Sida 1 av 1

Thinner fråga

Postat: 12 apr 2016, 09:33
av Bappelsinmannen
Hej, har i princip fri tillgång till thinner på jobbet och undrar om den går att använda tillsammans med vanliga modellfärger eller måste det vara speciell "modell-thinner"?

//Nisse

Re: Thinner fråga

Postat: 12 apr 2016, 10:21
av magnusf
Hej Nisse!

Bortsett från eventuella hälso- och luktaspekter så funkar thinner utmärkt i klassiska enamel-färger som till exempel Humbrol. Funkar också i Tamiyas och Gunzes akrylfärger.

Det funkar INTE i Vallejo- och LifeColor-färger.

Och som vanligt: prova först på någon gammal skräpmodell innan du ger dig på att måla på senaste mästerverket!

Hälsningar

Magnus

Re: Thinner fråga

Postat: 12 apr 2016, 11:03
av Bappelsinmannen
Ok, tack för snabbt svar, vad spär jag Vallejo´s akrylfärg med då, och kan jag använda vanligt thinner för att göra rent sprutan efter ha använt Vallejofärger?

Mvh Nisse

Re: Thinner fråga

Postat: 12 apr 2016, 12:24
av magnusf
Vallejo funkar att (eller till och med SKA enligt Vallejo tror jag :-) ) späda med vatten, deras Model Air är dessutom ganska nära sprutkonsistens redan direkt från flaskan.

Städa sprutan brukar jag göra med vatten först och T-röd som slutstädning. Thinner tar nog det mesta i färgväg om man bara är ute efter att städa!

Hälsningar

Magnus

Re: Thinner fråga

Postat: 12 apr 2016, 12:34
av Bappelsinmannen
Tackar, då är det bara att spruta och köra då!

//Nisse

Re: Thinner fråga

Postat: 13 apr 2016, 09:45
av cbx
Hej

Vad skall jag använda när jag skall späda Lifecolor, funkar kran vatten? Har inte fått det att funka riktigt.

Magnus

Re: Thinner fråga

Postat: 13 apr 2016, 09:48
av magnusf
Jag får inte heller Lifecolor att funka men det finns de som verkligen gillar de färgerna och endast använder bara dem. Lifecolor har en egen förtunning som man kan prova med, jag tror även man kan ha i Liquitex "flow enhancer" som man hittar i konstnärsbutiker.

Hälsningar

Magnus

Re: Thinner fråga

Postat: 13 apr 2016, 12:30
av Urban Gardini
Jag har sprutat Lifecolor tidigare och för mig fungerade det bra med två delar färg till en del vatten plus några droppar retarder. Utan retardern gick det inte alls hur jag än blandade.

Re: Thinner fråga

Postat: 13 apr 2016, 12:34
av magnusf
Urban! Minns du vilken retarder du använde?

Helt off topic: jag skulle köpa färg av en icke namngiven handlare på Open för några år sedan och han hade inte flera av de kulörer jag ville ha men jag plockade i alla fall på mig en flaska retarder från Vallejo.

När jag stod i kassan och skulle betala så fick han naturligtvis välförtjänt ordentligt på pälsen för sitt usla färgsortiment varpå han tittar på min retarder-flaska, flinar och säger: "Jaja, men du hittade i alla fall en produkt du kan relatera till". :-)

Hälsningar

Magnus

Re: Thinner fråga

Postat: 13 apr 2016, 12:44
av Urban Gardini
Ja då, har fortfarande kvar en hel del av den ungefär nästan hela flaskan på 75ml. Amsterdam Acrylic Retarder #24282070, köpte den för flera år sedan i den lokala hobbybutiken där jag även köper mina mårdhårspenslar.