Snabbguide för att nå bättre resultat


Tech Tips from IPMS Stockholm

Här är några tips för de modellbyggare som vill förbättra sin grundläggande teknik att bygga plastmodeller. Kanske håller du på att brottas med en av din första projekt. Kanske har du byggt flera, men vill ta ett steg till. Några små insatser kan göra mycket för resultatet!

Nybörjartips hittar du i en tidigare artikel Om du vill bygga modeller, men inte vet hur…

Topp 10 regler för att nå bättre resultat

Nedanför kommer ett antal punkter att lägga märke till, skrivna i en ordning mostvarande det vanligaste förloppet av ett modellprojekt.

1. Putsa de delar du jobbar med från gjutskägg, märken från ingjöt och märken från utstötare, använd vass kniv och fint sandpapper (med fint sandpapper menar vi här vatten sandpapper, grovlek 360-1200)

2. Innan du limmar ihop delarna, torrpassa dem för att se att de passar bra. Passar de inte bra, försök att hitta orsaken och trimma till delarna försiktigt med vass kniv och fint sandpapper. Limma ihop när du är nöjd med passningen.

3. När limmet har torkat helt är det dags att snygga till den skarv som uppkommit. Detta görs lämpligast med fint sandpapper alt. nagelpolerare. Är skarven mycket ojämn räcker det kanske inte med att slipa den, då kan det vara på sin plats med lite spackel. Detta appliceras på det område som behöver snyggas till. Låt det torka helt innan du börjar slipa på nytt! Denna process, att spackla och slipa, kan ibland behöva upprepas flera gånger tills du är helt nöjd. Ha tålamod, det ger resultat!

4. När modellen är färdigbyggd och klar för att målas, börja då med att tvätta av den i ljummet vatten med lite diskmedel. En gammal tandborste är bra att använda. Detta för att få bort allt slipdamm och eventuella fettfläckar och fingeravtryck. Färgen fäster också mycket bättre på en ren yta.

5. Planera ditt målande! Att välja ett alltför komplicerat målningsschema kan ställa till bekymmer. Ett bra resultat är lättare att nå med ett enklare schema och ger oftast ett bättre intryck på den färdiga modellen.

6. Använder du airbrush är det värt att lägga lite arbete på att maskera de ytor som inte skall målas för tillfället. Målar du t.ex. översidan på en vinge är det en god idé att maskera undersidan, så att du skyddar den från färgdamm. Maskera hellre för mycket än för lite, med tiden lär du dig vad som är lagom för just dig och den typ av modeller du bygger! Använd material avsett för maskering, t.ex. maskeringsfilm eller Humbrol Maskol – finns hos din hobbyhandlare. Vanlig kontorstejp kan verka som en bra idé i början, men den kan dra med sig färgen när du tar bort den!

7. När du målar kan det vara en bra idé att börja med de ljusa färgerna, oavsett om man använder pensel eller airbrush. Om färgen inte täcker helt är det bättre att låta färgen torka ordentligt och sedan måla ett lager till. Målar man ett enda tjockt lager börjar färgen lätt att rinna, vilket inte ser bra ut. Använd ett färgfabrikat du trivs med. Penslar du kan de vanliga Humbrol-färgerna vara att föredra, använder du airbrush kan akrylfärger vara ett bättre val (t.ex. Tamiya).

8. Eftern avslutad målning bör ytan på modellen vara blank, åtminstone på de ställen där dekalerna skall sitta. Är du lycklig innehavare av en airbrush skapar detta inte några problem: lacka modellen med de färger du valt (de är antagligen matta). När den är färdigmålad lackas hela modellen med en klar blank ”färg”, detta för att ge en blank yta att fästa dekalerna på.

Om du använder pensel kan du antingen köpa en sprayburk med klarlack och använda den eller med pensel klarlacka bara de ställen där dekalerna skall sitta.

9. Hur man lyckas med dekalerna har ofta stor betydelse för intrycket av modellen, speciellt på flygplan. För att få dekalerna att sitta snyggt bör de fästas mot en blank yta -se ovan. Vill man nå bästa möjliga resultat skall man använda någon typ av dekalvätska. De ökar vidhäftningen (t ex Micro Set) och gör att dekalen formar sig bättre efter underlaget (t ex Micro Sol). Dekalvätskorna finns hos din hobbyhandlare. Micro Set, Micro Sol och DecalFix är exempel på sådana produkter.

10. Till sist vill man att hela modellen får en fin och jämn yta: matt, halvmatt eller blank. På detta vis kommer dekalerna att se ”påmålade” ut, den genomskinliga bärfilmen som dekalen sitter på kommer inte längre att synas. Med en airbrush lägger du bara på ett eller ett par lager klarlack med den yta som passar bäst. Använder du penselär en sprayburk en bra lösning.

Mera tips

Att bli en duktig modellbyggare kräver, precis som allt annat – övning. Att läsa och fundera över de 10 punkterna ovan är ett steg på vägen.

Det finns många böcker skrivna i ämnet och det ges ut flera bra tidningar för plastmodellbyggare, de flesta är på engelska.

IPMS är en förening för plastmodellbyggare som finns på flera orter i Sverige, bl.a. i Stockholm. Där hittar du inspiration och folk som kan hjälpa dig med de praktiska frågorna.

Att gå i hobbyaffärer och titta på de modeller som står utställda är ett bra sätt att skaffa inspiration. Att jämföra dina egna modeller med dessa är, i början, kanske mindre lyckat. Dessa modeller är ofta byggda av mycket duktiga och erfarna byggare, inte sällan har modellerna vunnit priser och utmärkelser i olika tävlingar. Det kan vara bra att ha i minnet. Men en vacker dag kanske det är dina modeller någon tittar på och undrar hur du lyckats med detta lilla mästerverk!

Airbrush dyr men bra investering

Som du kanske redan märkt återkommer airbrushen (eller färgsprutan) ganska ofta i de 10 punkterna. En airbrush är onekligen mycket användbar och det är mycket man inte kan göra utan den. Ett lysande exempel är detta med dekalerna. Målar man först sin kamouflage, lägger på ett par lager klarlack och sedan mattlackar när dekalerna kommit på plats, då blir det ganska många lager till slut. Hade man penselmålat alla dessa lager hade de flesta detaljer varit borta nu, gömda under all färg. Med en airbrush kan man, utan att behöva bekymra sig, lägga minst tio tunna lager utan att några detaljer försvinner! Nu går det ju att få dit dekalerna snyggt även om man penselmålat men det blir mycket enklare med en airbrush.

Om du har funderingar på att köpa en airbrush, gör först klart för dig vad du skall ha den till: bygger du bilar (1/24) eller pansarvagnar (1/35) har du antagligen inte nytta av en ”värsting” men om du bygger t ex tyska flygplan från kriget i 1/72 kommer du att behöva det bästa du kan få tag på.

En bra färgspruta kostar från 500:- till lite över 1000:-. I längden kommer du även att behöva en bra kompressor till detta, vilken kostar från strax under 2000:- Man får i runda slängar räkna med runt 3000:- för hela kalaset. Det är mycket pengar men en plastmodellbyggares vän för livet!!!

 

 

This article was originally published in IPMS Stockholm Magazine in March 2000.