Sida 1 av 2

Byggsatser av svenska bilar

Postat: 19 jan 2016, 16:05
av felle-j
Hej!

Jag har kollat om det finns plastbyggsatser av svenska bilar, som till exempel Volvo 240, Amazon och några av Saabs modeller men jag har inte hitta någon. De enda byggsatserna som jag har hittat är Tamiyas Volvo 850 och Italeris 760. Finns det verkligen inga plastbyggsatser av Volvo- och Saab-bilar? I sådana fall, hur kommer det sig egentligen? Jag kan tänka mig att en del av Saabs och Volvos modeller skulle bli väldigt populära som plastbyggsatser. Är det krångel med licenser och sådant som gör att ingen tillverkare ta tag i det eller?

Re: Byggsatser av svenska bilar

Postat: 19 jan 2016, 16:37
av Stellan
Det finns en finsk (?) tillverkare av Amazon, PV och Saab 94. Resin, mycket hemsnickrande mm men jag har sett fantastiska byggen på bla Grevens glue galore och CCM i Stockholm. Så det finns men i begränsad upplaga. Ser själv gärna fler "tråkcivila" fordon, vardagsbilar som just 240-serien mfl men det är nog ett större tryck på japanräcers och jänkare. Säljer mer och säkrare skulle jag tro. Tamiya gjorde ju någon 850 i räcerutförande, och Revell har gjort en 740 GLE. Tillverkarna är allergiska mot 4-5-dörrars familjeåk.

Hittade denna http://www.saab-archive.com/index.php?p ... s&key=1/24
Gör en sökning på SAAb eller Volvo och önskad skala så hitta du något i alla fall.

På CCM som går samtidigt och i anslutande lokaler som 08 Open den 16 april så brukar det finnas både att titta på och köpa. Men då handlar det om shortrun i 1/24-25.

Re: Byggsatser av svenska bilar

Postat: 19 jan 2016, 17:07
av Andre B.
Italeris 740 är det synd att man ser så sällan. Den skulle jag gärna vilja bygga någon gång...
/André

Re: Byggsatser av svenska bilar

Postat: 19 jan 2016, 18:42
av Stefan S
Italeri´s 760 GLE är samma byggsats som Revells. Sen har Volvo P1800 funnits i modell också

Bild

Den finska resinfirman heter Airtrax. Dom brukar vara med på Grevens Glue Galore och sälja sina modeller.

det finns även en svensk resinsats av en PV, brukar finnas till salu på svenska modellbil träffar. Säljaren är aktiv på forumet Skallerackers under nicket Ford17M.

Stefan

Re: Byggsatser av svenska bilar

Postat: 19 jan 2016, 19:21
av AndersR
Vad gäller Volvo 850 så hade Tamiya både vanlig och herrgårdsvagn.
Mannen bakom den Svenska resinsatsen av Volvo PV finns även här, då under nicket gorse. Har för mig att han även hade en Amazon på gång. Fans en del trådar om dessa på det gamla forumet.
Sen finns ju även några modeller av både Scania och Volvo lastbilar från 70-talet och framåt.

/Anders

Re: Byggsatser av svenska bilar

Postat: 19 jan 2016, 20:01
av Fenix
Jag har haft och byggt 850 Herrgårds vagn från Tamiya och deras 2 BTCC Modeller tyvärr lever bara BTCC varianterna nuförtiden.

Re: Byggsatser av svenska bilar

Postat: 19 jan 2016, 22:28
av Björn Fransson
Det fanns en makalöst snygg Saab V4 på CCM i våras. Blev väl Best in Show tror jag. Så det går helt klart att uträtta stordåd med dessa resinskapelser.

Re: Byggsatser av svenska bilar

Postat: 20 jan 2016, 02:35
av felle-j
Jag har googlat lite och en del Saabmodeller i resin verkar det finnas men de ser ju inte ut att vara busenkla att knåpa ihop samt så kostar de ganska mycket. Volvomodeller däremot är det väldigt snålt med. Den där P1800-modellen har jag aldrig sett förr så den måste vara sällsynt, eller? Men Italeris/Revells 760 går att få tag i, om man har lite tur samt är redo att betala en högre summa. Jag ska förhoppningsvis till 08-Open nu i vår så då får jag ta en titt på vad som finns bland CCM:s säljare.

Att det finns modeller av svenska lastbilar har jag sett men det är mest personvagnar som intresserar mig. Lite tråkigt att tillverkarna inte riktigt vågar satsa på vanliga vardagsbilar, eller äldre bilar som är lite mer ovanliga på marknaden. Istället tycker jag att det bara dyker upp samma saker hela tiden men det är väl säkra kort så det är nog därför.

Jag har sett några bilden på den där fina Saab V4:an som var på CCM förra våren. Tyvärr var jag inte där och kunde se den live men det är ju så att bara man vill så går det att bygga det nesta

Tack för era svar!

Re: Byggsatser av svenska bilar

Postat: 20 jan 2016, 14:04
av Johan Elvin
Griffin models har en del, mest saab, modeller i resin i 1/43 tror jag det är.
http://www.griffinmodels.com/

Enligt utsago ska han ha en saab 99 friktionsmätbil 407 på gång också.

/Johan

Re: Byggsatser av svenska bilar

Postat: 20 jan 2016, 14:15
av Björn Fransson
Här är en bild på Saaben:

Bild