Nilssons dagbok: Februari


Janne Nilsson

Följ modellbyggarens liv dag för dag. Hur mycket tid ägnar vi egentligen åt hobbyn? Hur löser man problem? Vilket folk träffar man genom sina intressen? Är hobbyn plastmodeller, eller något mer? Svaren kan hittas här, i Janne Nilssons autentiska dagbok. Det har varken början eller slut – med bjuder på en hel del intressant läsning. (Red.)

Februari 2000

Tisdag 1/2-00.

Rensade undan för att kunna fotografera. Jag fotade till och från under kvällen så att jag kunde plocka undan. Då är det bara att sätta sig och bygga nästa gång.

Onsdag 2/2-00.

Var på månadsmötet. Mycket folk där som vanligt kan man säga nu för tiden. Det är kul jag minns fortfarande den tynande tillvaron vi förde på K1. Runt 18 modeller hade tagits med för att tävla i stans modellbyggare. Jag hade med mig min Tiger Ia. Idag åkte jag kommunalt till mötet vilket gjorde det lite problematiskt att förpacka och transportera Tigern. Surfade lite när jag kom hem på kvällen.

Torsdag 3/2-00.

Somnade på soffan efter maten till följd av sena kvällar och tidiga morgonar de senast dagarna. Visst är det skönt att få sova ikapp men jag känner i viss mån av ångesten av att jag missar att göra vissa saker som jag hade planerat.

Fredag 4/2-00.

Slipade mycket på basen till P-51an. Slipa är något av det tråkigaste som jag vet. Varje gång förbannar jag mig för att inte ha varit noggrannare i tidigare moment. Är man det så slipper man mycket av det allra tråkigaste momenten.

Lördag 5/2-00.

Skrev mycket idag mest på artikeln om Wyatt Earp. Ibland kan det vara svårt att komma ihåg saker och ting gjordes när det är mer än ett halvår sen man färdigställde projektet. Tur att man har bilder som hjälper en att minnas. Skall försöka i fortsättningen att skriva ner artiklar så snart projekten blir klara men även arbeta på artiklarna i större utsträckning medan modellerna är under byggnation. Kläckte några uppslag till Mats Hammar för att använda till modellbyggar-Arne. Fick mina skyltar idag också. Jättefina som vanligt men en av dem får göras om då den hade skadats av en vattendroppe.

Söndag 6/2-00.

Skrev klart artikeln om Wyatt Earp. Det är bara bildtexter och korrekturläsning kvar. Satt och surfade en del under dagen. Hittade många nya hemsidor för olika tillverkare som kan vara bra att ha tillgång till. Försökte städa lite i hobbyrummet men fick inte så mycket gjort.

Måndag 7/2-00.

Ringde runt för fulla muggar angående CCM-OPEN. Vi skall sitta där och demobygga i sedvanlig ordning. Ringde Magnus Fridsell, Björn Ringholm samt Micke Arreborn. Det blev mycket snack per telefon med vad gör väl det när man talar om sin hobby. Fast ibland talar man om annat också. Korten från Imperial War Museum har äntligen kommit. Stora och skarpa, väl värda att vänta på. Skall dock försöka få tag på några fler om det bara är möjligt. Spacklade på ramen till P-51an innan jag slängde mig i säng.

Tisdag 8/2-00.

Ringde Micke Arreborn och pratade en del om den kommande helgen samt mycket annat. Pratade bl.a. om en ide att ha ett möte till varje månad, fast ett byggmöte då alla tar med sig något som de sitter och bygger på. Det borde vara lärorikt och inspirerande för alla och torde kunna attrahera fler ungdomar. Jag skall prata med de andra om det. Annars blev det inte så mycket gjort annat än att jag slipade den spacklade basen för P-51an. Det ser ut att behöva ännu mer spackel och slipning. Men skam den som ger sig. Pratade med Göran på kvällen.

Onsdag 9/2-00.

Jag satte igång att klippa ut skyltarna från arket. Jag fortsatte med att klistra fast dem på Plastic Card ark med dubbelhäftande tejp. Jag målade på bysterna och Diefethal. Vidare så la jag på det sista på Chaucer och ställde ner den i vitrinskåp. Skylten är dock inte riktig klar ännu. Det var projekt nummer två som klarades av i år. Satt och skrev en del. Påbörjade artikeln om Tiger Ián för Allt om Hobby samt skrev på dagboken. La in en post på Forum som PR för CCM-OPEN i helgen.

Torsdag 10/2-00.

Jag fotade en hel del under i stort sett hela kvällen. Nästan en och en halv rulle knäppte jag upp. Det är skönt då jag kan fortsätta på vissa projekt som bara har stått och väntat på att fotograferas. Det hindrar en lite i arbetet men är ett måste för de artiklar jag skriver. Genom att titta på bilder under byggnationen eller målningen lär man sig mest enligt mig själv. Det är något jag själv ofta saknar när jag läser andras artiklar. Jag lade även på två lager blank klarlack på skyltarna för att fixera bläcket så att de skall klara hanteringen.

Fredag 11/2-00.

Satt och målade lite på figurerna. Fortsatte med att skära till skyltarna som nu hade torkat.

Lördag 12/2-00.

Upp alldeles för tidigt för att åka till CCM-OPEN. Magnus Fridsell hämtade mig och vi var där strax efter nio. Senare slöt även Micke Arreborn upp. Där satt vi och demobyggde under dagen. Det var många som var framme och tittade samt hade en del frågor. Jag fick en ny medlem till min fanclub. En liten flicka som ville börja göra vikingafigurer. Hon tyckte även att jag såg ut som en viking. Har man hört!!! Tore Thunquist och Sten Ekedahl dök upp och var till stor hjälp när vi skulle dela ut IPMS specialpris. Även Staffan Linder dök upp helt oannonserat. Priset gick återigen till finländaren Juha Airio. Tog det lugnt på kvällen och skrev lite. Måste börja att lägga mig tidigare men man har ju alltid så mycket som måste göras.

Söndag 13/2-00.

Micke Arreborn kom och hämtade mig tidigt på morgonen. Efter ytterliggare en sen kväll var jag mer död än levande denna morgon. Vi åkte tillsammans ner till Falköping för ett möte bland Östgötar. Det var många modeller där och många av hög kvalitet. Mycket pansar och inte ett flygplan så långt ögat nådde. Hädanefter får vi kalla trakten för Panzer-county. Dock var det några modelljärnvägare där med fina objekt. Som alltid annars var det kul att träffa gamla och nya vänner och fördjupa sig i samtal om hobbyn. Synd bara på den långa restiden. Vi var hemma rätt sent och det blev igen dåligt med sömnen för min del. En annan går ju upp och arbetar rätt tidigt på morgonen.

Måndag 14/2-00.

Satt och surfade en hel del på nätet. Kollade tillverkares sajter och diskussionsgrupperna. Andra förpliktelser gjorde att jag inte kom i säng så tidigt som jag hade avsett.

Tisdag 15/2-00.

Behövde fortfarande sova ikapp efter helgen så jag gick och la mig tidigt. Dvs. strax efter att jag hade nattat barnen vid åttatiden.

Onsdag 16/2-00.

Var och shoppade på dagen efter jobbet. Det var ju löning igår. Var inne på Tennsoldaten och köpte en figursats från Dragon samt Military Modelling. Jag köpte även två penslar för att testa dem. En kille vid namn Anders(?) ringde och frågade om OPEN tyvärr var jag inte på mitt bästa humör och uppfattades säkert som sur vilket jag inte insåg förrän efteråt. Om han läser det här så vill jag be om ursäkt för min tvärhet. På kvällen hann jag inte göra något annat pga. familjen. Nåja som man bäddar får man ligga.

Torsdag 17/2-00.

Jag satt och skrev en hel del när jag kom hem från jobbet. Pratade lite med Erik Ahlström på kvällen med hjälp av telefonen. Försäkrade mig om att han hade fått information om IPMS OPEN. Plockade och pulade lite i hobbyrummet med inriktning på att städa lite.

Fredag 18/2-00.

Skar klart alla skyltarna. Jag limmade även fast de som skulle vara på bysternas runda plintar. Det gick åt pipan med bysten till Vlad Tepes. Får förmodligen göra en ny skylt och skaffa en ny plint.

Lördag 19/2-00.

Förberedde och riggade för fotografering men hann inte med så mycket som jag skulle ha velat.

Söndag 20/2-00.

Fotade en del på förmiddagen. På eftermiddagen blev den inte mycket gjort.

Måndag 21/2-00.

En dag till spillo vilket betyder att jag inte fick något gjort.

Tisdag 22/2-00.

Samma sak idag men den här kvällen gick jag och la mig tidigt för att ha mer tid och ork nästa dag.

Onsdag 23/2-00.

Spacklade och slipade på basplattorna till Diefenthal och P-51an. Avlutade med att tvätta dem så att de skulle vara redo för primning. Bengt Wahlström ringde och vi snackade lite innan vi vart avbrutna av Malte som ville höra en godnattssaga.

Torsdag 24/2-00.

Var förbi Masters på S:t Paulsgatan och hämtade penslar som jag hade beställt. Primade basplattorna när jag kom hem. Resten av kvällen gick mest åt till att titta i böcker för att kolla referenser eller för att få inspiration. Gick igenom en jädrans massa tidningar av samma anledning och för att få lite ordning på dem.

Fredag 25/2-00.

Var förbi Tennsoldaten. Millitary Modelling var slut till min stora besvikelse. Så jag stod där en stund och trakasserade Evert. Maskerade skyltarna och fortsatte med färgborttagningen från min Terminator som jag påbörjade för länge sedan. Jag använde mig av Mr Muscle ugnsrengöring. Jag fick göra det i tre olika omgångar innan jag var nöjd

Lördag 26/2-00.

På förmiddagen målade jag lite på figurerna. Jag hann med att prima Terminator figuren delvis och att fota lite innan Göran Nordin kom över för att få sprutmåla litet. Jag hade redan sett till att städa i hobbyrummet under förmiddagen. Sprutmålandet gick med blandade resultat. Gjorde inte så mycket mer på kvällen än att städa upp efteråt.

Söndag 27/2-00.

Målade en hel del bl.a. på bysterna och Diefenthal figuren. Jag påbörjade camouflaget på byxorna men det vart inte bra så jag var tvungen att börja om med andra färger och andra proportioner. Vissa SS camouflage kan vara riktigt mariga att måla med det är säkert det som tilltalar väldigt många för blir det bra så är det mycket iögonfallande.

Måndag 28/2-00.

Målade om camouflaget på byxorna. Fortfarande är jag inte helt nöjd. Men jag tror eller hoppas att det kommer att se mycket bättre ut när jag börjar att lägga in skuggor och högdagrar. Primade resten av Terminator figuren.

Tisdag 29/2-00.

Höll mig undan hela dagen för giftassugna kvinnor. Nåja skämt åsido, lite fick jag skrivet men annars inte så mycket mer.

Fortsättning följer…

 

 

This article was originally published in IPMS Stockholm Magazine in April 2000.