Sida 1 av 1

Extra prydliga britter?

Postat: 07 aug 2020, 22:21
av kai
Brittiska jaktplan under andra världskriget hade som bekant tyglappar över ksp-mynningarna för att inte få in skräp i piporna (över akan-rören drog man kondomer, enligt obekräftad uppgift).
Det slog mig precis att inga andra nationer verkade bry sig om detta, vad jag kunnat se - inte ens de amerikaner som flög från brittiska flygfält och borde varit utsatta för samma förutsättningar. Var Browning-sprutorna extra känsliga eller var det RAF-generalstaben som var känslig? Eller har jag missat de mycket elegantare lösningarna som utvecklats för USAAF?

Re: Extra prydliga britter?

Postat: 08 aug 2020, 00:50
av Stellan
I min bok Fighters of World War II Ethell/Sand så syns både P-51 & P-47 med någon form av skydd för piporna, som precis täcker mynningen. Oftast i rött. Även någon 51B har täckta mynningar och även USAAF Spitfire. Om det bara var på marken ver jag ej...

Re: Extra prydliga britter?

Postat: 08 aug 2020, 21:28
av kai
Aha. Ja, nu när jag skärskådar foton av Mustanger så kan jag se (åtminstone på några individer) att de har nån sorts pluppar i ksp-mynningarna. Plastplugg?
Oskar meddelar offline att Wildcat och Hellcat hade duk över ksp-mynningarna, men dem har jag dåligt med bilder av (klar övervikt för Luftwaffe i bokhyllan...).

Re: Extra prydliga britter?

Postat: 08 aug 2020, 22:15
av Stellan
Ja, du frågade om flyg i Europa som jag uppfattade det. Klart är även att USN och USMC hade täckta mynningar. På rak arm vet jag inte om det gällde även fartygsbaserat men jag kan tänka mig att man ville hålla korallsand ute ur piporna i alla fall. Vit tejp brukar synas över mynningarna.

Re: Extra prydliga britter?

Postat: 09 aug 2020, 09:00
av Urban Gardini
Var det inte så att det främst var för att förhindra att Ksp/kanoner inte frös ihop?

Re: Extra prydliga britter?

Postat: 09 aug 2020, 14:07
av Rickard Malmborg
Jag som fått för mig att det hade med aerodynamik att göra... och att det var ett enkelt sätt att indikera ett maskingevär som inte funkade.

För övrigt används liknande skydd än idag på Gripen (gula plastflärpar) och de satt även på kanonen till Viggen.
/Rickard

Re: Extra prydliga britter?

Postat: 09 aug 2020, 19:00
av SmålandsJerusalem
Hos Luftwaffe, i alla fall i fallet med Bf 109, så använde man en presenning som täckte både kabinhuven och de motorhuvmonterade kulsprutorna, kanske även den nosmonterade automatkanonen. Hos de tidiga modellerna, alltså innan F-modellen, så användes sannolikt särskilda skydd för de vingmonterade automatkanonerna.

Vänligen, Morgan // SmålandsJerusalem

Re: Extra prydliga britter?

Postat: 09 aug 2020, 21:16
av kai
Jo, fast presenningarna tog man ju av innan man skulle flyga. Pluppar i/duk framför ksp-piporna höll damm och elände borta under start från dammiga fält. Är i alla fall vad jag trott var poängen.

Re: Extra prydliga britter?

Postat: 25 aug 2020, 14:03
av Spad16
Jag tror också att det var dammskydd. Det finns många varianter på temat, tidiga Spitfires hade inga skydd, öken-Spitfires hade ofta svarta.
Och senare lär man ha använt kondomer på 20mm kanonerna, det är en sån sak som ofta står i memoarer från krigstiden, men jag kan inte minnas att jag sett det på bild, prydliga fotografer kanske?
/Neil