Magnus Fridsells portfolio


Jag byggde min första modell julen 1982 efter att ha läst en Biggles-bok. Efter det så har modellbygget alltid funnits med, oftast parallellt med någon annan hobby som RC-flyg, segelflyg, trumpet eller numera cykling. Produktiviteten har gått upp och ner under åren men nu ligger jag på kring fem färdiga modeller per år, målet är en modell per månad vilket inte vore för mycket begärt men det är ändå av någon anledning svårt att uppnå!

Jag bygger i stort sett uteslutande flyg i skala 1/72 med något besök då och då i pytteskalan 1/144. Vad gäller förebilder så varierar de vilt, det är svårt att hitta någon klar linje utan jag bygger mest det som faller mig in!

Allt i skala 1/72 om inte annat anges.

canberra-4

Canberra PR IX

Den här maskinen var i tjänst i brittiska RAF i nästan 50 år, sommaren 2006 togs den ur tjänst men tidigare samma sommar hann jag se den flyga på Fairford. Därefter var det naturligtvis kört: jag var tvungen att bygga en! Ett halvår senare kom Xtrakit ut med en byggsats som var helt OK och från Model Alliance fanns det dekaler till maskinen som flög på Fairford. Kul att bygga och ett resultat jag är nöjd med. Dessutom lyckades jag få artiklar publicerade både i SAM och franska Replic

canberra-1 canberra-5 canberra-3 canberra-2

 

winjeel-1

CAC Winjeel

Typiskt udda flygplan som jag inte hört talas om förrän jag hittade den här High Planes-modellen. Både förebilden och modellen kommer från Australien, om det nu är någon som undrar varför det är kängurur i nationalitetsbeteckningarna! Modellen är en typisk kortseriemodell, den kräver lite mer arbete av byggaren med att rensa och passa ihop delarna, i gengäld så får man en modell i vitrinskåpet som kanske inte alla andra har! Som en kul fotnot till bygget så fick jag ett mail från en Airbus 380-kapten som ville köpa modellen, han hade flugit sin första ensamflygning i just den här maskinen, därefter hade han flugit F-111 i RAAF innan han sadlade om till civilflyget.

winjeel-5 winjeel-4 winjeel-3 winjeel-2

 

draken-1

Duo i  Saab J-35 Draken

De här modellerna är i skala 1/144 och små. Båda parkeras ledigt tillsammans i min handflata! Uppväxt i Skåne som jag är så var det här vardagsmat när jag var barn, nu finns det bara en enda flygande 35:a kvar! Maskinen med svärdfiskarna flögs av Ingemar Axelsson som vann ”Douglas Bader Trophy” för sin uppvisning på RIAT i början av 1990-talet, maskinen med den röda fenan var uppvisningmaskin från säsongen 1989 och några år framåt. Byggsatserna kommer från Pit Road och är makalöst fina, däremot så är dekalerna mindre bra och det är svårt att hitta alternativ i denna skalan tyvärr. Jag nallade ihop kronmärkena till vingarna från Flying Colors 1/72-ark, för de resterande fick jag nöja mig med originaldekalerna vilket tyvärr visade sig end del på slutresultatet.

draken-2 draken-3 draken-4 draken-5

 

phantom-4

McDonnell-Douglas F-4K Phantom

En annan favorit, både som byggsats och förebild! Engelsmännen köpte en specialversion av amerikanska Phantom med engelska RR Spey-motorer som de flög från hangarfartygen ”Eagle” och ”Ark Royal” tills fartygen skrotades ut, det sista i slutet av 70-talet. Fujimi har gett ut en hel flock med boxningar av denna modell med olika dekalalternativ. I det här fallet kommer dock dekalerna från Modeldecal som var oerhört flitiga med att ge ut framförallt brittiska förebilder under slutet av 70-talet och 80-talet. Modellen är kompletterad med nya motorutblås från Aires, just motorerna är det enda som jag inte gillar i byggsatsen.

phantom-5 phantom-3 phantom-2 phantom-1

 

tomcat-5

Grumman F-14A Tomcat

Jag tillhör Top Gun-generationen. Jag tillhör de som anser att Top Gun bör rankas snäppet över ”Det sjunde inseglet”, ”Borta med vinden” och ”Casablanca”. Å andra sidan så gillar jag ”Big Lebowski” och ”Convoy” också så mina kvalifikationer som filmkritiker kanske inte ska tas på för stort allvar… Det här är Hasegawas häftiga Tomcat-modell (nästan 200 bitar vilket är en j-a massa för en 1/72-modell) byggd som en maskin från mitten av 70-talet när typen var alldeles ny i tjänst. Divisionen är VF-114 ”Aardvarks” och den orange figuren på fenan är mycket riktigt ”Zot” från serien ”BC”. Modellen är byggd precis som den kommer i lådan, inte en pinal är ändrad. Detta är en av mina egna favoriter, däremot så har domarna på tävlingarna inte varit lika sålda på den. Men jag kan leva med det och stå för att jag gillar den i alla fall!

tomcat-1 tomcat-2 tomcat-3 tomcat-4

 

spitfire-4

Spitfire Mk IX

Klassiska modelltillverkaren Airfix har ryckt upp sig ordentligt på senare år, det här är en av flera nya Spitfiremodeller de gett ut. Förebilden hörde till ”Polish Fighting Team” som var en division med polska piloter som flög med RAF i Nordafrika under 1943. Jag har modifierat byggsatsen med bredare kanonbulor på vingarna och även petat dit en bättre inredning (som inte syns för fem öre men jag vet att den finns där…). Dekalerna är Airfix originaldekaler som funkade över all förväntan

spitfire-5 spitfire-3 spitfire-2 spitfire-1