bergwall skrev:Mycket intressant. Jag gjorde iakttagelsen att de flygplan som står på museum verkar vara "grå" medan plastmodeller mer ofta är "blå". Man kan ju fråga sig hur grundligt tillväga man varit vid iordningställandet av de 109:or som finns utställda? De flög ju ommålade ganska många år på slutet. Har de kunnat skrapa fram något?
Vet ej, men jag kan ju försöka mig på att fråga KSIM vad de vet om hur deras utställda plan målats om.
Visst målades Do 17 om med "low vis-märken" då borde märkena nästan smälta ihop med bottenfärgen för undersidan (väder o vind är en effekt dock)? Eller hade flygplanen målats om med finska färger då?
Eftersom man kommit fram till att den tyska blå var överlägsen som undersidesfärg, så behöll man ju den även om ovansidan blev grön/svart.
Jag saknar några av Keskinen/Stenmans böcker och Dornier är en som jag inte har.
Men den har jag
Jag har bläddrat runt och hittar relativt få bilder där bombplan har dämpade nationalitetsbeteckningar – ännu framåt december 1944 verkar många fortfarande ha vita rundlar. Signifikant nog finns i
Ilmavoimat väreissä inte en enda (färg-)bild av ett plan med dämpade beteckningar. De bilder jag hittat är av: (i
Dornier Do 17Z/Junkers Ju 88A-4)
DN-52, oktober 1944. Ingen uppenbar nyansskillnad mellan rundeln och undersidan, men fotot är inte av så hög kvalitet.
JK-260 och JK-27?, juli 1944, den senare med vita rundlar, den förra har en liten men synlig nyansskillnad mellan rundeln (mörkare) och undersidan (ljusare).
Två bilder på JK-260, juli 1944, där till synes ovansidans rundlar är vita men de på kroppssidan dämpade, med mörkare rundel och ljusare undersida.
JK-268, juli 1944, samma här med mörkare kroppsrundel. Rundeln på vingens undersida är eventuellt också dämpad, men där syns inte en uppenbar skillnad mot undersidans färg.
Här kan man då notera att både JK-260 och JK-268 reparerats på Flygfabriken över vintern 1943–44, samt DN-52 under våren 1944, så borde ju då alla, enligt Stenmans förmodande, ha fått märkningarna dämpade med ljusblått.
(i
Sotamaalaus)
BL-120, september 1944, mörkare rundel än undersida. (Även denna hade varit på reparation på Flygfabriken våren 1944.)
DN-64, augusti 1944, något mörkare rundel än undersida. (DN-64 hade å sin sida underhållits på Flygdepån över vintern.)
VU-4, april 1944, mörkare rundel än undersida.
I
Bristol Blenheim hittar vi dock ett större antal bilder av Blenheims med dämpade märkningar, och nog tycks det mig som om det även i dessa fall är så att rundeln har en något mörkare nyans än undersidan, även om det är ganska låg kontrast ibland.
Sen finns det ju bilder på 109:or med dämpade beteckningar, men de kom ju med RLM 76 på undersidorna så dags, så där är det svårt att avgöra. Vid ommålning borde de ha fått undersida i RLM 65, men å andra sidan hade utgått order om att undvika onödiga målningsarbeten, så då blir det svårbedömt igen.
För min del känns det som 50/50. Lite synd att den här frågan ligger i "Off Topic" kan jag tycka.
Lämplig moderator kan kanske flytta över till Kunskapsbanken när de är tillbaka från Grevens.