1920-tal: De första hangarfartygsflygplanen

Här diskuterar vi, lägger ut bilder och har synpunkter på Modellexpo 08-Open och Open 2.0
kai
Inlägg: 949
Blev medlem: 29 jan 2012, 21:26
Namn: Kai-Mikael Jää-Aro

1920-tal: De första hangarfartygsflygplanen

Inlägg av kai »

Vi studerade förra veckan de hangarfartyg som kom i tjänst under 1920-talet och självfallet måste vi följa upp detta med att titta på de flygplan som var baserade på dessa fartyg.

I likhet med hangarfartygen är många av dessa inte tillgängliga i byggsats med några intressanta undantag. Vi kan också notera att de tillverkare som skulle bli berömda var med redan från start.

På den brittiska sidan har vi Gloster Sparrowhawk och Gloster Nightjar, som är i stort sett samma plan, men Sparrowhawk togs fram för den japanska flottan och ett större antal licenstillverkades också i Japan. Tyvärr finns de inte i byggsats.

Så inte heller Blackburn Dart. Periodens Blackburn-konstruktioner var sällan en fröjd för ögat, men i det här fallet slås de av den fantastiskt fula Avro Bison, som följaktligen finns i en vacform från Joystick i 1:72.

Bild

Deras efterföljare, den utpräglat bananformade Fairey Flycatcher kom att flyga från brittiska hangarfartyg under ett drygt decennium och finns som byggsats från ett flertal tillverkare:
Inte mindre än fyra varianter i 1:72 från Karaya, en i 1:72 från Aeroclub, en i 1:72 från Veeday (en dubbelsats med Gloster Gamecock), en i 1:48 från Lifelike och en i 1:32 från Silver Wings.

Bild

Fairey IIID finns som vacform från Esoteric Models.

Bild

Mot slutet av 20-talet kom så Darts efterträdare Blackburn Ripon. Där har den licenstillverkade finska versionen kommit att uppta huvuddelen av modelltillverkarnas intresse, men Kora har gett ut två brittiska varianter i 1:72.

Bild

I Japan hade man som sagt köpt in Sparrowhawk från Storbritannien, varefter Mitsubishi köpte över hela utvecklingsteamet från det nyligen nedlagda Sopwith. Dessa tog på några år fram en hel serie hangarfartygsbaserade flygplan: Mitsubishi 1MF, B1M, 1MT och 2MR.

B1M finns i 1:700(!) från Hasegawa, men då får man å andra sidan nio stycken + nio Nakajima A2N.

Bild

I något större skala har den getts ut av A & W Models i 1:144.
Bild

I samma serie finns också 1MF…

Bild

…och 1MT.

Bild

I linje med det brittiska samarbetet var Mitsubishi B2M en vidareutveckling av Blackburn Ripon, men synes inte finnas som byggsats i någon skala.


I USA hade man flera olika typer på gång: Vought VE-7, FU, O2U, Douglas DT och NAF TS/Curtiss F4C, varav inga synes ha kommit ut som byggsats.

Däremot finns
Curtiss F6C Hawk i ett flertal varianter från Olimp Models i 1:72, och, för den modige, i vacform från Esoteric Models.

Bild

Den ursprungliga Boeing FB och dess uppföljare F2B tycks inte finnas i modell, men
Boeing F3B finns i vacform från Esoteric Models i 1:72.

Bild

Boeing F4B finns från Olimp och naturligtvis från Matchbox i 1:72

Bild

Bild

från Classic Airframes och flera varianter från HobbyMaster i 1:48

Bild

och från Hasegawa i 1:32

Bild

Till slut har vi de franska hangarfartygsplanen, där vi har några riktigt intressanta exemplar, inledda med Dewoitine D.1, det enda monoplanet i det här sällskapet, utgiven av Choroszy Modelbud i 1:72.

Bild

Choroszy Modelbud har också gett ut två varianter av FBA 17 i 1:72.

Bild

Levasseur PL.4 till slut, har inte kunnat återfinnas i modell.