Mina Modellverktyg 4


Filar

  
Nålfilar är ett måste i min egen samling av verktyg för plastmodellbygge. Plast sätter gärna igen huggningen i de små nålfilarna och ibland tar jag som terapijobb att skrapa ur plasten mha spetsen på en förbrukad skalpell. Skulle kanske fungera lika bra med en liten mässingsborste? Nålfilsatser finns från 60 kr och uppåt men jag ser inget större behov att dyrare satser för att fila på plast. Oskaftat fungerar bra enligt min mening.

  
Nålfilarna fungerar bra för att fila bort ett märke eller putsa av en ojämn yta. Behöver du avverka lite mera material för att forma en detalj krävs diamantfilar som inte sätts igen på samma sätt som en huggen nålfil. Köp gärna en sats med olika former precis som med de vanliga nålfilarna.

 

Slipklossar och polermedium

Låt oss börja med slipmediet som vi använder. Slip/polermedium delas upp i något som heter Fepaskalan. I Sverige kan man man köpa slipmedium från P50 (grov) till P2000 (polering). P står för antal maskor i kvadrat per kvadrattum som man har i sikten för slipmaterialet. Dvs har man 240 x 240 maskor vilket ger 57600 maskor per kvadrattum så får slipmediet P240. Sen tror jag det finns olika hårdhet på slipkornen som också påverkar resultatet men det ser jag som lite överkurs i det här inlägget. Vanligtvis är det väl någon form av aluminiumoxid.

Jag köper huvudsakligen mina slipmedel från Biltema som har slippapper (våtslippapper) från P120 till P1200 (P120, P180, P240, P400, P800 och P1200) vilket man kommer mycket långt med. Ligger i förpackningar med 10 st ark, 230 x 280 mm för 55 kr.

Ett alternativ till att slipa som jag ofta använder är att skrapa med skalpellen.

Jag klipper ner arken med slippapper till mindre bitar och gör de olika stora alltefter behov. Ofta använder jag bitarna som de är och låter fingrarna lägga på ett ”mjukt” tryck.
Men, jag gör också slipklossar av olika storlek med hjälp av 3 mm plywoodskiva så jag får en helt plan yta. Jag limmar fast slippappret på plywoodskivan med RX-lim (oftast på båda sidorna) och skriver dit P-värdet på kanten.

Det finns också slipsvamp från Biltema i en förpackning som har korn 60, 100 och 220 vilket jag tror ska motsvara P-talet. Lite väl grovt för våra behov till plastmodeller. Man kan säkert göra slipsvamp enligt min metod ovan med hjälp av ett stycke tät skumplast.


När vi sen kommer till den avslutande poleringen före målning så finns det särklass bästa verktyget hos makeupaffärena (till höger på bilden). Har lite olika benämningar och kallas hos Kicks t ex Depend Soft Polishing 3-step och kostar ca 50 kr. Åhlens har också polerstickor på sina kosmetikaavdelningar.

Givetvis finns det slip och polermedium från våra hobbyleverantörer och till vänster i bilden är ett kit med 5 polerdukar med olika grade (tror samma sak som P-talet) och en skumplastsvamp från tillverkaren av Alclad. Betydligt dyrare men samtidigt får man en utprovad metod och behöver inte testa olika medier själv.

 
Ofta krävs exakta vinklar på de komponenter man tillverkar och här har jag hittat ett nytt verktyg (bilden till vänster) där man kan ställa in några olika vinklar. Man håller fast delen och jobbar bara med slipklossen. Som prov kom verktyget med ett slipmedium med självhäftande baksida. Jag har provat att fästa slippapper med spraylim (för layoutarbete) och dubbelhäftande tejp och det verkar fungera bra så man behöver inte köpa speciella slippapper.
Bilden till höger är ett liknande verktyg som kommer från Trumpeter (Hannants art nr TU09962, 6 £). Men det verkar som man ska röra på komponenten och inte slipmediet vilket jag tycker verkar vara mindre bra. Har ej provat detta verktyg.


När jag är inne på verktyg som jag inte köpt och provat så finns också hållare för slip/puts-band. Någon som har erfarenhet av detta typ av verktyg får gärna komma med kommentarer.

 

Skrapa


Jag använder mest skalpellen till att skrapa men det finns också speciella skarvskrapor med olika former som underlättar utjämning av skarvar. Fördelen är också att det inte blir slipdamm som man helst undviker när man börjar närma sig målningsmomenten.

 

Ritsa

Ritsa kan man göra med två olika verktyg och antingen köper man ett riktigt ritsverktyg som skär ur plasten eller så använder man ett spetsigt verktyg som mer trycker undan plasten och skapar en förhöjning på båda sidor om ritsen som sen behöver slipas bort.

På bilden ovan så är det lite blandade verktyg och de två till vänster är inte ritsverktyg även om jag ibland använder dem till detta.
Verktyget längst till vänster, Mission Model Chisel, kan väl snarast liknas vid ett stämjärn med en 2 mm bred vass egg. Det går att byta ut toppen med andra verktyg men jag har inte provat andra delar.
Verktyg nr två från vänster, Master Tools Scraper, har en mycket vass spets som fungerar bra att ritsa med.
Verktyg nr tre från vänster är ett ritsverktyg från, Bare Metal Foil & Hobby Co, som har en spets som skär ut ritsen som en hyvel. Jag jobbar mest i de små skalorna, 1:72 och mindre, och då kan ritsen uppfattas som väl bred. Man drar detta verktyg för att skapa ritsen. Har sett att det finns liknande verktyg på nätet som har olika bredd (0,2 – 1,0 mm) men vet ej om de skär ut ritsen på samma sätt.

De två ritsverktygen längst till höger är de jag använder mest och är mycket nöjd med. Tillverkade av nålfilar som är slipade på ett sånt sätt att spetsen skär ut ritsen. Slipningen av spetsen är mycket känslig och man får vara mycket rädd om den. Den verkar trubbas av lite också om man använder verktyget mycket. Med detta verktyg så trycker man framåt för att skapa ritsen. Tyvärr, tyvärr har jag glömt namnet på han som tillverkar detta verktyg. Brukar komma till C4. Är det någon som kan hjälpa mig med namn?


Här har vi en samling med ritsverktyg som alla har det gemensamt att de har en vass spets. Kanske med undantag för röda verktyget (som jag fått av min tandhygienist) som har en lite annorlunda slipning av spetsen. Använder den här typen av ritsverktyg så får man lite mera jobb att slipa ner upphöjningen som skapas på båda sidor om ritsen.
Tandläkare och tandhygienister har en hel del grejer som jag bra gärna skulle vilja ha, men tyvärr ligger de i en helt annan prisklass än modellverktyg.

 

Brotschar


Ett set med brotschar som jag köpte på SMW Telford mest för att se om de var användbara till något. Måste erkänna att de inte kommit till så stor användning. Det jag använt dem till mest är att ”skrapa” rent och slätt på insidan av fönster på fordon för att passa in fönsterplasten. Någon annan kanske har förslag på användning som jag inte förstått eller tänkt på.

 

Mallar / Schabloner


Precis som med slipmedier är jag nu lite inne på avdelningen förbrukningsmaterial men jag tar upp dessa mallar som verktyg och lämnar typ Dymo-tape till eventuellt framtida inlägg. Jag har bara en liten samling med ritsmallar som jag främst använder till att göra dörrar, fönster, luckor, etc på fordon och släpvagnar. Det finns massor med olika typer av mallar, inte minst för flygplan. Knepet med att använda dessa mallar, som är tunna, är att vara lätt på handen och inte trycka för hårt initialt. Jobba hellre många gånger för att skapa ritsen, för det är lätt att verktyget skär fel om man trycker hårt i början.

I nästa inlägg tänkte jag bl a ta upp mina elverktyg.