Miliseum Skillingaryd


Miliseum i Skillingaryd syns från E4’an men det var först på min tur till F10 Memorial 2024 som jag svängde av E4’an och besökte museet. Det finns tidigare inlägg från Miliseum som beskriver Haubits m/1917 och Mc m/1942 men inget med hela museet och fordon utanför.

Det är inget stort museum men det finns mycket att lära sig om armén före 1900 talet, om fortifikatoriska anläggningar och ingenjörstrupperna. Men det saknas inte material för modellbyggare för den skull. Museet ligger på ett kulturminnesmärkt exercis- och skjutbaneområde med många sevärda byggnader. Vilket är ett bekymmer för museet då man inte får bygga någon form av skydd för de fordon som står utomhus och existerande byggnader har bara minimala utrymmen för museets magasinsbehov.

Efter välkomnande vid entrén och en pratstund om små museers förutsättningar var det bara att gripa sig an allt i museets två rum. Där det ena visar på soldatlivet och utvecklingen av armén före 1900. Det är mycket att läsa och det gäller att inte fastna för att hinna med allt. Ett diorama över området faller givetvis undertecknad i smaken.

 

 

Det saknas inte dramatiska miljöer om dåtidens brutala verklighet för soldater och medborgare.

 

 
Triangelns mäktiga klang antar jag var matsignal innan det blev gasvarningssignal. Musik och instrument fanns det i gott om i varje enhet på den tiden.

 

Kanoner (t.v. m/02-33) och tidig kulspruta m/1875. Flera mycket fina dioramor med artilleri var uppsatta som tittskåp i en vägg men tyvärr var dessa svåra att fotografera och det blev mest reflexer.

 

Det andra rummet innehöll beskrivningar av fortifikatoriska verk, ingenjörstrupperna och en mix av materiel från armén på 1900-talet.

Borgar, befästningar och skyddsrum

Att Jönköping har haft ett slott som även var en befästning var en nyhet för mig. 1612 väntade man in ett danskt anfall och brände då ner stadsbebyggelsen för att kanonerna skulle ha fritt skottfält.

 

Fältbefästningar och löpgravar fick skydd av flätade korgar av vidjor som packades med jord. Den färdiga befästningen kallades skansborg.

 

Bastionsfästning och renässansborg. Vallarna anlades i olika höjd för att öka djupet i försvaret. Då kunde flera artilleripjäser verka mot samma mål. Jönköpings Slott blev under 1600-talet utbyggt till en bastionsfästning.

 

Skyddsrum SK 10 Kupol och Truppskyddsrum för 10 man liggande eller 20 man sittande.

 

Bärarlag Balkbro 2

Miljön visar en ram till Balkbro 2 som väger 267 kg.

 

 

Vapen, minor och minröjning

 

 

Dykutrustning och transportabel enmans tryckkammare

 

 

Tryckluftkärra

Tryckluftkärran drogs av en hjultraktor vilken även via kraftuttaget driver kärrans luftkylda kompressor. Tryckluft var en viktig utrustningsdetalj för ingenjörsförbanden som drev en rad olika verktyg.

 

Bogserbåt 1 och en samling MC

 

Raptg 915

Vanlig på många svenska museer och jag har även sett den ute i Europa.

 

Haubits m/1917

Kaliber 21 cm och projektilen vägde hela 120 kg. Hela pjäsen väger 7,5 ton och vid förflyttning delades den upp på 4 separata fordon.

 

Terrängbil m/1942 M

Tillverkare Klöckner Humboldt Deutz AG. Årsmodellen är 1942 och den var i tjänst till 1965. Användes av artilleriet som dragfordon och av ingenjörstrupperna för materiel- och trupptransport . Ca 600 köptes in till svenska armén och de ansågs ha mycket hög terrängframkomlighet.

 

 

På utsidan av museet finns det en hel del att studera. T ex Volvo Radiopersonterrängbil 9033 och annan utrustning som jag inte kan benämningen på. Det var dock tre fordon som fångade min uppmärksamhet som jag tog lite walk-around bilder på. Nedan har du bildgallerier på Terrängbil m/42 KP, Lastterrängbil Ltgb 934 och Pansarbandvagn PBV 401.

 

 

 

 

Walk-around Terrängbil m/42 KP

I min lilla samling av gammelpansar är det nog m/42 som väckt störst intresse. Den finns på flera museer i Sverige men det är inte alltid så lätt att komma åt att ta bilder runt om i trånga magasin. Och även här var det lite trångt mellan fordonen. Om du vill bygga den som modell så finns den i skala 1/72 från Gecko.

 

Walk-around Pansarbandvagn PBV 401

Det här kom som en överraskning för mig. Hade jag vetat att Miliseum hade ett exemplar skulle jag avvaktat med mitt eget bygge i min serie av nyare pansar. Jag fick en trevlig pratstund med en som var kunnig på området PBV 401 när jag tog mina bilder. Det var kraftigt växlande molnighet så det blev bilder i både fullt solsken och mulet.

 

Walk-around Lastterrängbil Ltgb 934

Det här är nog det fordon som jag allra helst skulle vilja se som modell och då förstås i skala 1/72 så det får plats med några stycken på mina dioramor. Bilderna nedan är som du säkert ser från två fordon då jag hittade ett fordon en liten bit bort från museets samling av fordon.

Jag tycker att Miliseum är ett museum mycket väl värt att besöka och det är så enkelt att bara svänga av från E4’an. Museets öppettider hittar du på hemsidan.