Sida 1 av 1

Måla passagerarplan

Postat: 16 apr 2016, 19:30
av felle-j
Hej!

Jag har länge varit sugen på att bygga några passagerarplan, s.k. airliners, men har bävat mig inför ett av målningsmomenten. Nämligen den oändliga mängden små fönster. Hur gör ni där? Maskerar ni vartenda litet fönster för sig eller målar ni kroppshalvorna för sig innan ni sätter dit fönstrena? Eller har ni någon annan magisk metod? Att det går att använda svart dekal på fönstrena vet jag att det går och det vore en smidig lösning men just nu är inte det ett alternativ. Annars skulle jag göra så.

/Felix

Re: Måla passagerarplan

Postat: 17 apr 2016, 13:07
av Stefan S
Om du inte vill använda dekaler för fönstren kan du använda Kristal Kleer. Jag föredrar nog dekaler för då får man med fönsterramarna också.

http://www.rebell.com/tools/vatskor/kri ... nster.html

Stefan

Re: Måla passagerarplan

Postat: 17 apr 2016, 22:18
av felle-j
Jag var kanske lite otydlig men jag menade inte hur jag ska göra fönstrena utan de följer faktiskt med i genomskilnig plast i byggsatsen, men jag hur jag skulle göra när det kommer till målningen. För som jag ser det måste jag antingen maskera alla små fönster så att jag kan måla över eller så får jag måla på något sätt innan fönstrena limmas på plats.

Re: Måla passagerarplan

Postat: 18 apr 2016, 07:06
av Stefan S
Du förstod nog inte mitt svar. Du skal inte använda plastfönstren utan istället använda Kristal Kleer som är flytande fönster . Då sätter du ihop och målar flygplanskroppen på ett konventionellt sätt.

Sen finns det ju många modeller av passagerarflygplan som inte har fönster , t ex Minicrafts.

Stefan

Re: Måla passagerarplan

Postat: 18 apr 2016, 09:18
av Björn Fransson
En variant som kan funka är att måla kroppshalvorna vita innan montering och sedan montera fönstren. Sedan bygger du klart, slipar skarven och bättringsmålar den försiktigt, så att du inte får färg på fönstren. Maskera inte, då får du en skarv, utan se till att du får en jämn övergång. För att detta ska funka krävs bra passform, blir det för mycket slipjobb blir det svårt att få det bra.

Re: Måla passagerarplan

Postat: 18 apr 2016, 09:29
av felle-j
Stefan S skrev:Du förstod nog inte mitt svar. Du skal inte använda plastfönstren utan istället använda Kristal Kleer som är flytande fönster . Då sätter du ihop och målar flygplanskroppen på ett konventionellt sätt.

Sen finns det ju många modeller av passagerarflygplan som inte har fönster , t ex Minicrafts.

Stefan
Jaha, så du menar att jag efter att jag har målat ska "skapa" nya fönster med Kristal Kleer? Har aldrig provat det förut men kan kanske funka.

Re: Måla passagerarplan

Postat: 18 apr 2016, 09:30
av felle-j
Björn Fransson skrev:En variant som kan funka är att måla kroppshalvorna vita innan montering och sedan montera fönstren. Sedan bygger du klart, slipar skarven och bättringsmålar den försiktigt, så att du inte får färg på fönstren. Maskera inte, då får du en skarv, utan se till att du får en jämn övergång. För att detta ska funka krävs bra passform, blir det för mycket slipjobb blir det svårt att få det bra.
Det är lite så jag har funderat på att göra, men det beror förstås på hur bra passform det är som du säger. Det planet jag hade tänkt bygga först är Zvezdas Tu-134 och den har du väl byggt, Björn? Är det bra passform på den i sådana fall?

Re: Måla passagerarplan

Postat: 18 apr 2016, 15:22
av Björn Fransson
Ja, jösses, ja. Den är kalasfin. Men ska du använda dekalerna i den? Om du gör det räcker det att slaskmåla lite runt fönstren och sedan maskera dem med en tejpbit som motsvarar den totala ytan som täcks av fönster. Dekalerna täcker de små skillnader som eventuellt kan bli i nyans.

Re: Måla passagerarplan

Postat: 18 apr 2016, 21:48
av felle-j
Björn Fransson skrev:Ja, jösses, ja. Den är kalasfin. Men ska du använda dekalerna i den? Om du gör det räcker det att slaskmåla lite runt fönstren och sedan maskera dem med en tejpbit som motsvarar den totala ytan som täcks av fönster. Dekalerna täcker de små skillnader som eventuellt kan bli i nyans.
Justja, så kan man göra. Tänkte inte på att Aeroflots blåa linje skulle täcka det! Kör nog på den metoden men ska ta och köpa en flaska Micro Kristal Klear och prova på någon skräpbit och se ifall det kan funka till andra kommande airlinerbyggen.

Tack så mycket för hjälpen!

Re: Måla passagerarplan

Postat: 18 apr 2016, 22:14
av MartinN
Här är en diskussion med olika tips som bygger på att man använder fönsterdekaler. Det där att såga ut alla fönstren och fyller med plastic card kanske inte är så dumt som det först verkar...?

/M