Sida 1 av 3

Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48 - Båda klara

Postat: 24 mar 2020, 14:23
av Björn Fransson
När Open blev inställt kände jag att det blev läge att pausa mina jätteairliners ett tag och gå emellan med något lite enklare. Hittade Eduards Spitfire XVI i 1/48, weekend-edition i högen och kände att det var på tok för länge sedan jag byggde en Spitfire! Drog igång så smått med cockpit:

Bild

...och vips var den klar. Det här är en helt osannolikt härlig modell. Grymt snygg detaljering även utan ets, ytdetaljer som är ljuvliga och passform som får den som smällt ihop ett antal gamla Heller på sistone att nästan gråta av lycka. :)

Bild

Lite preshade...

Bild

...och så klassiskt kamo på det...

Bild

...men inte lika klassiska dekaler. Hittade Xtradecals ark på Ebay och föll för den franska märkningen. Rätt rundlar, men i "fel" färg kändes som ett kul same-same-but-different-tema.

Bild

Fixade till det sista och gjorde klart. Foton kommer. Men på Xtradecals-arket fanns ju en hel del dekaler över. En närmare titt visade att i stort sett allt fanns för att kunna komplettera den där Malta-märkningen som jag alltid velat använda till min Airfix nästan tjugofem år gamla Spitfire 22. Även den i 1/48, men där dekalarket var av rätt usel kvalitet. Så när jag ändå var inne på Spitfire-bubbeltop-temat drog jag igång den också. Dock med något lägre ambitionsnivå, huven får vara stängd då interiören är rätt simpel.

Men det simpla gäller definitivt inte resten av modellen som är helt ljuvlig. Hade det inte stått Airfix ingjutet i kroppshalvorna, hade jag aldrig trott att det faktiskt var en Airfix anno 1996. Snarare en samtida Hasegawa. Så den föll ihop illa kvickt den också, så snabbt att jag inte ens hann ta några byggbilder förrän efter primern. :)

Bild

Och på med lite preshade där också...

Bild

...åsså mer grönt och grått. Hade ju vanan inne nu. :)

Bild

Med dekaler på (lite annat ljus än bilden ovan som är mer korrekt i färgerna). Airfixdekalerna var som sagt riktigt usla, men lyckligtvis kunde jag ersätta de flesta med Xtradecals-dekalerna. Det fanns till och med ett stort V i rätt format och färg! :D Småtexterna fick funka, de i svart var åtminstone rätt okej även om dekalfilmen först kändes tjock som inlandsisen, men gav med sig något tack vare ett bad i Microsol.

Bild

Och där är vi nu. Fasiken vet om jag inte ska ta och dra igång en Spitfire till när jag ändå är igång! :D

Re: Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48

Postat: 24 mar 2020, 15:15
av Björn B
Vilken luring. Dubbel-bubbel, jag hade väntad mig en Spitfire T-9. Snyggt blir det i alla fall.

Re: Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48

Postat: 25 mar 2020, 22:18
av nasos79
Hej Björn.
Vilka snygga Spitfire du har byggt där (och framför allt målat).
Jag älskar resultatet av preshade. Det ser så spännande och vackert ut.
Ser fram emot fortsättningen!

Re: Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48

Postat: 28 mar 2020, 10:31
av Anders.Edblad
Det tycker jag att du absolut ska göra, bygga en till alltså!
En trippel bubbel Spitfire.

Anders E

Re: Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48

Postat: 28 mar 2020, 12:52
av magnusf
Franska dekaler finns med i min 1/72 Royal Class-boxning också (nästan lika viktiga som ölglaset som medföljer :) ) men inte till en bubbletop. Snygga byggen som vanligt. Och nu blev jag akut Spitfire-sugen...

Hälsningar

Magnus

Re: Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48

Postat: 28 mar 2020, 16:06
av Björn Fransson
Tackar! :) Vi får se om det blir en tredje bubbla, men definitivt en Spitfire till. Återkommer strax i ämnet, men nu är duon i alla fall klar. Vi börjar med fransosen. Som vanligt lackad med Oceanlack, färgerna är för övrigt Gunzes gröna och Medium Sea Grey plus Tamiyas Ocean Grey. En sagolikt trevlig modell det här!

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Återkommer strax med tjugotvåan. Och rotar vidare bland lådorna för att bestämma vilken som blir nästa. En nia? Femman? Eller rent av en etta? Såvida jag inte får tummen ur och köper den där Airfix-fjorton som jag spanat på så länge. Stay tuned. :)

Re: Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48 - en klar, den andra kommer strax

Postat: 28 mar 2020, 17:08
av Stellan
Ser fantastiskt ut. Fina nyanser i camout. Gillar det udda utseendet med de franska rundlarna. Har ju en drös med de där i lagret men just nu harvar jag med tre Skyraiders på köksbordet.

Re: Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48 - en klar, den andra kommer strax

Postat: 29 mar 2020, 18:43
av Henrik R
Grymt jobbat Björn. Mycket snygga spittar. Även jag gillar franskan. De korta vingarna gör den mer intressant som modell också.

Re: Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48 - en klar, den andra kommer strax

Postat: 31 mar 2020, 14:29
av Björn Fransson
Tack! Ja, visst är den kul som fransk!

Stellan: Hur många Skyraiders kan man bygga...? :) Fast det spelar ju egentligen ingen roll, jag ser fram emot att få se dem!

Henrik: Ja, visst är den kul med korta vingar! Just kombon bubbeltopp, korta vingar och den lilla Merlinnosen är rätt häftig, lite som en gammeldags sportvagnsversion av Spitfire. Typ Spitfire goes MG. Eller.... Spitfire. :)

Re: Dubbel-bubbel-Spitfire i 1/48 - en klar, den andra kommer strax

Postat: 31 mar 2020, 16:37
av Stellan
Man bygger alltid så många man har. När dessa är klara blir det in alles sex kärror som kommer trängas i vitrinet.