Tur till Norrtälje och Lv3 Museum 4


Den 23 juli ställde Hasse och Olle kosan till Norrtälje både för att njuta av en trevlig stad och ett museum med  många intressanta objekt. Hasse hade gjort ett besök på Norrtälje Luftvärnsmuseum redan förra året för att samla faktaunderlag till ett blivande diorama.

b1

Norrtälje hälsade oss välkomna med ett underbart sommarväder och turen inleddes med stadsvandring både längs affärsgatan och ån.  Självklart var vi inne i den lokala Lekia-butiken för att kolla upp om det fanns några plastbyggsatser i sortimentet. Och, till vår förvåning så fanns det ett litet sortiment med Airfix, Revell och några Eduard.

b2

Stadsvandringen behövde inte avbrytas för en akut räddningsinsats från IPMS sida då det visade sig vara någon form av konst-installation. Kan kanske väcka en idé för ett diorama. Hasse höll sig dock helt kallsinnig då egna projektplanen är i det närmaste fulltecknad.

b3

Efter att ha avnjutit fika med smörgås tog vi en tur längs södra hamnsidan och kunde beskåda den totala omvandlingen av Norrtälje hamn till ett nytt bostadsområde. Efter lite glass så var det dags att åka till museet.

b4

Museet bjuder på allt från smått till riktigt stora objekt. De stora objekten typ kanoner och fordon står i en separat lokal (pjäshallen).

b5

Det finns mycket information om alla de olika radartyper som luftvärnet använt.

b6

Självklart väckte all information om utvärderingen av Robot 365 som gjordes på Lv3 och F2 och sen ledde till inköp av Rb68 speciellt intresse hos Hasse.

b7

Komplett panel från den sista versionen av centralinstrumenteringen (Cig 790) till de två anslutna  lv-kanonerna m/48.  Cig fick utvisning av bäring till mål från spaningsradarn och med några höjdsvep hade man låsning på mål och kunde skicka iväg en rejäl salva från de två kanonerna.

b8-2

I pjäshallen finns det en komplett centralinstrumentering tillsammans med kanoner från olika tidsåldrar. Den sista typen av Cig har en radar som är kompletterad med laser.

b9-2

Detaljstudium av kulspruta m/39 för bekämpning av luftmål.

b10-2

Rptgbil 915 finns ju på flera museer och den finns även som modell (resin) i 1:72.

b11

I källaren till den vita museibyggnaden finns det också en del kanoner och annat att titta på.

b12

En viktig del i luftvärnets materiel är träffinformationssystem som kan mäta hur nära granaterna kommer målet.

Om du inte varit på Norrtälje Luftvärnsmuseum så kan Hasse och  Olle rekommendera ett besök. Vi fick mycket intressant information och svar på många frågor av kunnig f.d. Lv3 personal.

Mera bilder från muséet.

Modeller !!

DSC_0038

 

Mer från pjäshallen

 

 


4 tankar om “Tur till Norrtälje och Lv3 Museum

  • Micke Arreborn

    Trevligt! Det här har jag helt missat men ska försöka hinna med innan semestern är slut Tack för tipset!
    Sen att se en gammal rapteg som var en av de första instruktörsfordonen som vi hade på 6. skyttekomp 1975 och som jag hade lyckan att få köra några gånger med skrapande osynkad växellåda. Dem hade märkligt nog strömuttaget till radioutrustningen helt öppet på golvet bak och jag kommer väl ihåg vilka fina gnistor det blev när jag tappade ett metallband med ibandad kspammunition rakt på uttaget….. 🙂 Vi var några som snabbt kom ut!

    Micke A
    nästan 30 år som yoff

Kommentarer är stängda.