Nilssons dagbok, Mars


av Janne Nilsson

Följ modellbyggarens liv dag för dag. Hur mycket tid ägnar vi egentligen åt hobbyn? Hur löser man problem? Vilket folk träffar man genom sina intressen? Är hobbyn plastmodeller, eller något mer? Svaren kan hittas här, i Janne Nilssons autentiska dagbok. Det har varken början eller slut – med bjuder på en hel del intressant läsning. (Red.)

Mars 2000

Onsdag 1/3-00.

Målade skuggor på Diefenthals jacka. Det vart däremot bra, i alla fall jämfört med byxorna. Jag fortsatte att lägga in skuggor på småbysterna.

Torsdag 2/3-00.

Jag lade in ännu mörkare skuggor på bysterna och Diefenthals jacka. Målade även skorna. Provade en ny teknik där som blev över förväntan. Det är alltid kul när teori fungerar i praktiken.

Fredag 3/3-00.

Satt och skissade på en ny sprutbox. En som är lättare att arbeta och handskas med. Men den skall också vara lätt att rengöra för att slippa damm och liknande. Min gamla har varit bra men för mycket damm och smuts verkar fastna eller dras till den. Därför måste en förändring ske.

Lördag 4/3-00.

Idag var barnen inte några änglar direkt så jag fick väldigt lite gjort. Lyckades få Mustangens basplatta primad.

Söndag 5/3-00.

Skrev mycket idag. Jag skrev över tre sidor på artikeln om Tiger Ián. Surfade runt en hel del på nätet och debatterade lite på Forum. På kvällen fick jag ett ryck och började att sortera foton och negativ efter ett helt nytt system. Tidsödande och tråkigt med det blir mycket bättre när det väl är klart.

Måndag 6/3-00.

Fortsatte med att skriva. Jag skrev ikapp på dagboken samt avslutade artikeln om Tigern för Allt om Hobby. Jag kanske skickar den till MM istället. Björn verkar ha dåligt med artiklar så vi får väl se.

Tisdag 7/3-00.

Har påbörjat artikeln om Mustangen för Allt om hobby. Trots att modellen inte är klar. Det kan vara skönt att skriva medans man bygger istället för att som alltför ofta skriva artikeln ett halvår efteråt. Jag sprutmålade ramen till Mustangens basplatta med svart färg. Undersidan av småbysterna fick samma behandling.

Onsdag 8/3-00.

Var på IPMS-Stockholms möte vilket var trevligt som vanligt. Jag fick en del stöd angående diorama debatten på Forum. Med mig hade jag Wyatt Earp och Willys Jeep. Jag hade hämtat dessa från Tennsoldaten där de hade varit utställda. Till min stora förfäran upptäckte jag att tidens tand hade gått hårt åt mina skyltar. Jag kommer att få ändra mitt förfarande då tejpen verkar ha en tendens att släppa i kanterna.

Torsdag 9/3-00.

La på de sista skuggorna på småbysterna. Har haft problem med Migränen på sistone vilket gör det ansträngande att bara gå till jobba och stå ut.

Fredag 10/3-00.

Tack vare fortsatt huvudvärk så blev det bara vila när jag kom hem på kvällen.

Lördag 11/3-00.

Var inne på Wenzels och spanade runt. Inga pengar i plånboken begränsade inköpen en aning. Jag fortsatte till Hobbybokhandeln för att hälsa på Micke Blank. Med mig hade jag några figurer för att få konstruktiv kritik och råd angående. Micke gav mig också två vikingar från Pegaso vilket jag var mycket tacksam för då jag är mycket svag för vikingar som de flesta av er vet vid det här laget. Jag började med att lägga på högdagrar på de två småbysterna när jag kom hem på kvällen.

Söndag 12/3-00.

Fortsatte med att lägga högdagrar på bysterna. La på oljefärg på läderdetaljerna på Diefenthal. Målade även basfärgerna på hans basplatta. Gick sedan vidare och började med att måla in första skuggan på byxorna. Jag blandade färgen med mycket klarlack för att få skuggan transparant för att camoflagemönstret fortfarande skulle synas. Började med att exprementera med nya sätt att göra skyltarna.

Måndag 13/3-00.

Jag började med att rengöra och sätta ihop vikingarna som jag hade fått. Det var mycket fråga om nyhetens behag då jag har mycket annat som jag håller på med vilket gör att jag försöker undvika att starta nya projekt. Men det var ju vikingar. Upptäckte att ena benet saknades till den ena figuren. Jag får prata med Micke om det. Fick lite ideer att göra den ena till en Saxare så att de kunde arrangeras i en vignette i strid med varandra. Skulle kunna passa Slaget vid Maldon. Måste nog ha det där saknade benet för att kunna se hur det skulle komma att te sig.

Tisdag 14/3-00.

Ringde Micke och pratade om det saknade benet. Han skulle ta med det nästa vecka då han kommer över på middag. Han har lovat att visa utfjädringstekniker och hur han arbetar med Akrylfärger. Det skall bli mycket interressant. Fortsatte att jobba på vikingarna. Borrade bla ut handen och ersatte spjutskaftet med en mässingspinne.

Onsdag 15/3-00.

Strul och övertid på jobbet gjorde att jag bara hann hämta barnen från dagis och göra middag innan jag höll på att somna framför tvn.

Torsdag 16/3-00.

Passade på att shoppa så här efter löning. Var inne på Wenzels och köpte tre stycken tidningar. Bla Millitary Modelling och så köpte jag två nummer av Millitary in Scale. Jag tänkte att jag kunde ge den en chans till men så här i efterhand vet jag inte riktigt om det var värt det. Var på Apoteket och gjorde en beställning på Etylacetat. Samma gamla strul som vanligt innan jag fick den accepterad. Var inne på Lekpärlan i Tyresö Centrum. Trots rea fanns det inget som jag tyckte var interessant eller prisvärt. Köpte i alla fall tolv burkar Humbrolfärger, det går alltid åt. På kvällen la jag på washer i olika omgångar på Diefenthals brallor.

Fredag 17/3-00.

Allt jag hann med var att surfa litet och göra efterforskningar för diverse olika projekt på nätet. Diefenthals brallor ser mycket bra ut så här efter att washerna har fått torka ordentligt.

Lördag 18/3-00.

Var inne på Apoteket och hämtade den beställda Etylacetaten. Började med att gå igenom och redigera alla kapitlen till boken som jag och Anders jobbar på. Började även att arbeta på bildlayouterna. Passade även på att surfa och göra ett inlägg på Forum. På kvällen så städade jag mest i hobbyrummet inför morgondagen.

Söndag 19/3-00.

Var uppe relativt tidigt för att vara en ledig dag. Satte igång med att måla på basplattan till Mustangen. Jag varvade med att skriva mellan torktiderna. Försökte få tag på Anders Eriksson utan framgång. Pratade med Magnus Fridsell om olika ideer jag har om OPEN och föreningens verksamhet. Vi får se vad som händer.

Måndag 20/3-00.

Var inne på Tennsoldaten och köpte Millitary Modelling. Träffade även Oskar därinne. Han hade lite frågor angående vajrar och jag svarade så gott jag kunde. Läste tidningen i olika omgångar när jag kom hem. Ringde upp Anders och diskuterade boken. Jag bad honom födjupa sig i en del avsnitt samt ta reda på en del saker där jag själv inte har så stor kännedom. Fortsatte att måla på Mustangens basplatta då många strykningar behövs på vissa kulörer.

Tisdag 21/3-00.

Micke hade tyvärr ringt återbud då han var tvungen att jobba extra. Men jag hälsade på honom i Hobbybokhandeln. Då fick jag också det saknade benet. Jag träffade många andra där och vi pratade en hel del om allt möjligt. Jag fortsatte att sätta ihop vikingarna när jag kom hem. Tyvärr så blev det inget bra när jag försökte arrangera dem som opponenter. Istället fick jag göra en lösning med dom tillsammans. Jag fortsatte också arbetet med att redigera de olika kapitlen på boken och lägga upp hur bilderna skulle komma att te sig.

Onsdag 22/3-00.

Efter flera tester med olika variabler så verkar det som om jag har löst problemet med skyltarna. Det verkar som att det bästa alternativet är att limma fast dem på Plastic Card med trälim och sen doppa dem i klarlack. Har inte testat momentet med klarlacken än dock. Mera målning av Mustangens basplatta genomfördes på kvällen. Den börjar verkligen växa fram nu.

Torsdag 23/3-00.

Jag svängde förbi en affär som säljer plaketter och priser och köpte två basplatttor som var avsedda för mina Tie Fighters. Jag har ju sabbat basplattan som följde med i asken när jag skulle fylla den med gips så nu får jag göra nya. Jag tyckte även att det var bäst att passa på medans man fortfarande har pengar kvar i plånboken.

Fredag 24/3-00.

Jag var på anställningsintervju idag efter jobbet så jag var trött när jag sent omsider kom hem. Jag hann bara med litet surfande.

Lördag 25/3-00.

Arbetade mycket på att lägga sista handen på de olika kapitlen som behandlade boken samt att planera och lägga upp för bilderna. Konstaterade att Anders behövde utveckla vissa saker i sina kapitel. Pratade med honom. Detta tog i stort sett hela dan.

Söndag 26/3-00.

Fortsatte med kapitlen till boken. Ringde Anders flera gånger för detaljer. La till några avsnitt som jag tyckte behövdes. Hann i alla fall klart och mejlade iväg alla kapitlen till Anders för komplitering. Bara jag får tillbaka dem från honom så kan jag börja att fotografera. Målade lite på kvällen på Mustangens basplatta.

Måndag 27/3-00.

Hann inte med så mycket annat än att skriva på denna dagbok och måla lite mer på Mustangens basplatta. Jag har fått ett nytt jobb vilket innebär ett visst dubbelarbetande de närmsta 30 dagarna. Detta kommer givetvis att inverka på min produktivitet.

Tisdag 28/3-00.

Kom hem sent. Pratade med Anders om boken. Ringde även Göran för att snacka lite om när han kan komma över nästa gång. Satt och skrev och surfade men annars så hände inte så mycket mer.

Onsdag 29/3-00.

Sent även idag. Således gick jag och la mig tidigt då jag höll på att svimma av trötthet.

Torsdag 30/3-00.

Idag blev det inte heller mycket gjort annat än att jag målade detajerna på Mustangens basplatta.

Fredag 31/3-00.

Fortsatte med detaljerna på Mustangens basplatta. Nu fattas bara washer, torrborstning, klarlack och lite träd så är den klar. Jag måste också limma dit antennen som har brutits av.

 

Fortsättning följer…

 

 

 

This article was originally published in IPMS Stockholm Magazine in June 2000.