Reseplanerare för IPMS Stockholm

Här samlar vi kunskaper om olika saker som handlar om allt som inte är flyg, fordon eller båtar, gärna med svensk anknytning.
Ett ställe att samla kompetens från våra deltagare.
hanfeh
Inlägg: 604
Blev medlem: 26 jan 2012, 20:08
Namn: Hans Fehrnström
Ort: Enskede
Kontakt:

Reseplanerare för IPMS Stockholm

Inlägg av hanfeh »

För IPMS Stockholm medlemmar som bor i storstadsregionen och Mälardalen finns det ett stort utbud av besöksmål intressanta för modellbyggare. De flesta målen nås på en dagsutflykt. Från Söderhamn i norr till Åtvidaberg i söder. Många av målen är säkert välkända, men några i sammanställningen är kanske nya för dig.

Varför lägga upp detta på föreningens hemsida? Jo, en vits med att vara medlem i en förening är att man kan få uppleva saker som man inte kan göra som enskild besökare. Många besöksmål är bara öppna för gruppbesök och föreningen kan sponsra kostnad för guidning.

Med sammanställningen hoppas styrelsen att du som medlem får lite idéer till att initiera gruppbesök med IPMS Stockholm medlemmar. För de mindre besöksmålen kan det vara läge att samordna flera på samma ort eller rutt. Har du frågor är det bara att höra av dig till någon i styrelsen.

Kom gärna med mera förslag och uppdatering av informationen. Flera av besöksmålen drivs med mycket små resurser och det kan vara klokt att kontrollera öppettider med direktkontakt innan avfärd. Varför inte lägga ut lite bilder och kommentarer efter ett besök, som någon form av "Tripadvisor" för IPMS Stockholm. Vilket blir ditt favoritmål?


1. Arboga Robotmuseum, Arboga
Nästan alla svenska robotar inkl prototyper finns på museet.
http://www.robotmuseum.se/

2. Arlanda Flygsamlingar, Arlanda
Vid Arlanda Flygsamlingar finns ca 50 flygplan, vilka representerar ett tvärsnitt av det svenska civilflygets historia sedan början av 1900-talet. Öppettider: tis 10:00-15:00, tor 10:00-15:00, 1:a helgfria lör i månaden 11:00-15:00.
https://arlandaflygsamlingar.se/sida-5- ... dagruppen/

3. Armémuseum, Stockholm
Precis som på Sjöhistoriska finns ett intressant arkiv. I bildsamlingen finns omkring 150 000 fotografier av militär verksamhet. En del av samlingen är tematisk sorterad och där kan du ta del av bilder på artilleri, kavalleriet, motorfordon, vapen och arkitektur.
https://www.armemuseum.se/

4. Arsenalen, Strängnäs
Skandinaviens största museum i sitt slag. Ta del av Sveriges fascinerande militärhistoria från 1900-talet fram till idag och vi visar ett 70-tal fordon, både på band och hjul. Följ med i utställningen om Södermanlands regemente från 1300-talet, vidare till soldattorpet och den indelte soldaten, för att avsluta med en fantastisk utställning tennfigurer.
https://arsenalen.se/

5. Bergrummet Tidö Collection of Toys & Comics, Stockholm
Få en guidad visning i Bergrummet, och lär dig om samlingens historia, hur vi tänkte när vi byggde upp Bergrummet, vilka som är de äldsta leksakerna i samlingen, och mycket, mycket mer.
https://www.bergrummet.com/

6. Bil- och teknikhistoriska samlingarna, Köping
http://www.biloteknik.se/index.php/museum

7. Bilmuseet Sparreholms slott, Sparreholm
Bilmuseet visar bilutvecklingen från slutet av 1800-talet fram till våra dagar och innehåller en av Europas finaste bilsamlingar. Just nu står cirka sextio veteran- och klassiska bilar i hallen, bland annat Mercedes 540K från 1936 som ägts av Prins Gustaf Adolf, som var vår konungs far, och Cadillac V8 från 1939 som ägts av Gustav V och givit namn åt Kungens Kurva.
http://www.sparreholmsslott.com/museum_ ... urmuseums/

8. Brandkårsmuseet i Simonstorp, Åby
Brandkårsmuseet ligger precis i utkanten av Simonstorp och rymmer ca 250 års historia om utvecklingen för brandkårer och ambulansverksamheten som idag benämns – Räddningstjänsten.
https://www.brandkarsmuseet.se/

9. F11 museum, Nyköping
Sveriges flygspaningsmuseum med fyra spaningsplan och världens enda mobila underrättelsepluton. F11 Museum är unikt och välkänt i flygmuseivärlden. Tre unika och populära flygsimulatorer.
http://www.f11museum.se/

10. F13 Utställning, Norrköping
Boka in er och få en personlig visning av våra guider. Kom och upplev ett stycke nutidshistoria presenterad på ett fantastiskt sätt! I de bokade besöken ingår ca 15 minuters introduktion om F 13 i vår ordersal, därefter ca en timmes rundvandring i utställningen och avslutningsvis fika med tillbehör.
http://f13bravalla.se/

11. Femörefortet, Oxelösund
Det till år 2003 topphemliga kustartilleribatteriet på Femöre i Oxelösund är nu ett spännande museum över epoken det kalla kriget. Gruppvisningar kan bokas hela året.
http://www.femorefortet.se/Femorefortet-Start.htm

12. Flygvapenmuseum, Linköping
Det finns möjlighet att skräddarsy en visning utifrån era önskemål. Museilärarna anpassar alltid visningen efter åhörarna och kan också göra specialvisningar för grupper med särskilda behov.
https://www.flygvapenmuseum.se/

13. Garnisonsmuseet på Ärna / F16, Uppsala
Öppettider: varje tisdag i udda veckor kl 09.00 – 12.00.
För inpassering genom garnisonsvakten (militärt skyddsområde)
erfordras föranmälan till kamratföreningen (se hemsidan).
https://www.arnakamratveteran.se/garnis ... sonsmuseet

14. Gyllene hjulet MC-museum, Surahammar
Ett av Sveriges största motorcykelmuseum. Museet drivs idéelt av MCHK – Mälardalen.
http://www.mcmuseum.se/gyllene-hjulet-mc-museum/

15. Järnvägsmuseum, Gävle (stängt till slutet på 2020)
Just nu är museet stängt för renovering och planeras att öppna i slutet av 2020, med reservation för ändringar.
https://www.jarnvagsmuseet.se/

16. Krigsarkivet, Stockholm
Visning av Krigsarkivet. En visning innebär en guidad tur där vi passar på att visa några godbitar ur samlingarna. Vi försöker även så gott det går att skräddarsy visningen efter er grupps önskemål. Fyra gånger per år har vi öppna visningar då vem som helst kan ansluta.
Krigsarkivet kommer ca 2020-2021 att flytta till Arninge och samlokaliseras med Riksarkivet övriga enheter där.
https://riksarkivet.se/krigsarkivet

17. Leksaks och Samlarmuseet, Saltsjöbaden
http://www.leksaksmuseet.se/

18. Lennakatten - museijärnvägen i Uppland, Uppsala
Museijärnvägen Uppsala-Länna-Faringe, 33 km. Här har museitågstrafiken rullat varje sommar sedan 1974.
http://www.lennakatten.se/

19. Livrustkammaren (delvis stängt under 2019), Stockholm
Just nu pågår byggnadsarbeten inför Livrustkammarens nya permanenta utställning. Därför hålls entréplanet stängt till sommaren 2019.
https://livrustkammaren.se/

20. Miniature Kingdom, Kungsör
16. Vi bygger en modelljärnväg i skala 1:87 med inspiration från olika delar av Sverige med förhoppning om att ni som besökare ska kunna känna igen er!
https://miniaturekingdom.se/

21. Modelljärnvägens hus, Alunda
Modelljärnvägens Hus har säsongen 2019 öppet lördagar kl 11-16 från den 4 maj till den 15 juni. Från den 25 juni har vi öppet tisdagar till lördagar kl 11-16 fram till och med den 17 augusti.
http://www.modelljarnvagenshus.se/

22. Motala Motormuseum, Motala
Våra uppbyggda miljöer är inte bara några enkla kulisser, utan det är flera fullt fungerande miljöer. Vi har t.ex. en komplett fungerande bilverkstad från 20-30-talet.
https://www.motormuseum.se/

23. Munktellmuséet, Eskilstuna
På Munktellmuséet kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens första serietillverkade ramstyrda dumper med det svenskklingande namnet "GrusKalle".
https://www.munktellmuseet.com/

24. Museispårvägen Malmköping, Malmköping
Mitt i det vackra Sörmland ligger Malmköping, en småstad med anor från 1700-talet. Här finns också museispårvägen med ett stort antal äldre spårvagnar för museitrafiken mellan Malmköping och Hosjö.
https://www.muma.se/

25. Nora Järnvägsmuseum, Nora
Alla byggnader, broar, järnvägsväxlar, skyltar, maskiner, lok och vagnar ingår i en värdefull järnvägsmiljö utan motsvarighet i landet. Godsmagasinet är liksom andra byggnader i stationsområdet en del av Nora järnvägsmuseum.
http://njov.se/

26. Norrtälje / Lv 3 Luftvärnsmuseum, Norrtälje
Museet ligger på Campus Roslagen, d v s inne på f d Lv 3 område. I utställningshallen finns bland annat pjäser, robotar, centralinstrumenteringar, strålkastare, samt en luftvärnsrobotvagn 701 och andra fordon.
http://www.lv3.se/mus/

27. Nynäshamns Järnvägsmuseum, Nynäshamn
Museets mål är att visa upp ett järnvägsmuseum med tyngdpunkt på Nynäsbanan från banans byggnad fram tills nu samt lokaltrafiken runt Stockholm. Dessutom visas en äldre genuin verkstadsmiljö i lokstallet. Grunden utgörs av Nynäsgårds lokstall i vilket Stockholm-Nynäs järnvägs huvudverkstäder låg.
http://www.njm.nu/index.php

28. Polismuseet Tullinge (fordonssamlingen), Tullinge
Polismuseet ansvarar för polisens samling av historiska polisfordon. Fordonen huserar i Tullinge söder om Stockholm och visas årligen upp vid öppet hus, för förbokade grupper och på olika historiska evenemang.
https://polismuseet.se/utstallningar/po ... nssamling/

29. Pythagoras Industrimuseum, Norrtälje
Idag står fabriken kvar i orört skick och visas som ett levande museum. Här finns berättelser om maskiner och människor, om hur världen såg ut under tidigt 1900-tal. Museet är öppet året runt för förbokade visningar efter överenskommelse.
https://pythagorasmuseum.se/

30. Risten - Lakviks Järnväg, Åtvidaberg
Risten – Lakviks Järnväg är en museijärnväg, belägen i Åtvidabergs kommun i södra Östergötland. Spårvidd 600 mm.
https://rlj.se/

31. Scania Museum, Södertälje
I våra utställningar lär du dig mer om Scania och vår vision om hållbar transport, anslutning och miljö. Vi visar också vår nya produktlinje och Scanias historia.
http://www.tokstan.nu/scanias-fordonsmuseum/

32. SFF arkiv, Stockholm
I SFF arkiv på Östermalmsgatan 87 i Stockholm finns mer än 5.000 olika böcker och unika dokument som behandlar både civilt och militärt flyg. Medlemmar har dessutom tillgång till föreningens unika digitaliserade mediearkiv, innehållande bl.a. mer än 180.000 bilder.
http://www.flyghistoria.org/test

33. Siaröfortet, Stockholms skärgård
En ö med ett eget fort från 1:a världskriget, idag ett spännande museum.
http://www.siarofortet.se/

34. Sjöhistoriska museet, Stockholm
Sjöhistoriska museet ingår tillsammans med Vasamuseet, Marinmuseum och Järnvägsmuseet i Statens maritima och transporthistoriska museer. Missa inte bibliotek och foto/ritnings-arkiv som är av intresse för modellbyggare.
https://www.sjohistoriska.se/

35. Sparreholms slott, Sparreholm
Med Bilmuseum, Tekniska museet och Vagnsmuseum. Bilmuseet visar bilutvecklingen från slutet av 1800-talet fram till våra dagar och innehåller en av Europas finaste bilsamlingar. Just nu står cirka sextio veteran- och klassiska bilar.
http://www.sparreholmsslott.com/museum_ ... urmuseums/

36. Spårvägsmuseet (stängt pga flytt), Stockholm
Spårvägsmuseet är för närvarande stängt på grund av flytt. Följ oss på hemsidan, Facebook och på Instagram för uppdateringar om arbetet med det nya museet som öppnar igen 2020 i Gasverksområdet, Norra Djurgårdsstaden.
http://sparvagsmuseet.sl.se/

37. Söderhamn / F15 Flygmuseum, Söderhamn
I flygplanhallen visas bl.a. alla krigsflygplan som varit stationerade på F15. I de mindre rummen visas olika scenarier från flottiljens dagliga verksamhet.
http://www.soderhamnflygmuseum.se/

38. Tekniska museet, Stockholm
Tekniska museets arkiv är en guldgruva för alla med intresse för det tekniska och industrihistoriska kulturarvet i Sverige. I arkivet finns cirka 1 200 hyllmeter handlingar, 200 000 kartor och ritningar och mer än 1 000 000 bilder och fotografier.
https://www.tekniskamuseet.se/

39. Teleseum, Enköping
I samlingarna finns allt från enskilda föremål till sambands-, lednings- och stridsledningssystem från Armén, Marinen och Flygvapnet. Museet ligger inom militärt området, varför föranmälan måste ske vid besök. Se hemsida.
https://teleseum.se/

40. Vaxholms fästning, Vaxholm
Skildrar försvaret av Stockholms skärgård och Vaxholms fästnings historia under en omvälvande tidsperiod av 500 år. Museet är under vinterhalvåret öppet för bokade gruppbesök.
http://www.vaxholmsfastning.se/

41. World of Classics, Tumba
Välkommen till 3 våningar fyllda med museumbilar, nostalgi och det bästa från 50 och 60-talet.
https://www.worldofclassics.se/

42. Väghistoriska samlingarna, Eskilstuna
I Kjula utanför Eskilstuna finns Statens Maritima museers väghistoriska samlingar. Samlingarna består av ett hundratal maskiner och fordon från 1900-talet, tillsammans med tusentals föremål i olika storlekar och utföranden, som alla är kopplade till väghistoria. Endast bokade visningar för grupper.
https://www.maritima.se/verksamheten/tr ... aghistoria

43. Västerås flygmuseum, Västerås
Samlingarna omfattar i dagsläget drygt 25 flygplan. Museet har en häftig Simulatoravdelning med SAAB J 35 Draken, SAAB JAS 39 Gripen, Convair CV440 Metropolitan, McDonnell Douglas DC-10 från SAS och en Airbus A 320. http://www.flygmuseum.com/

44. Västerås historiska skeppsmuseum - Frösåkers Brygga, Västerås
Här finns Sveriges största flytande båtmuseum, med över 20 vikingaskepp och allmogebåtar. Antalet båtar växer kontinuerligt. Frösåkers Brygga är ett unikt och genuint besöksmål.
http://visitvasteras.se/aktor/frosaker-brygga/

45. Åssa industri- och bilmuseum, Åtvidaberg
I utställningshallarna visas föremål som har anknytning till industri i Åtvidaberg som bland annat: bilar, bland annat Åtvidabergsbilen från 1911, signalmaterial, spårväxlar, skriv- och räknemaskiner (övervägande FACIT).
https://www.assamuseet.se/

46. Östergötlands järnvägsmuseum, Linköping
Östergötlands järnvägsmuseum består av en gammal järnvägsmiljö med station och bangård, samt en museihall. Här visas fordon och järnvägsmaterial som Museiföreningen samlat in och bevarat genom åren.
http://www.jvgmf.se/museet/museet.html
/Hasse

Mina webplatser
https://www.diorama.one/
Låst