En Matt/sidenmatt lack som fungerar på alla märken?

På detta forum diskuteras allt om skalamodeller och relaterade ämnen såsom byggteknik, verktyg, byggsatser, modellrelaterad forskning, evenemang mm. Har du problem eller frågor har du också kommit till rätt ställe - tveka inte att ställa en fråga.
Fenix
Inlägg: 859
Blev medlem: 28 jan 2012, 14:58
Namn: Christer Lind
Ort: Linköping

En Matt/sidenmatt lack som fungerar på alla märken?

Inlägg av Fenix »

Jag har en gammal påbörjad MiG-29G som är klarlackad för bättre fäste av dekaler (när jag påbörjade den så läste jag någonstans att man skulle klarlacka den för bättre fäste för dekaler) Men MiG-29G är ju matt/sidenmatt i verkligheten och jag kommer inte ihåg vilken klarlack jag använde när jag lackade den men jag är säker på att färgen är humbrol (Var det enda märket jag använde då) Jag vill ju inte använda en matt/sidenmatt lack som reagerar dåligt med underliggande lack så att färg och dekaler förstörs. Så jag undrar om det finns någon matt/sidenmatt lack som fungerar på alla märken (Humrols mattlack är värdelös den blir inte transparent i alla fall pensel varianten).
Tomcat "US Navy's Last Gunfighter"
hanfeh
Inlägg: 502
Blev medlem: 26 jan 2012, 20:08
Namn: Hans Fehrnström
Ort: Enskede
Kontakt:

Re: En Matt/sidenmatt lack som fungerar på alla märken?

Inlägg av hanfeh »

Utan att vara specialist på färger och målning ska jag försöka reda ut begreppen i din fråga. Jag har använt Humbrols lösningmedelsfärger (enamel på engelska) i väldigt många år och har, tycker jag, fått god erfarenhet av dessa. Att jag kan använda dessa beror på att jag har en sprutbox tillverkad mha en köksfläkt i mitt hobbyrum. Annars ska man var försiktig med lösningsmedelsbaserade färger när man använder airbrush.
Att ytan ska vara blank när man lägger på dekaler är för att undvika "silvering" (dvs mikroskopiska luftbubblor som gör att genomskinliga delar på dekaler blir gråa/silvriga. Det kan vara svårt att få en helt matt yta riktigt blank mha blank lack och därför kan det vara bättre att köra med blank lack även om modellen slutligen ska bli matt eller sidenmatt. Ett annat trix att undvika silvering är att lägga lite utspätt vitlim under dekalen som fyller ut de mikroskopiska ojämnheterna på matt lack.
Jag har lagt på Humbrols enamel klarlacker (varnish) med airbrush på de flesta typer av underlag (även akrylfärger) och många olika typer av känsliga dekaler och det har hittills inte varit några problem. Jag har bara använt de klarlacker som finns på glasburkarna. Dock är det viktigt att inte lägga på för flödigt utan tunna, tunna skikt.
Använder du en akryl klarlack på Humbrol lösningsmedelfärg är det ingen risk för problem med underlaget. Oavsett fabrikat. Men, det kan vara problem att penselmåla känsliga dekaler. Tror inte fabrikatet spelar så stor roll så länge du använder akryllack. Men penselmålning på känsliga dekaler kan vara svårt. Jag skulle inte våga penselmåla känsliga dekaler med en "enamel".
Mycket gamla Humbrol klarlacker gulnar, både på modeller och i plåtburkarna. Men jag har inte sett det med lackerna i glasflaskorna.
/Hasse

Mina webplatser
https://www.diorama.one/
Snussugen
Inlägg: 720
Blev medlem: 30 mar 2013, 01:14

Re: En Matt/sidenmatt lack som fungerar på alla märken?

Inlägg av Snussugen »

Jag kan också rekommendera Humbrols klarlacksprodukter på glasflaska. Får alltid riktigt bra resultat.
Live & let dry.
Frasse
Inlägg: 149
Blev medlem: 12 okt 2015, 20:57
Namn: Göran Fransson
Ort: Silverdalen

Re: En Matt/sidenmatt lack som fungerar på alla märken?

Inlägg av Frasse »

Jag använder också Humbrols enamel klarlacker i glasflaskorna, har gjort så i minst tjugofem år och inte haft några konstigheter med dom och de har inte gulnat vad jag kan se. Innan jag köpte min första airbrush penselmålade jag klarlackerna och det gick hur bra som helst. Det man kan se upp med är att blanklacken tar god tid på sig att torka. Började använda Johnsons golvpolish som blanklack innan dekaler för länge sedan och har överlackat med Humbrols matt och satin klarlacker och inte haft några bekymmer med det.
// Göran
Paint it black ! :twisted:
Mats Averkvist
Inlägg: 943
Blev medlem: 26 jan 2012, 19:24
Ort: Strömsnäsbruk
Kontakt:

Re: En Matt/sidenmatt lack som fungerar på alla märken?

Inlägg av Mats Averkvist »

Det enda problemet som jag ser är att lägga Humbrol-lacken på metallic-färger.
Skulle gärna velat "försegla" dekaler och annat...
Skriv svar