Beredskapsmuseet nära Helsingborg erbjuder besökaren en blandad mix med utställningar och objekt inom olika områden. Museet har generösa öppettider under sommaren så du kan kombinera med besök på andra museer i Skåne under samma dag. Se Beredskapsmuseets hemsida för tider.
Det Beredskapsmuseet erbjuder är:
- En mixad samling av militära objekt inom- och utom-hus från olika vapenslag, men huvudsakligen från armén.
- Stridsledningscentral med utställningar och stor samling handeldvapen
- Kanonen Maja med dess bunker som sattes upp under Andra Världskriget
- Utställning från beredskapstiden som ger en bra inblick i det civila livet under Andra Världskriget i Sverige
Entrén sker via en vägbashangar från UOM nära Sjöbo där café och utställningen om beredskapstiden är inrymd. Förvänta dig inga ”flashiga” lokaler och utställningar men det finns bra beskrivningar intill de flesta objekten. Jag börjar mitt bildreferat från museet i det som kallas kanonhallen/SMB-hallen vilken har störst intresse med förebilder för modellbyggare.
Kanonhallen / SMB-hallen
Som namnet antyder så är kanonerna i klar majoritet, men det finns även pansar, en robot och fordon. Det är lite trångt så inte helt enkelt med bilder från alla håll.
Det stora numret i hallen är en 21 cm m/42 från Skoda i dåvarande Tjeckoslovakien som är den största kalibern för rörligt artilleri i Sverige och den väger hela 35,5 ton med en granatvikt på 135 kg.. Den enda helt kompletta kvarvarande pjäsen i Sverige enl infotavlan. Kanonen är skänktes 2002 till Beredskapsmuseet av FMV med enda förbehållet att den hämtades på plats i Karlsborg. Museets dyraste projekt.
Pansarvärnskanoner.
Äldre och modernare artilleripjäser. Längst ner till höger 10,5 cm infanterikanon m/45 som ersattes med betydligt lättare 8,4 cm granatgevär Carl Gustaf 1948. Ett av 10 exemplar som finns bevarade i Sverige.
Fyra olika luftvärnspjäser och strålkastare.
Stridsvagnar m/42, m/39 och Karosseripansarterrängbil VKP m/42 från Volvo. Alla tre är körbara och visas upp vi event som museet ordnar. Dessa förevisningar har dock pausats under det pågående anfallskriget i Ukraina.
Det är som sagt lite blandning av objekt från olika vapengrenar med Robot 08 från rörligt kustartilleri och ett välhållet exemplar av Radiopersonterrängbil 915.
Många olika skyltar är något jag som dioramabyggare gillar. Jag skalar om till rätt storlek och printar ut och limmar på en stolpe för att sätta ner i terränglådan. Även om det finstilta inte syns så ger det ett bra intryck i dioramat.
Utomhus
Mera kanoner som jag inte kan beteckning på
Pansar med Stridsvagn m/40 K som har rustats upp från ett vrak och den står nu som monumentvagn framför entrén till museet. Den uppställda ”kala” Stridsvagn S har jag ingen information om.
Antennerna på sambandsbussen väckte mitt speciella intresse då de hör till FV Fmr 5 radio som användes vid ledning av jaktflygplan. De har en märklig utformning och jag har inte förstått varför de har denna design. LS-torn (egentligen LuftbevakningsStation) m/56 kräver ingen presentation för flygnördar.
Kustartilleri med Arte 719 i rörlig version.
Stridsledningscentral
Manskapsbarack och stridsledningscentral. Stridsledningscentralen för artilleriet är tömd på sin utrustning från aktiva tiden och innehåller nu utställningar och samlingen med eldhandvapen. Enligt museet är samlingen troligen den största med eldhandvapen i Sverige.
Kanonen Maja
Kanonen Maja ligger en liten bit bort från museet. Pjäsen ingick Batteri Helsingborg och var en av fyra pjäser. Bygget inleddes 28 april 1940 och skedde på rekordtiden 47 dygn. Kanonen levererades från Bofors via järnväg. Den 5 juni 1940 provsköt man kanonen för första gången och den sista granaten avlossades 1983. Bemanningen var 18 man. Ställer man sig uppe på kullen så kan man se Turning Torso och Öresundsbron i fjärran.
Beredskapstiden och café
Utställningen ger en mycket bred och god inblick i hur det var och såg ut i svenska hem under beredskapstiden. En specialdel visar på mat och mathållningen med ransoneringen.
Naturligtvis finns det ett café som är välförsett med både mackor, bakverk och givetvis glass. Det finns en monter med en fin samling pansarmodeller i fiket. Byggda av för mig okända modellbyggaren Jerry Persson, 1954-2006.
Jag avslutar mitt bildreferat med entrén till museet där jag startade min rundvandring och fotodokumenterande. Jag kan erkänna att jag tog en extra runda i kanonhallen och utomhus bakom entrén för att vara säker på att jag täckt in alla de objekt jag kan tänkas behöva en bild på i mitt framtida modellbyggande. Intresseområde kan ju ändras.