Virtuellt 08-Open 2021


Än håller oss smittan ifrån varandra, men det byggs inte mindre för det. Därför här en utställning att påminna oss om bättre tider och duktiga byggare.

A Flyg

Hercules TP84
Anders Edblad
Zwezda, 1/72

Fokker Dr1
Anders Edblad
MENG, 1/32
Modellen är målad med MrPaint och Vallejo.

Fw-190 D-9
Anders Edblad
Tamiya, 1/48
Modellen är byggd med delar och fotoets från Eduard, MDC, Aires och Quickboost. Den är målad med MrPaint.

Fw-190 D-9
Anders Edblad
Tamiya, 1/48
Modellen är byggd med delar från MDC, Eduard, Quickboost och Aires. Målad med MrPaint.

J-35F Draken
Anders Edblad
Hasegawa, 1/48
Modellen är byggd med Fotoets från Eduard, delar från Aires och Quikboost. Den är målad med Gunze och MrPaint.

CASA C.212
Anders Edblad
Special Hobby, 1/72
Modellen är målad med Gunze och MrPaint.

P-51 Mustang, J26
Anders Edblad
Airfix, 1/48
Airfix modell med fotoets från Eduard. Målad med Alclad och MrPaint. Figurer och markutrustning från Tamiya och ICM.

Focke-Wulf Fw 190 D-9
Gabriel Pålsson
Tamiya, 1/72
Modellen föreställer en flygplansindivid använd av JV 44 för närskydd av flygfält, varför undersidan är målad polkagrisrandig för att hjälpa luftvärnet identifiera vän/fiende. Bygget har skett nästan direkt ur lådan med endast enstaka förbättringar från scratch.

Fairey Swordfish
Johannes Linder
Airfix, 1/72
Fairey Swordfish, 824 NAS, Taranto 1940.

Bell P-39 Airacobra
Johannes Linder
Academy, 1/72
P-39 Airacobra, RAF 601 ”City of London” Sqn 1941. En av de få Airacobras som användes av RAF och endast under någon månad.

Vought Corsair
Johannes Linder
Tamiya, 1/72
Brittisk Corsair Fleet Air Arm 757 sqn, HMS Unicorn, British Pacific Fleet.

De Havilland Mosquito FB VI
Johannes Linder
Tamiya, 1/72
Mosquito FB VI, 464 sqn RAAF

P-47D Thunderbolt
Johannes Linder
Hasegawa, 1/48
Brittisk Thunderbolt RAF 42 Sqn i Burma/Indien 1945

Supermarine Seafang
Johannes Linder
Trumpeter, 1/48

Mig-15
Johannes Linder
Eduard, 1/72
Mig-15 flugen av sovjetiska flygaresset Semyon Fedorets

Mig-3
Mark Kaiser
Ehmar, 1/72
Pilot: A.V. Shlopov, försvar av Moskva, 1942. Modellen byggd för att testa vintermålning.

Fokker E.V
Mark Kaiser
Arma Hobby, 1/72
Jagdstaffel 8, 1918 En väldigt rolig modell, som jag kommer att bygga flera varianter av!

Kawanishi E7K1 / Navy Type 94 Reconnaissance Seaplane
Mark Kaiser
Hasegawa, 1/72
Heavy Cruiser ”Mikuma”, 1940 (Modellen byggd för några år sedan)

Kawasaki Ki-61Id
Mark Kaiser
Tamiya, 1/72
Pilot: Teruhiko Kobayashi, 244 Hiko Sentai, Japan, april 1945

Navy 9-shi Carrier Fighter / Mitsubishi Ka-14
Mark Kaiser
Fine Molds, 1/72
Prototyp till vad som senare utvecklades till A5M Carrier Fighter, första modellen.

Misubishi A6M2 Mod 22 (Navy Type 0 Carrier Fighter)
Mark Kaiser
Tamiya, 1/72
Pilot: Tetsuzō Iwamoto, IJ carrier ”Zuikaku”, December 7, 1942

Kugisho K5Y1 / Navy Type 93 Intermediate Trainer, i folkmun kallad Akatombo (röd trollslända)
Mark Kaiser
LS, 1/72
Modellen byggt för några år sedan.

Supermarine Spitfire Mk.IIa
Morgan Deipenbrock
Revell, 1/72
Detta är Revells byggsats och är en modell, som är byggd redan 2017. Egentligen så tillhör divisionskoden i det här fallet Air Fighting Development Unit (AFDU), en enhet som testade erövrade flygplan mot de som fanns i tjänst hos RAF, år 1941 och skulle egentligen ha haft en grön-grå översida, men jag upptäckte av en slump att No. 607 Squadron, som under Slaget om England egentligen var utrustat med Hawker Hurricane-plan, hade exakt samma divisionkod och beslöt mig därför för att bygga det här flygplanet som en fiktiv Spitfire Mk. IIa under det här avgörande luftslaget år 1940. Så i det här fallet stämmer serienumret överens med divisionskoden och det enskilda flygplanets bokstavskod, bara att det är målat i grön-brunt kamouflage istället. Senare så förflyttades No. 607 Squadron till Fjärran Östern, där den faktiskt blev den allra första att utrustas med Supermarine Spitfire, fast då modernare modeller av det här ikoniska jaktflygplanet..

North American P-51D Mustang 332nd FG
Morgan Deipenbrock
Tamiya, 1/72
Det här är ett fiktivt bygge av en P-51D Mustang, där jag ställde mig själv frågan hur det hade sett ut om 332nd Fighter Group hade fått tillhöra 8th Air Force och fått delta under flygoperationerna i samband med landstigningen i Normandie. Den fiktiva piloten har lyckats skjuta ner 11 flygplan ur Luftwaffe. Därför har det här flygplanet tillhörande Tuskegee Airmen även försetts med D-Dag-markeringar under vingarna. Förarkabinen ur byggsatsen har fått ge vika för en extradetaljerad resindel med fotoetsdelar till instrumentbrädan och pilotens stol. Dekalerna med märkningar tillhörande 332nd Fighter Group kommer från LPD och resten av dekalerna ifrån Tamiya.

Hawker Typhoon Mk. IIb No. 439 Squadron RAF (RCAF) 1945
Morgan Deipenbrock
Airfix, 1/72
Den här Airfix-byggsatsen köpte jag av den enkla anledningen att den gick att bygga med öppna vapenluckor, och det var mycket roligt att bygga den.
Flygplanet är helt fiktivt och tillhörde No. 439 Squadron ur Royal Canadian Air Force, som organisatoriskt flög under befäl av Royal Air Force 1945.Modifikationer som jag har gjort är egentillverkade positionsljus med glödlampeimitationer inuti, ett reflektorsikte samt säkerhetsbälte till piloten och sist av allt tändkablarna till raketerna under vingarna. Sidorodret har jag medvetet målat i en annan färgnyans för att antyda att det ursprungliga har blivit sönderskjutet och i fält ersatt av ett likadant ifrån en annan Hawker Typhoon. Piloten har inte bara varit lyckosam nog att överleva sitt högriskarbete, ständigt utsatt för det ökända och dokumenterat effektiva tyska luftvärnet utan har även vunnit två luftdueller mot Luftwaffe-flygplan.
Ammunitionsbanden till de dödliga 20 mm-automatkanonerna består av SAPI- (Semi-Armour piercing) samt HE-granater bandade enligt standardmetoden etablerad under 1943, dvs. två SAPI – två HE och så vidare.
Dekalerna är, bortsett från nedskjutningsmarkeringarna samt pilotens smeknamn ”PET” (som inte syns från det här hållet), helt och hållet ifrån Airfix. De andra dekalerna kommer från Tamiya.

Focke-Wulf Fw 190F-8 Stab III/SG 4 Luftwaffe 1945
Morgan Deipenbrock
Eduard, 1/72
Detta är en generisk Focke-Wulf Fw 190F-8, så som den kan ha sett ut under de bråda dagarna under våren 1945, när Luftwaffe-piloterna desperat kämpade för att fördröja Röda Arméns ångvält på väg mot hjärtat av Tyskland.
Det är den första modellen, där jag har experimenterat med hårspraytekniken för att skapa ett slitet vinterkamouflage, som har målats på i all hast av flygmekanikerna. Flygplanet har både försetts med gula Östfront-band samt den V-märkning, som blev vanlig efter att en f.d. tyskallierad nation började använda tyskbyggda flygplan mot tyskarna själva. Piloten har varit lyckosam nog att skjuta ner sju sovjetiska flygplan emellan markattackuppdragen och har låtit dessa tillsammans med serienumret vara synliga även efter att vinterkamouflaget har applicerats.
Under vintermålningen har jag målat ett fiktivt kamouflagemönster bestående av bruna och gröna färgfält i ett typiskt tyskt splintermönster.

Chance Vought F4U-7 Corsair Flottille 12F år 1954
Morgan Deipenbrock
Italeri, 1/72
Under 1950-talet köpte den franska flottans flygväsen – Force maritime de l’aéronautique navale – in f.d. amerikanska Chance Vought AU-1 Corsair, en speciell markattackversion av F4U Corsair med mer pansar vid motorn, bränsletanken och förarkabinen.
Just det här flygplanet tjänstgjorde vid Flottille 12F i det dåvarande Franska Indokina under 1954 och genomförde markattacker mot Viet Minh-trupperna med automaktkanoner, bomber och raketer. Flottille 12F var stationerad ombord på hangarfartyget R97 Bois Belleau, f.d. Belleau Wood vid U.S. Navy, som den 30 oktober 1944 skadades mycket svårt under omfattande Kamikaze-attacker.
Det är en Italeri-byggsats, vilket har inneburit tunn plast, ganska dåliga och delvis förvirrande instruktioner m.m. angående färgmärkning osv. Jag ville absolut ha kabinhuven öppen, men trots att den var gjuten tvådelad så var jag tvungen att slipa insidan av huven samt området bakom förarkabinen för att få den att få plats någorlunda väl i öppet läge. Jag har även modifierat flygplanet med genomskinliga positionsljus samt ett säkerhetsbälte för piloten.
Flottille 12F finns fortfarande kvar inom Aéronavale, men har numera ett färgglatt emblem istället för det helt vitmålade under 1950-talet.

Su 22
Thorbjörn Malm
Hobby Boss, 1/48
Syrian Air Force
Resin cockpit, aftermarket decals.

U-2B
Thorbjörn Malm
AFV Club, 1/48
Gary Powers U-2B beeing prepared for flight over Soviet Russia May 1st 1960.
Byggd från lådan. Färg är Gunze RLM 66 med 10% blå.

SAAB 32A Gamma
Thorbjörn Malm
Hobby Boss 32B, 1/48
A32A ”32 Gamma” med Viggen nos användes för att utveckla radar för Viggen.
Maestro Gamma conversion, Viggen främre cockpit och utblås från Tarangus 32A

B Militärfordon

Aerosan GAZ-98 Trumpeter 1/35.
Anders Edblad
Trumpeter., 1/35
Diverse detaljer har lagts till och några har tagits bort(nitarna).
Modellen är målad med MrPaint.

Rolls Royce pansarbil 1914
Björn Bäcklund
Roden, 1/72
Rodens modell av 1920 års pansarbil bakdaterad till 1914 års version med nya framskärmar, nya hjul , lägre torn m.m.

M4A3E8 HVSS Sherman
Joakim Hultman
Trumpeter, 1/72
Efter den stora kinesiska motoffensiven på koreahalvön 1951 var moralen så pass låg bland de amerikanska styrkorna att befälhavarna såg mellan fingrarna när det kom till hyss som annars stred mot reglementet. Ett resultat av detta var att många stridsvagnar kom att målas som tämligen fantasifulla monster. Det fanns fördomar om att de kinesiska soldaterna skulle vara så pass vidskepliga och ovana vid modern teknologi att de skulle tro att de stod inför riktiga monster!
Många av de kinesiska soldaterna var veteraner och hade själva stridit både mot och med stridsvagnar under andra världskriget, samt inbördeskriget. De var antagligen föga imponerade av de monstermålade amerikanska stridsvagnarna.
Trumpeters modell, detaljerad med hjälp av koppartråd och annat smått och gott. Mun och ögon medföljde som dekaler, medan resten av tigerkamouflaget målades för hand.

Jagdpanzer 38 (t)
Joakim Hultman
UM, 1/72
När kriget närmade sig sitt slut i Europa tog lokala motståndskämpar kontrollen över delvis färdigställda Hetzer-vagnar som de fann på fabriksområdet i Prag. Dessa saknade huvudbeväpningen, men färdigställdes hjälpligt och utrustades med maskingevär istället, varefter de användes mot tyska styrkor.
UM:s modell, lätt modifierad.

A9 Cruiser tank
Johannes Linder
IBG, 1/72
Brittisk A9 Cruiser tank, 1st Armoured Division i Frankrike 1940

Opel Blitz w. Wood Gas Generator
Mark Kaiser
MAC, 1/72
Hytten av trä för att spara på stål.
2 Panzer Division, 1945

T-26 m.41
Mark Kaiser
S-Models, 1/72
T-26 Command Tank
(Hink och kätting är extra)

T-34/76
Mark Kaiser
Dragon, 1/72
On 27 March 1945, this tank entered as first Allied tank the occupated city of Gdansk. Its Polish tank commander, Lieutenant Julian Miazga was hit and wounded by a German sniper shotly after the city. Today, this tank is standing along the Aleja Zwycięstwa as memorial to the liberation of Gdansk. The 1st Polish Armoured Brigade was involved in the liberation.
(Modellen använder delar ur 4 olika byggsatser plus eget björkvirke.)

Praga RV
Mark Kaiser
FtF / IBG, 1/72
September/oktober 1939

Churchill Mk.III
Mark Kaiser
Dragon, 1/72
Canadian 14th Army Tank Regiment, Dieppe, 19 augusti 1942

T-34/85
Mark Kaiser
Zvezda, 1/72
2 AWP / 2 Polska Armén, 1 Ukrainian Front, aperil 1945.

Su-85
Mark Kaiser
S-Model, 1/72

M983 HEMTT&M901 Launching Station of MIM-104F0 Patriot SAM System
Mats Svensson
Trumpeter, 1/35

Staghound AA armoured car
Mats Svensson
Bronco models, 1/35

Diamond T968 Cargo truck
Mats Svensson
Mirror model, 1/35

Ural APA-50
Thorbjörn Malm
Kitty Hawk, 1/48
Aircraft starter truck.
Blytråd för el kablar, resten är från lådan.

C Civila fordon

Elektrisk spårvagn
Joakim Hultman
Okänt, 1/87
Klipparksmodell tryckt på vykort, föreställandes en av Sveriges första elektriska spårvagnar.
Basplattan byggdes av plastic card, och stängerna mellan tak och de utskjutande ”balkongerna” har jag lagt till själv. Strömavtagaren är en knappnål, per kortets instruktioner.

D9R Armoured Dozer
Mats Svensson
Meng model, 1/35

Mercedes L1500
Mats Svensson
Miniart, 1/35
Bryggeribil

Caterpillar sixty
Peter Halvar
Thunder models, 1/35

Caterpillar D7
Peter Halvar
Miniart, 1/35

D Båtar och fartyg

Molch midget submarine
Anders Edblad
HobbyBoss, 1/35
Modellen är målad med MrPaint.
Figurerna kommer från Alpine och Mk35 och är målade med Vallejo.

HMS Visby
Joakim Dörner
Orange Hobby, 1/350

Type XXVII ”Seehund”
Mark Kaiser
ICM, 1/72
Kleinst-Uboot Typ XXVIIB ”Seehund”
Tidig modell.
Holland, hösten 1944.

F Figurer

Fallskärmsjägare
Joakim Hultman
Okänt, 1/35
Lagades och målades åt en kollega, vars far hade tränat med brittiska fallskärmsjägare på 80-talet.

Kapteeni Matti Dahl
Morgan Deipenbrock
Allarmi, 1/32
Byggsatsen till denna finska jaktpilot är från Allarmi och har artikelnumret 32065.
Då man bara kan ladda upp en enda bild så var det svårt för mig att besluta mig för exakt vilken vy jag ville visa upp, men till slut föll valet att fotografera snett bakifrån så att fallskärmen och delar av detaljerna framtill syns. Därmed så syns inte vissa andra, bl.a. gradbeteckningarna på pilotens kragspeglar och inblåsningsröret för flytvästen ifall den lilla gasflaskan skulle fallera.
Sommaren 1944 på den Finska fronten: Den sovjetiska ångvälten rullar obevekligt på västerut och tvingar Finland till desperata försvarsstrider längs med gränser i öster. Den här finska jaktpiloten spänner rutinerat på sig fallskärmen för ännu en flyginsats med oklara utsikter mot de sovjetiska krigsflygplanen och ska ögonblicket därefter återigen kliva ombord i sin Bf 109G-6. Ingen speciell jaktpilot är menad, utan det skulle kunna vara vilken jaktflygare som helst ur Suomen Ilmavoimat.

Obergefreite Gerda Schmidt
Morgan Deipenbrock
Armor35, 1/16
Detta är en resinbyggsats ifrån tillverkaren Armor35.
Det är en fiktiv tysk stridsvagnsförerska ur Wehrmacht under den fältmässiga lunchen någon gång under 1945, när läget blev allt mer desperat för Tyskland. Hon har blivit tilldelad de uniformspersedlar som har funnits tillgängliga, i det här fallet en fältgrön uniform och en svart båtmössa. Den tyska korpralskan har belönats EK2 och även med Das Verwundabzeichen i silver.
Bältet med pistolhölster (dolt bakom figuren) samt de två bensindunkarna kommer från restlådan i hobbyrummet. Det fanns en bensindunk inkluderad i byggsatsen, en MP40 likaså, men jag valde att inte dessa.

P Artilleripjäser

10cm leFH 14/19(t) Field Howitzer
Mark Kaiser
IBG, 1/35
Rakt ur lådan, utom ammunitionen.

R Tävlingsbilar

SAAB 21 ”Grönlingen”
Joakim Hultman
Heller, 1/72
Tack vare sina insatser i flottan under den tyska dinosaurieinvasionen blev motorprinsen efter kriget förärad en unik sportbil av SAAB, som fick smeknamnet ”Grönlingen” efter benfisken med samma namn.
SAAB hoppades på att deras nya koncept med återvunna jaktflygplan konverterade till bilar skulle få positiv publicitet genom Prinsens ägande av ”Grönlingen”. Motorprinsen själv fann stort nöje i att tävla med det ovanliga fordonet, men det räckte inte för att gemene man skulle gå ut och köpa egna flygplansbilar.
”Grönlingens” öde är okänt, då den inte synts till av allmänheten på flera decennier. Men rykten gör gällande att den finns kvar i Hovstallets samlingar än idag.
Byggsatsen är Hellers gamla SAAB J21, fast jag använde inte mer än själva flygkroppen och delar av cockpiten. Ratt från reservdelslådan installerades, och hjulen kommer från Airfix Scammel Tank Transporter. Avgasrör, hjulaxlar, lampor och övriga detaljer är byggda från scratch med hjälp av Evergreen-plast och koppartråd.

Y Vinjetter

BV206
Johannes Linder
Daedalus, 1/72

Going Downhill
Johannes Linder
Ace, 1/72
Brittisk Centurion MkIII tillhörande 8th Kings Royal Irish Hussars i Korea under slaget vid Imjin river.

Ö Övriga

Talgoxe
Björn Bäcklund
Airfix/Gunze, 1/1
En domherre från Airfix konverterades till en talgoxe. Formen på halsen ändrades lite med Magic Sculp och en ny näbb tillverkades av plasticcard

Domherre
Björn Bäcklund
Airfix/Gunze, 1/1
Airfix domherrar gavs också ut av Gunze Sangyo. Denna kommer från dom.
Byggd rakt ur lådan men pacerad på en träplatta istället för plaststället i satsen