Sida 1 av 1

Nya jagare...

Postat: 09 nov 2013, 01:28
av Andre B.
Är det någon här om uppmärksammat USA's och Japan's nya jagare? Den ena i stil med något vår egen svenska flotta har fast större och med negtiv förstäv. Den andra är mer eller mindre ett förtäckt hangarfartyg. Men då dessa är "offensiva vapen" och Japan inte byggt sådana på 60 år så har man valt att kategorisera det som en jagare (är det något man känner igen här?). Kina å andra sidan är inte så roade. De "sjösatte" sitt eget hangarfartyg härom året men uppskattade inte att Japan också skaffade ett fast mindre...

/ Andre

Re: Nya "eskortfartyg" ;-)

Postat: 09 nov 2013, 15:07
av Robin Nilsson
Izumo: http://en.wikipedia.org/wiki/Izumo-clas ... _destroyer

Zumwalt (US of A): http://www.naval-technology.com/projects/dd21/
Bild

Nautilus (från The League)

Bild
Bilden lånad från http://www.modelshipmaster.com/products ... utilus.htm (modellen kostar US $ 900 +frakt, ca 86 cm lång)

/ Robin

Re: Nya jagare...

Postat: 09 nov 2013, 21:15
av Ulf Lundberg
Hade jag inte en aaaning om....

Ball amerikans jagare. Äntligen nån slags estetik istället för de lådor som hittills varit norm.
Uffe

Re: Nya jagare...

Postat: 09 nov 2013, 21:31
av Andre B.

Re: Nya jagare...

Postat: 21 nov 2013, 10:13
av Per K
Zumwalt blev ytterliggare ett av dom där projekten där allt blev för dyrt. Från början hade man tänkt 34 st, det blev 3 och man har återgått till att bygga Burke-klassens jagare istället.

Gemensamt kännetecken för alla dessa projekt som ballar ur kostnadsmässigt verkar vara bland annat stealth-egenskaper, men kanske annat också, exempelvis övertro på högteknologiska lösningar, outsourcing, många kockar etc. Projekt jag tänker på är B-2, F-22, F-35, Zumwalt, Comanche, LCS.

Varför hör man aldrig om liknande problem från t ex Ryssland eller Kina?

Re: Nya jagare...

Postat: 21 nov 2013, 10:24
av Robin Nilsson
Ryssarna och Kineserna kanske inte pladdrar så mycket när något råkar bli några hundra procent dyrare än planerat. Några projektledare eller företagsledare blir utbytta och deras karriärer tvärstoppas (i Kina kanske mer än karriären tar slut). Sen kanske det är skillnader på hur "upphandlingen" görs, i västerlandet kanske företagen bjuder lågt för att få jobbet och sen hoppas på att ta igen det på alla "extra" finesser som bara "måste" stoppas in. (tänk på sagan om luffaren som lärde den snåla tanten att koka soppa på en spik, "det blir väldigt mycket godare om man tillsätter lite ..." ). Om utvecklingen görs av mer eller mindre statligt anställda så kan det endast bli förseningar, kostnaderna räknas inte för de anställda kostar ändå, oavsett vad de gör. I USA sitter diverse politiker och försöker fixa extra arbete till sin valkrets, oavsett om produkten blir bättre av det hela. I Kina och i viss mån Ryssland är det "alle man på däck" för att hjälpa till, i USA är det "alle man till köttgrytorna" för att fixa sitt eget omval/jobb till ett företag som stött min valkampanj/jobb till valkretsen inför nästa val.
Det myglas nog alldeles utmärkt i Kina & Ryssland också men det kommer inte ut i media ....
/ Robin