Tysk Vinterfågel 1:72

Detta är vårt fotografiska forum där besökare kan dela bilder på deras pågående modellprojekt ( pågående eller färdiga), för att kunna få feedback och konstruktiva kommentarer. För att lägga upp en bild: 1. Ladda upp din bild/bilder på en fototjänst som t.ex. Imgur eller Flickr. 2. Försök att hålla storleken till 800x600. 3 När du laddat upp bilderna så kopierar du in dess URL när du tryckt på IMG knappen, då får du en IMG tag före och efter URL:en.
SmålandsJerusalem
Inlägg: 341
Blev medlem: 26 maj 2017, 14:25

Tysk Vinterfågel 1:72

Inlägg av SmålandsJerusalem » 18 sep 2020, 18:26

Tyvärr känner jag att mina byggen inte når upp till "standarden" som de allra flesta har på det här forumet. Det blir nog inga fler byggen som läggs upp här av den anledningen.

Men jag lägger i alla fall upp bilder på mitt bygge av en vinterkamouflerad Focke-Wulf Fw 190 i markattackversionen, då jag faktiskt vågade prova på hårspraytekniken och att för första gången någonsin måla ett vinterkamouflage på ett flygplan. Vinterkamouflage på en stridsvagn har jag för länge, länge sedan testat, och det blev faktiskt ganska lyckat.

Jag försökte imitera bortnött vinterfärg framtill på vingkanterna samt där piloten kliver in och ut ur förarkabinen. I övrigt så består vinterkamouflaget av utspädd vit Valejo-färg, som har målats på med hjälp av två mindre penslar - en detalj- och en mediumpensel.

Ingen speciell förebild, utan det är mest tänkt att representera en typisk tysk vinterfågel ifrån vintern 1944/1945, när Luftwaffe desperat försökte att sätta stopp för den ryska ångvälten, som obevekligt närmade sig Berlin.

Tack för att ni tittar!

Vänligen, Morgan // SmålandsJerusalem
ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE

Niklas
Inlägg: 408
Blev medlem: 25 jan 2012, 20:15
Namn: Niklas Knutzén

Re: Tysk Vinterfågel 1:72

Inlägg av Niklas » 18 sep 2020, 20:43

Morgan, det finns ingen "standard" som någon måste nå upp till när det gäller forum på nätet. Jag tycker det är jättekul att du delar dina byggen, och tycker allt som oftast att det är intressanta projekt du tar dig för, även om jag sällan kommenterar. Många här har byggt i många år, och börjat precis som du, med att testa olika tekniker och därifrån utvecklat sitt bygge. När man får igång tekniken med airbrush tar man ytterligare ett steg framåt. Sen kan man göra som Magnus F och skära till egna masker, där står många av oss i lä. Eller Henrik R, som bygger stort OCH snabbt, och detaljerar sånt som många av oss bara skulle drömma om. Så känn du ingen som helst press på dig att nå upp till nån självpåtagen standard, för ingen av oss andra bryr oss om det. :) (hoppas jag..)

Snygga byggen, och du gör framsteg och vågar testa nya tekniker. Det är det som hobbyn går ut på, iallafall för mig, att man vågar testa nya saker och vågar utmana sig själv. Du bygger väl för dig själv, inte för nån annan...?!
Fortsätt posta, jag vill i alla fall se mer!
Mvh,
Niklas
IPMS Sydost

MartinN
Inlägg: 587
Blev medlem: 14 mar 2012, 23:21
Namn: Martin Nordström
Ort: Hönö

Re: Tysk Vinterfågel 1:72

Inlägg av MartinN » 19 sep 2020, 06:54

Håller med! Fortsätt. Jag gillar ditt "även experter har varit nybörjare" . Ju mer du delar desto fler tips kan du (och andra som kanske ännu inte vågar dela) få. Det behövs inget forum där alla är superbyggare även om de är nog så beundransvärda. Alla som vill lära mer bidrar!

/Martin (sällandelare)

SmålandsJerusalem
Inlägg: 341
Blev medlem: 26 maj 2017, 14:25

Re: Tysk Vinterfågel 1:72

Inlägg av SmålandsJerusalem » 25 sep 2020, 17:41

Funderar faktiskt att göra en liten vinterdioramamiljö till den här och har gott om helt gratis spillfrigolit i jättestora bitar hemma. Inte som ett permanent diorama, för själva flygplanet vill jag hemskt gärna behålla i vitrinskåpet, men som en basplatta att använda vid modellbyggeutställningar när den Kinesiska Pesten äntligen har blåst förbi.

Går det att forma själva "snön" med hjul- och fotspår av ett enda stycke frigolit överdraget av spackel? I en dioramabok har jag läst att trälim utspätt med vatten därefter kan penslas på och sedan överösas med vitt bakpulver. Detta ska man sedan låta torka och därefter helt enkelt blåsa av.

Denna enkla metod ska visst kunna imitera realistisk snö.

Vänligen, Morgan // SmålandsJerusalem
ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE

magnusf
Site Admin
Inlägg: 2928
Blev medlem: 02 apr 2012, 20:16
Namn: Magnus Fridsell

Re: Tysk Vinterfågel 1:72

Inlägg av magnusf » 26 sep 2020, 09:23

Hej Morgan!

Hann inte svara på ditt första inlägg i tråden men det gjorde Niklas och Martin bra och jag kan bara hålla med: jag ser gärna att du fortsätter att posta! Jag kan bara spekulera utifrån mig själv men för mig är postandet här på forum en ganska stor del av det roliga med hobbyn, dessutom får jag en dagbok på mina byggen som kan vara kul att gå tillbaka och kolla på ibland. Och vill du bli bättre snabbare så upplever jag att folk postar och försöker stötta efter bästa ork och förmåga, ibland måste man ha lite tålamod bara för även om vi är modellbyggare så har vi ibland andra liv utanför också :) !

Dagens bästa tips på att starta en dioramaplatta (han sätter visserligen ett skjutmål på den sedan men detta funkar för din vinterfågel också): https://youtu.be/60klI-gCnZA Han är överhuvudtaget bra att följa, mycket bra tips och kul att kolla på, dessutom producerar han lagom mycket så det inte äter upp all ens egen modellbyggartid :) ! Leran han använder (eller liknande) finns till exempel på Panduro, där kan du för övrigt hitta mycket annat kul till dioramabygge till vettiga priser!

Snö är svårt (hörsägen, har aldrig provat själv) men bakpulver har varit en klassisk metod. Jag föreslår som vanligt att du tar till exempel en bit kartong och testar metoden på och ser hur det blir!

Hälsningar

Magnus

Stellan
Inlägg: 5307
Blev medlem: 12 dec 2011, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Tysk Vinterfågel 1:72

Inlägg av Stellan » 26 sep 2020, 10:09

Snö finns från välsorterade järnvägshobbybutiker, kolla exempelvis med MJ hobby eller liknande.

Fortsätt posta dina byggen du. Alla lär sig något av detta även om du inte är nöjd av någon anledning.
Stellan Schroeder Englund

SmålandsJerusalem
Inlägg: 341
Blev medlem: 26 maj 2017, 14:25

Re: Tysk Vinterfågel 1:72

Inlägg av SmålandsJerusalem » 26 sep 2020, 21:20

Gips fungerar i alla fall inte. Det vet jag ifrån ett gammalt diorama, som jag byggde för ca 17 år sedan och som inte längre finns kvar...tyvärr. Synd att jag inte sparade det som ett minne, det hade varit kul att ha kvar det idag.

Här ser jag att jag har gjort en stor miss...föraren i T-34:an kör blind...med periskopen i nedfällt läge.

Håller på med ett annat projekt denna och nästa helg, men ska faktiskt ta och testa bakpulver-metoden efter det.

Vänligen, Morgan // SmålandsJerusalem
ÄVEN EXPERTER HAR VARIT NYBÖRJARE

Skriv svar