Nilssons dagbok December


Janne Nilsson

Följ modellbyggarens liv dag för dag. Hur mycket tid ägnar vi egentligen åt hobbyn? Hur löser man problem? Vilket folk träffar man genom sina intressen? Är hobbyn plastmodeller, eller något mer? Svaren kan hittas här, i Janne Nilssons autentiska dagbok. Det har varken början eller slut – med bjuder på en hel del intressant läsning. (Red.)

December

Onsdag 1/12-99.

Var på månadsmötet. Fick lite gamla saker krängda, mest tidningar. Fick grejorna från Accurate Armour av Micke Arreborn och köpte några figurer i 1/72 av Ulf Nordemyr. Visade också Barry några tekniker för att enkelt men effektivt måla ansikten. Kom hem och satte mig och njöt när jag närmare inspekterade mina nyförvärv.

Torsdag 2/12-99.

Hade fått svar från Imperial War Museum. Dom hade två bilder på Cuckoo men jag fick inga prisuppgifter.

Fredag 3/12-99.

Kikade förbi Tennsoldaten och skulle införskaffa Millitary Modelling, tyvärr så var den slut. Annars så tog jag det lugnt på kvällen förutom att jag skrev lite och surfade en hel del.

Lördag 4/12-99.

Var inne på Wenzels och köpte nya numret av Millitary Modelling. Jag köpte även en färgburk åt Göran. Fortsatte mitt besök i den stora staden med att hälsa på Micke Blank som jobbade extra i Hobbybokhandeln. Vi fikade och pratade en hel del mellan kunderna. Andreas och en av hans bekanta som jag aldrig lyckas komma ihåg namnet på tittade också in. Kvällen avslutades med herrmiddag i goda vänners lag.

Söndag 5/12-99.

Satt och skrev till och från under dagen. Passade på att tvätta Mustangen samt 120 mm figuren från Dragon. Annars målade jag detaljer på de andra två figurerna.

Måndag 6/12-99.

Primade 120 mm figuren och gav mig på basen. Jag klistrade igen botten med plastic card och spacklade de små gliporna. Jag gjorde också en enkel basplatta till Chaucer av A&B och några rundstavar av trä. I samma veva limmade jag fast figuren efter att jag hade limmat dit händerna med pålyxan.

Tisdag 7/12-99.

Fyllde den medföljande basen till Dragon figuren med gips för att få lite tyngd i den så att det inte skulle inträffa några olyckor. Målade på basen till Chaucer. Passade på att prima dragonfiguren.

Onsdag 8/12-99.

Valde ut bilder till artiklarna och skrev bildtexter till dom. Det tog faktiskt nästan hela kvällen. Spacklade lite på kvällen. Passade på att skriva en faktura till Freddy för redan publicerade artiklar. Det vore kul om man hann få pengarna innan jul.

Torsdag 9/12-99.

Var inne på Allt om Hobby och dumpade av tre artiklar för publicering. Nu har jag fyra stycken opublicerade och en recenssion. Freddy var inte där men jag pratade med honom per telefon senare på dagen. Det blev inte så mycket gjort på kvällen då jag råkade somna på soffan efter maten. Nåväl jag slipade och spacklade lite på kvällen innan jag gick och la mig i sängen.

Fredag 10/12-99.

En av dessa dagar då jag inte fick något gjort annat än att jag städade en aning i Hobbyrummet. Men bara en aning.

Lördag 11/12-99.

Satt och maskerade Mustangen inför sprutmålningen. Detta tog ganska så lång tid. Speciellt huven.

Söndag 12/12-99.

Började med att städa i hobbyrummet inför sprutmålningen då man behöver mycket utrymme. Fotograferade ett 15 tal bilder innan jag plockade fram sprutboxen.

Måndag 13/12-99.

Hade tagit ledigt idag för att titta på ätteläggens Luciafirande på dagis. Passade på att lägga på färgen på Mustangen. Det gick inte som jag hade tänkt mig, antagligen pga att jag spädde ut färgen för mycket. Det blev rinningar. Men jag tror bestämt att jag fortfarande kan rädda projektet. Hann med en hel del ärenden under dagen.

Tisdag 14/12-99.

Tog bort tejpen från Mustangen. Mycket av rinningarna har torkat in. Det finns bara en liten droppe kvar. Få se vad jag kan göra åt det.

Onsdag 15/12-99.

Anders Eriksson kom och hälsade på för att vi skulle diskutera boken. Vi har nu bestämt oss för att dela upp det hela på mindre böcker i olika etapper. Var även inne och pratade med Freddy på Allt om Hobby tillsammans med Anders innan vi åkte hem till mig och åt middag.

Torsdag 16/12-99.

Somnade på soffan efter middagen. Detta gjorde att det inte blev mycket gjort i hobbyrummet.

Fredag 17/12-99.

Jag surfade en del och svarade på mail. Beställde foton från Imperial War Museum.

Lördag 18/12-99.

Var inne i stan och gick shopping rundan. Med det menas Wenzels där jag pratade lite men Janne som för en gångs skull var där på en lördag. Jag fortsatte därifrån till Cinematiqe och pratade lite med Joakim. Rundan avslutades med Tennsoldaten. Visst köpte jag lite julklappar också men det mesta som fanns i kassarna när jag kom hem var hobbyrelaterat. Jag brukar köpa julklappar åt mig själv varje år för att vara säker på att få något som jag verkligen vill ha. Men visst förtar det överraskningsmomentet en aning.

Söndag 19/12-99.

Började att maskera igen på Mustangen. Detta för att kunna lägga på det blå i fronten och för att lägga en annan nyans på de bakre rodren för att få dem att mer framstå som dukklädda. Sprutmålade proppellerbladen. Såg till att skriva ikapp på dagboken som jag alltför ofta försummar och får skriva i efterhand.

Måndag 20/12-99.

Maskerade av propellerbladen för att kunna måla kåpan. Skrev på en artikel för Allt om Hobby. Hann med att lägga på det blåa på Mustangen och rodren där bak. Såg till att ta bort tejpen, det är inte bra om den får sitta på för länge.

Tisdag 21/12-99.

Målade lite på figurerna och insidan av huven till Mustangen. Jag ångrar att jag limmade fast glashuven på ramen. Det är bra svårt att komma åt och måla.

Onsdag 22/12-99.

Fortsatte att måla insidan av huven. Det behövs flera lager för att få färgen att täcka. Gjorde även lite touch up där färgen har läckt in under maskeringen när jag sprutmålade.

Torsdag 23/12-99.

Det enda som hanns med idag var lite skrivande och en del surfande. Imorgon är det julafton. Jag undrar om tomten har med sig några modell relaterade presenter till mig i sin säck.

Fredag 24/12-99.

Haha, några presenter blev det i alla fall. Jag fick två Ospreyböcker och två Tamiya modeller, precis vad jag ville ha. Tillsammans med Malte byggde jag ihop X-wingen i Lego som han hade fått i julklapp. Med lite god vilja kanske man kan kalla det för modellbygge.

Lördag 25/12-99.

Jag åkte ut och hälsade på mina föräldrar på landet vilket tog nästan hela dagen i anspråk. Således blev det inget gjort idag.

Söndag 26/12-99.

Skrev en hel del, bl.a. annat på dagboken och på artikeln.

Måndag 27/12-99.

Åter till jobbet som för en gångs skull var lugnt. Röjde i Hobbyrummet satt passade på att skriva en aning.

Tisdag 28/12-99.

Sjuk!! Maginfluensa, helt groggy och en helvetisk dag på jobbet.

Onsdag 29/12-99.

Vandrade mellan Tvn, datorn och toaletten. Man får vara glad att man orkar titta på tv.

Torsdag 30/12-99.

Min födelsedag. Magsjukan är lite bättre. Micke Arreborn ringde och vi pratade samt skvallrade lite. På kvällen vågade jag mig i en snabbis till stan. På Wenzels köpte jag nyaste numret av Millitary Modelling. Sprang på Per Sonnevik på Wenzels tyvärr hann jag inte prata så mycket med honom som jag skulle ha velat. Jag drog vidare till mina gamla hemtrakter dvs Hobbybiten. Där köpte jag humbrols Filler och Tamiyas maskeringstejp. Det är ta mej fan den enda affären som har Humbrols Filler och Tamiyas maskeringstejp. Fick med mig Scale Auto Enthusiast hem också.

Fredag 31/12-99.

Nu skall världen gå under enligt majoriteten av världens alla knäppgökar. Firade nyårsafton med familjen. Fick i alla fall Mustangen maskerad inför påläggningen av klarlack.

Fortsättning följer…

 

 

This article was originally published in IPMS Stockholm Magazine in February 2000.