Hur som helst, byggsatsen föreställer en F-35B, alltså den vertikalstartande versionen, som hittills är beställd av USMC, RAF och (tror jag) det Italienska flygvapnet för att ersätta Harrier på deras respektive hangarfartyg. Inte att förväxla med F-35C, som är den amerikanska flottans version, för stationering på de stora katapult och bromsvajerförsedda hangarfartygen. 35C var ju på tapeten för RAF också ett tag, då framtiden för 35B var oviss. Men kostnaden och tidsåtgången för att modifiera de två nya hangarfartyg man har under uppbyggnad, för att ta katapulter och bromsvajrar blev för mycket, så man gick tillbaka till sitt tidigare beslut att beställa 35B.
I byggsatsen får man med tre ark med dekaler, ett med low-viz märkning, ett med färggranna dekaler samt ett ändringstryck för instrumenteringen. I instruktionerna finns tre målningsalternativ presenterade, dels den lite specialmålade första prototypen, dels en av prototyperna som användes vid prov på USS Wasp, dels en seriekärra tillhörande USMC. Det finns dekaler så att man kan bygga flera av de prototyper/förseriemaskiner som använts. Det finns också dekaler så att man kan märka maskinen som en brittisk, med de ljusgrå rundlarna och "flaggan" på stjärtfenorna. På rak arm kan jag dock inte minnas om det fanns med korrekta serienummer för någon av de hittills två maskiner som tillverkats för brittisk räkning.
Det finns även med nationsbeteckningar för en rad andra länder som visat mer eller mindre intresse för F-35, som Singapore, Korea, Norge, Belgien, Australien, Japan, Israel m.fl. Men notera att det inte går att bygga en korrekt norsk eller israelisk F-35 direkt ur lådan, då de länderna beställt F-35A (eller F-35I i israels fall, då de givetvis ska vara lite speciella). För att göra en A av B måste man ju ta bort allt som har med lyftfläktar och vridbara jetmunstycken att göra, och förmodligen ändra en hel del panellinjer. Dock är F-35A och F-35B de maskiner som har mest gemensamt när det gäller form och storlek. F-35C har större vingar och andra landningställ.
Låt os gå vidare och kika på byggsatsen!

Det blir trångt inne i flygkroppen!
Man får med en ganska så enkel motor, vars syfte förmodligen mest är att hjälpa till att hålla ihop delarna. Likaledes får man med en något förenklad version av den lyftfläkt som sitter i F-35B för att lyfta upp nosen. Denna ska trängas med de kompletta luftintagskanalerna som också inkluderar det extra luftintag på ryggåsen som öppnas upp vid VTOL-flygning. Alltihop ska även trängas med de interna vapenutrymmena och landställsschakten.
Passformen är ungefär så bra som man enligt min erfarenhet kan förvänta sig av så här komplexa delar. Runda delar brukar ju heller aldrig passa ihop utan skarvar. Men man kommer inte se så mycket när allt är på plats, så det kanske inte är så mycket att oroa sig över. Det finns lite dumt placerade utstötarmärken man får spackla och slipa. Det finns inte en chans att man kan se motorns inloppsskenor genom luftintagen framifrån, men man ser lite från extraintaget. Vill man bygga sin maskin med intaget stängt kan man med gott samvete med andra ord strunta i att måla mer än de främre delarna.
På bilden saknas den drivaxel som ska löpa från motorn, genom luftintaget, fram till lyftfläkten. Den är gjuten i två runda delar, och kräver lite slipande för att passa ihop ordentligt. Den passar även dåligt ihop med uttaget på lyftfläkten.

Rent generellt ger byggsatsen ett blandat intryck. Den ser generellt väldigt rätt ut. Maskinen har komplexa former, knappt en enda rak linje, vilket byggsatsen fångar på ett bra sätt. Ytdetaljeringen är fin, förvisso med lite förhöjda paneler, dock inte så extrema som på Hasegawas F-22 Raptor, men inte heller helt skalenligt. Det ska dock vara lite höjda paneler enligt folk som jobbar med maskinen. Men jag är skeptisk till de förhöjda panellinjerna och de förhöjda nitarna som återfinns på flygkroppens ovansida, och endast på ovansidan. Överallt annars är panellinjerna fint nedsänkta. Det finns många saker som för mig antyder att Kitty Hawk fick bråttom på slutet, för att få byggsatsen färdig till en viss deadline. Jag får anledning att återkomma till dessa delar senare under bygget!

Cockpiten är relativt enkel, men så där den inte så komplext formgiven i verkligheten heller. Det finns inga färghänvisningar i ritningen (slarv eller tidsnöd?), men jag har kommit fram till att cockpit verkar vara helsvart på en del individer, och mer konventionellt grå + svart i en del. Notera det stora hålet bakom cockpit, där ska insuget till lyftfläkten sitta.

Instrumenteringen i F-35 består av en(1) stor tryckkänslig skärm. Den återges i form av en dekal, som finns på en separat liten papperslapp. Många byggare har klagat över att den inte fanns med i deras byggsats. Det KAN vara slarv från Kitty Hawk, men det KAN också vara som för mig, att dekalen har glidit in i vecken på kartongen och således inte syns med mindre än att man vecklar ut kartongen. Ett tecken till på att man haft bråttom är att det finns en instrumentdekal till på ett av de större arken, men den dekalen är alldeles för liten.
Ytterligare ett tecken på slarv är att instrumentpanelen på mitt ex inte var komplett i gjutningen. Det saknas lite på den högra panelen, så den når inte riktigt ner till sidokonsolen. Inget som inte lite plasticard kan fixa tror jag, men det är ju lite dumt. Kanske kommer Eduard m.fl till räddning senare med nya cockpitar. Det skulle inte skada med lite mer "3d" på instrumentpanelen. Skärmen har trots allt en ram, och det sitter ett par knappar under själva skärmen. Dessa representeras endast av dekalen i byggsatsen.

Man får med en stol á 6 delar och en pilotfigur á 4 delar. Stolen saknar helt bälten och liknande, men ser fin ut i övrigt.

Tyvärr måste piloten nog få benen amputerade för att kunna sitta i flygplanet.

Vingarna har separata bak- och framkantsklaffar. Att bygga dessa fällda kräver dock lite merjobb, särskilt bakkantsklaffarna, men det är nog inget som inte en normalduktig byggare inte klarar av. Notera att klaffarna inte är fällda vid vertikallandning.
Jag tror att det kan bli lite problem senare att fästa vingarna vid flygkroppen utan skarvar. Dels finns det inga ordentliga fästpunkter (det finns hål för fästpiggar, men man har glömt piggarna), dels berkar det bli en springa vid torrpassning. Men det får jag återkomma till senare.

Ibland undrar jag hur de tänkte egentligen. Att de tjocka delarna på fenor och stabbar kräver två delar för att inte riskera sjunkmärken kan jag köpa, men att man inte kan anpassa skarvarna så de följer panellinjer har jag svårare att förstå! Passformen på de små delarna till stabbarna var dessutom under all kritik.. jag fick slipa en del bara för att få ihop dem.

Jetutblåset är helt OK i detaljeringsgrad tycker jag. Förmodligen kan Eduard och Aires göra underverk här, men det är inget jag saknar. Däremot så är de där spetsarna verkligen ömtåliga. En del har fått sina utblås skadade i lådan. Jag hade tur och fick ett helt oskadat exemplar, bara för att tappa det i golvet..

Byggsatsen ger som sagt ett förvirrat intryck. Jag får ibland känslan av att flera olika personer har jobbat med att ta fram delarna, för ibland stämmer inte diametern på en liten pigg som ska in i ett hål, ibland stämmer inte placeringen riktigt mellan olika typer av fästelement. Passformen varierar från perfekt till "ska denna delen verkligen sitta här?" Vilket i och för sig är en berättigad fråga, då numren på manualen i bland inte stämmer överrens med den del man faktiskt ska använda. När det dessutom gäller delar som är snarlika, som de till motor och fläktar, blir det en hel del torrpassning som gäller.
Det följer med ett gäng pyloner till vingarna, men det står inte någonstans vilka hål i vingarna som ska tas upp för att kunna sätta dit pylonerna, och förutom ett par Amraam att sätta under buken, och ett par AIM9X att sätta på de yttersta vingpylonerna finns ingen beväpning. Men av någon konstig anledning finns det en guide över vilka bomber som ska sitta var, och av någon anledning är ritningen "censurerad" med en bombformad vit yta när bombrummet visas. Jag antar därför att det var meningen att ett par JDAM bomber skulle ha varit med från början. Nu finns det inget mer än AMRAAM att fylla bombrummen med.
Planen är dock att sno ett par bomber någonstans ifrån och stoppa in i modellen.
Byggsatsen är gjort så att om man bygger enligt ritningen (med undantag för felaktiga del-nummer) så får man den i VTOL-läge med öppna luckor för fläkten, luftintaget och krökt utblås. Men i byggsatsen finns även en del för ett rakt utblås med. Jag har testat att torrpassa några luckor som stängda, och de verkar passa väldigt bra. Så med lite arbetsinsats kan man nog bygga modellen som kärran ser ut i "normala" fall.
Detta kanske kan vara särskilt intressant om man vill bygga maskinen som att den precis ska starta eller landa vertikalt, då det inte finns någon anledning att ha bombluckorna öppna då!
Fortsättning följer (efter Art in Miniature!)