Bovington Tank Museum


I samband med det gigantiska modellevenemanget i Telford i november 2017, passade Kai och jag på att besöka pansarmuseet i Bovington under hemresan. Museet är beläget i södra England, i närheten av Wool, dit vi tog oss med tåg.

Till att börja med intog vi lunch på museets restaurang, där maten var anmärkningsvärt god! Entrépriset låg på 14£, och är en årsbiljett. Jag tvivlar dock på att jag kommer kunna utnyttja den igen inom ett år, tyvärr.

Museets fordonssamling är mycket omfattande, och flera av dess stridsvagnar från första världskriget är världsunika. Entrén till utställningen om the Great War går genom ett skyttegravssystem, där man först introduceras för de förhållanden som ledde fram till utvecklandet av stridsvagnen.

Därefter kommer man in i en stor sal, där första världskrigets stridsvagnar står uppradade: Alltifrån ett exemplar av den allra första operativa stridsvagnen Mk I, till de vanligare Mk IV och Mk V.

Till alla föremål fanns det gott om förklarande texter. Jag har själv alltid undrat över hur semaforspråket såg ut för stridsvagnarna.

Därefter kom vi in i en utställning om den ökända Tiger-familjen. Tigerstridsvagnarna har eggat fantasi och intresse hos både historiker, modellbyggare och andra lekmän ända sedan det begav sig, och denna Tiger Tank Hype var något som togs upp i utställningen, utöver vagnarnas utvecklingshistoria, stridserfarenheter från både de som bemannade och mötte Tigern i strid samt – i den mån den var känd – den individuella historien bakom varje stridsvagn i utställningen.

Vidare in i den stora utställningen om andra världskriget fanns fordon från nästan alla världens hörn, och många av dem hade intressant individuell historik. Eftersom vi bara hade ett par timmar på oss fick jag lov att koncentrera mig på det som jag fann mest intressant. Det blev en hel del referensbilder på krokar, gångjärn och andra små udda detaljer som vanliga besökare inte lägger märke till.

Men hallå, vad händer här?!

En grupp kineser höll på med 3D-scanning av olika fordon på museet. Kai och jag tänkte att vi kanske var ett stort scoop på spåret. Kunde vi förutspå kommande släpp från Bronco och Dragon?

Efter ett tag observerade dock Kai att en av herrarna hade en T-shirt med ”World of Tanks” på ryggen, så det rör sig förmodligen om nya fordon till det populära spelet.

Förvisso placerad i utställningen om andra världskriget, men denna SU-76 erövrades i själva verket av brittiska styrkor i Korea, avslöjade den individuella historiken. Naturligtvis erhöll den då genast en särskild plats i mitt hjärta.

Italienska stridsvagnar är förstås alltid intressanta också. För mig var det första gången som jag fick tillfälle att se en M14/41 med egna ögon, och även eldkastarversionen av L3/33.

En väldigt blyg Sherman.

Åter igen fanns det många unika fordon i samlingen, och en Sherman DD med (hyfsat) bevarad flytduk har jag aldrig tidigare sett.

Många såg säkert krigsfilmen Fury som hade premiär för ett par år sedan. Museet var väldigt involverat i filmen, och bidrog bland annat med den fungerande Tiger-vagnen som syns i filmen. För att inte tala om huvudkaraktären själv; Sherman-vagnen Fury.

Vi hade varit på museet i många timmar, när det närmade sig stängning. Jag hade lätt kunnat vara där längre tid, då det är ett väldigt fint museum med en väldigt stor samling. Museibutiken var välsorterad den också, med kläder, modeller och litteratur till salu. För att inte tala om den lokalt producerade Landship Beer! Jag är själv ingen öldrickare, men den blev en uppskattad present.

Har du något intresse av pansarfordon, så är detta museum väl värt en omväg!