
Nogrann planering om vad vi skulle göra tillsammans utmynnade efter anländandet i en rejäl dust med karta över Berlin och ett par paket öronproppar. Det var inte oväsen vi ville undvika utan plutta ut alla de platser vi ville besöka, här gällde minutiös planering för att få allt att klaffa. Sagt och gjort, detta skulle bli en mastig vecka...

En cool MC med sidovagn. Lite Wallace & Gromit över den, va? Man hittar alltd jäkligt roliga saker i den här staden.Om man är lättroad förståss..

Säger man Spandau tänker nog många både kulsprutor och fängelse. Båda är korrekt i viss mån men här har det funits mer än så. Spandau var en separat stad under lång tid och man tillverkade då här mängder av annat. I staden låg också det fängelse som man spärrade in krigsförbrytarna efter Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget. Sist sittandes här var Rudolf Hess. Fängelsebyggnaden raserades sedemera när den siste lämnat in http://sv.wikipedia.org/wiki/Spandauf%C3%A4ngelset. Ulf och jag tog oss till citadellet som ligger fint strax utanför själva stadsbebyggelsen, med vallgrav runt omkring som sig bör. Innanför murarna så finns en hel liten stad med ett antal olika längor hus, öppna ytor och träd. http://www.zitadelle-spandau.de/

Bössa, modell kraftig och ålderdomlig.

Citadellet är en liten doldis som faktiskt tog bra mycket längre tid att kolla runt i än vi först trodde. Det dök upp saker lite här och där som var för sig tog sin tid. Åker ni dit så missa inte att gå upp i tornet, här en bild tagen nedifrån. Trätappan som ringlar sig längs insidan av murarna var lite läbbig. Slutklämmen var när man skulle traversera rakt över avgrunden för att komma upp på taket.

Utsikten från ett jäkligt högt torn. Och så skulle man ned igen...

I Spandau hade man länge en livaktig filmindustri vilket visades smakprov av med ett hopklipp av filmer.

Fin trämodell av en snickerimiljö i Spandau.

Se upp var du parkerar bilen, den kanske blir omlackerad medan du shoppar.

Något av det coolaste som flugit, en Gannet! Flygplatsen Gatow var en brittisk bas under hela efterkrigstiden ända fram till att Kalla kriget lades till handlingarna. Gatow stod också som inskeppningshamn för luftbron som förde in förnödenheter till Berlinarna då Sovjet under ett års tid blockerade all landtransport av kol och mat mm. Nu är här ett trevligt flygmuseeum och förortsbebyggelsen har knaprat rejält i kanten på det gamla basområdet. Här finns hangarer fyllda med fasta utställningar och en hel drös flygplan ute på plattan http://www.luftwaffenmuseum.com/index.p ... e&Itemid=1

EE Lightning. Är det en F.2?

MIG-21 F-13 från DDR.

Lyckades pricka in ljusshowerna även i år. Ett par som sitter på innegården av Humboltuniversitetet, här var det ball ljusshow med elektronisk musik som akompanjemang.

Fiat 500, veckan är räddad!

Björn B, denna bild är till dig.

Topografie des Terror, Terrorns topografi. Här är ett relativt nytt museum som står på den tomt där Gestapo och SS en gång hade sin hemvist. Mitt i Berlin omgavs man av alla de olika departement och funktioner som såg till att Nazismen höll en hel kontinent i schack. Kant i kant med tomten så går en del av Berlinmuren som inte raserats. En modell över området visar hur många byggnader som på något sätt huserade verksamhet med koppling till Hitlers regim. Ett av få hus som fortfarande står kvar från den tiden är RLM, Reichluftfartministerium, ligger tvärs över gatan. Numera huserar där finansdepartementet. Huskroppen är gigantisk och ser vansinnigt tung och ståtlig ut och är svår att få överblick över.Utställningen består av skärmar med bilder och texter som går igenom hela utvecklingen av förhistorian och efterspelet av naziregimen. Ett ganska stort tidsspann med andra ord. Många enskilda besökare och skolklasser från när och fjärran.

En otrolig bild visar här personalen på Blohm & Voss med sina utsträckta armar. Endast en person står med armarna i kors, här inringad. Vad hände med honom efter mötet?

Mitt emot entren till RLM finns en hel parkering full av Trabanter som används på Trabantturer runt om i stan. Tror jag räknade ihop till 50 stycken eller så. Jocke, apport!

Checkpoint Charlie. Det var här som det Kalla kriget var som iskallast. Berömda bilder visar tanks som står mer eller mindre näsa mot näsa. Det var nog ett gäng nervösa soldater som satt i fordonen då. Den lilla klassiska kuren byttes ut mot en större som nu står på Alliertenmuseum, mer om detta längre ned. Vid kopian som nu står på platsen kanman fotograferas med "soldater" som gör taffliga honnörer. Här är platsen om du vill handla gamla gasmasker och soldatmössor från Sovjet/DDR. http://en.wikipedia.org/wiki/Checkpoint_Charlie Bredvid Checkpoin Charlie ligger Mauermuseum/Haus am Checkpoint Charlie. Här instiftades redan 1962 en utställning om den nyligen resta muren. Här hittar du alla möjliga historier om både muren (eller rättare sagt murarna) och människorna som hölls inneslutna av den. Allt för demokratin och i folkets namn. http://www.mauer-museum.de/

VW med smugglingsutrymme under bagageluckan fram.

En ultralätt flyktfarkost. Många tunnlar, flygfarkoster och bilar användes under de knappt 30 år som muren stod upp.

Inkrupen i en förstärkare kan man komma över gränsen, för vad en kropp kan uthärda om inte annat.

Eller varför inte en kajak? Man kan rymma på många olika sätt.

Stasimuseet var en skum plats att besöka http://www.stasimuseum.de/. Här finns rum efter rum som försöker beskriva hur man försökte få folket att förstå sitt bästa. Hemskt! Möblerna och rummen är bevarade för högsta ledningen. Ni såg väl serien Weissensee på SVT tidigare i år, det är här i Stasihuset som många scener spelades in http://sv.wikipedia.org/wiki/Weissensee_(TV-serie) Man visade precis den andra säsongen nu när jag var i Berlin!

En Trabantdörr med inbyggda IR-blixtar för hemilg fotografering i mörker. Hur vrickat är inte detta?

Jag förundras alltid över förtryckets dille på ordning. Stämplar, vad vore världen utan stämplar?

En av Stasis bortrövningsbilar. Plats för fem personer på väg till förhör. Varje person hade en liten garderobsliknande cell att sitta hopkrupen i under transporten.

På Alliertenmuseum har man samlat en del som har med vad som hände direkt efter krigsslutet att göra. De allierade ville bygga upp ett land igen, med press, radio, kondenserad mjölk och pluralism http://www.alliiertenmuseum.de/en.

Här finns en utställningsdel som handlar om luftbron. Ute stod en hiskeligt stor Handley Page Hastings http://en.wikipedia.org/wiki/Handley_Page_Hastings

Den riktiga kuren som stod vid Checkpoint Charlie fram till att de båda Tyskländerna återförenades.

En tillfällig utställning handlade om alla de judar som flydde tyskland men återvände i tjänstgörning i de allierades arméer på olka sätt. Tolk, underrättelsetjänst, administration osv var vanligt bland de som återvände. En annan utställning tog upp den amerikanska livstilen och musiken. Jazz, pop och rock bidrog till det tyska kulturlivet och var en stor källa till frihetskänsla för de kringskurna berlinborna under ett flertal decennier. Här finns Elvis Presleys jacka från sin tid i lumpen, många spelningar blev det.

A machine that goes "ping"! Röntgenmackamojäng. På historiska museet finns mängder av pryttlar att beskåda http://www.dhm.de/ENGLISH/.

Hur många olika moment tar det innan man pressat fram en hjälm?

En intressant del av museets utställning behandlar Weimarrepubliken och tiden mellan krigen under 20-30-talen. Här syns de olika yttersta politiska ändarna. Brunt till vänster och rött till höger, om man säger så. Man backar inte från att rota i ämnet.

Östtyskt lägenhetskomplex i modellform. Nu är många av husen som byggdes av betongplattor upprustade och riktigt fina att bo i.

Uniform tidigare tillhörande Fredrik den store.
Nä, nu får det vara nog för denna gång. Åk dit och se själva!