Mina Modellverktyg 1 4


I brist på reportage från tävlingar, möten, resor, museer och andra aktiviteter som vi inte kan göra nu avser jag göra en liten serie inlägg som jag kallar ”Mina Modellverktyg”.  Tanken är bara att visa vad jag samlat på mig under många års modellbyggande och mina egna erfarenheter och kommentarer på respektive typ av verktyg.

Jag vill gärna höra dina kommentarer och i slutändan kanske inläggen kan sammanställas till en guide med verktyg för modellbygge. Det är inte helt enkelt att gruppera verktygen och ge respektive inlägg ett bra namn då flera verktyg är användbara vid många olika moment. Tillsvidare får du köpa min indelning som kanske ändras i slutändan när ”alla” verktyg är presenterade.

Jag scratchbygger en hel del och därmed använder jag säkert en del verktyg mycket mer än de som aldrig gör det.

Kapa och såga

Avbitartänger


En billig och bra avbitartång från Biltema för att knipa av delarna från gjutstammen. Tror den har utgått från sortimentet och ersatts av en betydligt dyrare avbitare som ligger på 47 kr. Fungerar alldeles utmärkt och är ett måste i verktygslådan.


Vanliga sidavbitare fungerar också att nypa av delar från gjutstammen men nackdelen är att de är slipade på båda sidor och lämnar större rest från gjutstammen och delarna därmed kräver mer putsning. Fungerar till nöds men är bäst för sitt avsedda ändamål, dvs tunna metalltrådar.


En tysk kvalitetstång (Knipex) med samma utformning som Biltema-tången. Kan också användas att nypa av metalltrådar i de klenare dimensionerna. Varning för trådar med järn då den deformeras och klarar absolut inte 1,0 mm järntråd som finns angivet på handtaget.


Här har vi då den ultimata avbitartången för plastmodellbyggare. Min kommer från kinesiska företaget DSPIAE, men har sett andra fabrikat. Lämnar ingen eller obefintlig rest av gjutstammen på delen. Man klarar sig bra med Biltema-tången men vill man ha det ultimata och är beredd att punga ut med 15 gånger mer så är detta valet.


Som kanske syns på bilden är det bara den ena skänkeln som är slipad medan den andra är platt. Man måste justera tången, med ett medföljande verktyg,  så att den slipade eggen precis bara nuddar den platta ytan. På Biltema-tången är det två slipade eggar som går mot varandra och det blir mer av att pressa av plasten än att den skärs av.

 

Sågar


Rakbladssågen är ett ”måste-verktyg” för mig, och som används frekvent. Kan ibland även vara användbar när man tar loss delar från gjutstammen. Sågbladen har har två olika tandningar vilket är perfekt. Enda nackdelen med denna såg är att man har ett begränsat sågdjup pga hållaren. Bör absolut ingå i verktygslådan.


De sågblad som finns för att sätta fast i olika hållare tycker jag har mycket begränsad användning. De har alldeles för grov tandning och är sladdriga. Enda gången jag fått användning är när jag behövt använda bladets böjlighet för att såga nere i en fördjupning.


Sågblad som ingår i olika hobbyknivset har en grov tandning och är kanske användbara vid sågning i större delar. Använder den vid enstaka tillfällen då lite grövre rör och profiler ska kapas.


Den här minibågfilen som kommer från Biltema har blad med fin tandning som passar bra att såga i plast. Har heller ingen begränsning i sågdjup som en rakbladssåg. Nackdelen är att sågbladet är tjockt och man kan inte göra tunna snitt som med en rakbladssåg.

 

Kapverktyg

Det här är ett av mina favoritverktyg som jag använder mycket. Man får perfekta snitt med den vinkel man vill ha. Har givetvis en begränsning i hur tjocka profiler som kan kapas men jag tycker att snittytorna är acceptabla även upp till 2-3 mm tjocklek. Den riktigt stora fördelen med detta verktyg är när man ska kapa många delar till samma längd. Förbi är den tid då man satt med skalpellen eller sågen och försökte få till exakt samma längd på delarna.
Inte billigt (ca 800-900 kr) men en av mina bästa verktygsinvesteringar jag gjort!

 

I nästa inlägg med Mina Modellverktyg så tar jag upp skalpeller, knivar och borrar.


4 tankar om “Mina Modellverktyg 1

  • Björn Bäcklund

    Har i princip samma uppsättning. Har skippat Knipextången och rakbladssågen men har massor av andra sågar 🙂
    Satsade nu senast på verktyg från DSPIAE. Tången och cirkelskärare. Dyra men fina. Dessutom röd så det matchar ”giljotinen” från RP-toolz. Visst, verktygen är inte billige men dom är bra. Har så många modeller i ”stashen” så pengarna kan gå till bra verktyg istället för fler byggsatser. Hade jag kunnat använda programmen som krävs hade jag köpt en 3D-skrivare.

    • Hans Fehrnström

      Du får gärna skicka bilder och synpunkter på dina sågar. Du är ju experten på inom detta område så jag vill gärna utöka inlägget med dina kommentarer.

  • Thomas Petersson

    Hej,
    Fin presentation!
    Har en liten fråga ang rakblads sågen, var hittar man en sådan,
    kanske finns hos Biltema, eller ska man vända sig till Alfa, Rebell eller dylikt?

    Mvh
    Thomas

    • Hans Fehrnström Inläggsförfattare

      Alfahobby har den tunna typen av rakbladssåg med två olika tandningar på samma blad som jag tycker är bäst. Tillverkaren heter CMK, art nr CMK-H1010. Eskader har också en rakbladssåg (art nr 2740) med ett lite bättre handtag i trä. Men också lite dyrare än varianten från Alfahobby i plast.

Kommentarer är stängda.