Nybörjare

På detta forum diskuteras allt om skalamodeller och relaterade ämnen såsom byggteknik, verktyg, byggsatser, modellrelaterad forskning, evenemang mm. Har du problem eller frågor har du också kommit till rätt ställe - tveka inte att ställa en fråga.
hansg
Inlägg: 8
Blev medlem: 26 maj 2016, 18:23
Namn: hans göran lindberg

Nybörjare

Inlägg av hansg »

Byggde sistaplastmodellen på 70 talet, hittaden yligen en trasig Vickers Wellington 1:72 på vinden och mindes va roligt det va att bygga, så nu beställde jag en Spiftire MK Vb 1:48.
Tittat på you tube om byggen, jisses va det förändrats tex i målning , vad är wash och vad anv man kan man göra en soppa själv för det ? Sedan wethering (om det stavas så) vad gör man det med ?

Normalt håller jag numera på med detta byggande :
http://www.fredda-o-ac.se/KPO/ps1680.htm
Men det är en bit från flygplan.

Med vänlig hälsning
h.g
Björn Fransson
Inlägg: 3579
Blev medlem: 25 jan 2012, 22:02
Ort: Närke
Kontakt:

Re: Nybörjare

Inlägg av Björn Fransson »

Hej Hans Göran!

Kul att du kommit igång med byggandet, det här är verkligen en härlig värld - och precis som du har många av oss återfallsbyggare mycket nytt att upptäcka.

Här kommer lite korta svar på dina frågor, det finns säkert många andra som kan tillföra mer:

Wash används för att framhäva detaljer på modellen, för att göra den mindre "leksaksaktig". Den förstärker skuggor och används ofta på flygplan för att förstärka panellinjer. Här finns olika skolor, men i mitt tycke ska man se upp med alltför mörka washer som framhäver linjerna alltför mycket och därmed ger ett orealistiskt intryck. Washer är egentligen ordentligt uttunnad färg som man antingen kan köpa färdig i olika nyanser, eller blanda till själv. Man målar på den lite grovt och torkar sedan av den efter en stund, gör man rätt blir det lagom mycket kvar på modellen, i panelskarvar etc. Viktigt är att man har ett blankt underlag (modellen bör blanklackas först), annars riskerar washen att fastna i färgen.

Weathering eller vädring är helt enkelt att smutsa ner modellen så att den ser använd ut. Här finns en djungel av olika tekniker, från att man arbetar med färgspruta och skapar olika former av blekning och/eller nedsmutsning till att man använder färdiga vädringsset som påminner om smink. Själv använder jag oftast torrpastellkritor (ej att förväxla med fetpastell, såna man målade med i skolan) som finns i konsthandeln. Med dem och bomullspinnar kan man enkelt jobba fram olika former och grader av nedsmutsning, och misslyckas man är det bara att tvätta bort med vatten och göra om på nytt. Torrborstning - dvs att man har extremt lite färg i penseln och "borstar" fram skiftningar är en annan metod. Jag brukar även köra torrborstning med pensel och torrpastell.

Här är ett exempel från mina egna byggen på vädrat och ovädrat:

Först en Draken som är tänkt att se hyfsat nylevererad ut och därför inte alls vädrad särskilt mycket:

Bild

Sedan en som är nedsliten och solblekt. I grunden har jag använt samma färger, men här har jag arbetat med olika tekniker, bland annat att blanda ursprungsfärgen med omväxlande ljusgrått och omväxlande mörka (och lite andra) nyanser, torrpastell men också lite andra metoder. Ibland funkar det även med riktig nedslitning, t ex använder jag fint slippapper och härjar runt. Vädring är fantastiskt roligt och det är bara att prova sig fram. Titta gärna på pansarbyggarna, de är fantastiskt skickliga på att få fram känslan av äkta nedsmutsning.

Bild

Men framför allt: Viktigast är att ha roligt! Själv bygger jag just nu en bil, ett område där jag är helt novis och får prova mig fram - t ex på hur man bäst skapar realistiska rostfläckar. En riktigt spännande utmaning!
Urban Gardini
Inlägg: 1283
Blev medlem: 25 jan 2012, 20:17
Namn: Urban Gardini
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: Nybörjare

Inlägg av Urban Gardini »

Välkommen tillbaka till plastens underbara värld! Men dock så har du fel i en sak. Du sysslar redan med modellbygge även om det nu är trä som är ditt huvudsakliga arbetsmedium så är det där stora och läckra dioramat definitivt modellbygge, dock så har du nu hittat tillbaka till plasten.

Det främsta råd jag kan ge dig är att skaffa Tamiya Extra Thin Cement! Mycket har hänt på plastfronten sedan senast som du mycket väl är medveten om. Just flytande lim är i mitt tycke det näst främsta som har hänt modellbygget sedan dess. Det fungerar inte som du är van sen 70-talet. När ska limma ihop två delar som ligger dikt mot varandra med en jämn och fin skarv, då applicerar du TETC mot fogen och sedan dras limmet ut i fogen med hjälp av kapillärkraften, väl på plats så smälter TETC ihop plastbitarna som en osynlig svetsfog. Om du är osäker så kolla på youtube. Men bara det näst bästa sa jag, vad är då det bästa som har hänt hobbyn? Jo, det är internet...
Modellbyggare gör det med modeller.

What is the color when black is burned? - Neil Young
hansg
Inlägg: 8
Blev medlem: 26 maj 2016, 18:23
Namn: hans göran lindberg

Re: Nybörjare

Inlägg av hansg »

Oj tack för alla vänliga och värdefulla svar !
h-g
Björn Fransson
Inlägg: 3579
Blev medlem: 25 jan 2012, 22:02
Ort: Närke
Kontakt:

Re: Nybörjare

Inlägg av Björn Fransson »

Urban har helt rätt, flytande lim är ett enormt lyft mot de gamla tuberna. I grunden är det Etylacetat vi pratar om, vilket även finns i acetonfri nagellacksborttagning som finns på ICA. Jag kör t ex med Gripen Remover, funkar finfint med precis den metod Urban beskriver.

Rent generellt finns en hel del att hämta på nagelvårds- och sminkavdelningen. Nagelfilar, nagelsaxar, tussar på pinne som funkar till vädring och annat. Man får lära sig helt nya avdelningar i sin vanliga mataffär. :)
hansg
Inlägg: 8
Blev medlem: 26 maj 2016, 18:23
Namn: hans göran lindberg

Re: Nybörjare

Inlägg av hansg »

Tackar så det är att kolla in tantens utrustning innan man rusar å stad o köper :o)
denstore
Inlägg: 937
Blev medlem: 25 jan 2012, 22:22
Namn: Magnus Berggren

Re: Nybörjare

Inlägg av denstore »

Fanns det inte en Humbrol Liquid Cement redan på 70-80-talet? Jag har minne av något sånt.
PeterSandh
Inlägg: 79
Blev medlem: 19 feb 2012, 20:12

Re: Nybörjare

Inlägg av PeterSandh »

Britfix Poly Liquod 70! Har kvar tomflaskan i nostalgihörnan. Köpte den hos Alida Söderdahl på 70-talet. Det var lättare att fylla gliporna på FROG-byggsatserna med tjockt lim så den räckte länge :D
Jan Gaude
Inlägg: 554
Blev medlem: 26 jan 2012, 12:55
Namn: Jan Gaude
Ort: Uppsala

Re: Nybörjare

Inlägg av Jan Gaude »

Hej Hans Göran,

Väldigt fint och läckert diorama du håller på att bygga, trevligt!
Kul att du hittat hit till forumet. Det har hänt mycket med den här hobbyn, jämfört med hur det var förr. Ett oändligt stort utbud på modeller m.m. Internet har verkligen förändrat mycket för hobbyn också.
Numera finns det också en hel del lokalföreningar runt om i landet. Det är ett väldigt bra sätt att utveckla sitt modellbyggande samt väldigt trevlig socialt samkväm och mycket annat på köpet!
Här har du en länk till olika lokalföreningar m.m.
http://www.ipmsuppsala.forum24.se/ipmsu ... out39.html

Mvh / Janne
hansg
Inlägg: 8
Blev medlem: 26 maj 2016, 18:23
Namn: hans göran lindberg

Re: Nybörjare

Inlägg av hansg »

Tack för alla fina länkar, viktigaste med mitt nuvarande projekt är inte modellen även om jag försöker få den verklig men historien om husen , de som levde där och deras arbets och livs historia är för mig viktigast, fördelen med husen från 1680 är att ingen kan motbevisa att jag har fel då beskrivning av några saknas helt.
Men ska bli roligt att börja med flyg igen om det så är i plast, växte upp vid Moheds flygfält där en Klem 35 var en favorit, undrar om den finns som modell ?
Skriv svar