Sida 1 av 1

Nu har jag vädrat! Feedback?

Postat: 10 nov 2014, 21:30
av Falken
Har nu försökt skita ner en MkXII. Jag tycker detta är jättesvårt så jag tar gärna emot lite feedback o tips!

Arbetsgång:
Primat med ljusgrå
Pre-schadat
Grundat med aluminium på valda ställen, maskat med Micro Mask
Blankat med Pledge (funkar ju kanon!)
Washat med "Dark Dirt"
Skitat ner flygkroppens undersida med Tamiyas lilla sminklåda
Pillat bort Micro Mask från alu-färgen för att få till nån sorts chippning (mycket svengelska nu :roll: )
Matt-lackat
Div oljeläck med Gunzes "Oil"
Svärtat bakom kanoner/sprutor/tomhylsutkast
Avgassot (blev nog lite mycket där...)

Vad säger expertisen? Vad är bra? Vad kan göras bättre/annorlunda?

Bild

Bild

Bild

Re: Nu har jag vädrat! Feedback?

Postat: 10 nov 2014, 22:07
av easy_company
Jag tycker du fått till den bra Robin, och det var ju 25 år sedan du byggde din senaste modell, jag själv är så gott som nybörjare inom denna trevliga hobby. Detta kanske är som att en blind leder en annan blind men jag tycker du har lyckats bra. Jag tycker inte det blev för mycket smuts från avgasrören i alla fall. Vilken skala har den?
/Henrik Persson

Re: Nu har jag vädrat! Feedback?

Postat: 10 nov 2014, 22:50
av Robin Nilsson
Helt OK tycker jag som inte kan så mycket om smuts på flygplan :-)
/ Robin

Re: Nu har jag vädrat! Feedback?

Postat: 11 nov 2014, 08:30
av aln63
Hej,
Det ser mycket bra ut. Är modellen i skala 1:48?
/Anders

Re: Nu har jag vädrat! Feedback?

Postat: 11 nov 2014, 09:24
av Falken
Hej!
Jo, det är Airfix i 1:48.
Håller på att "träna" lite innan jag ger mig på två kommande utmaningar. Har (en till, byggde en i fjol) Tamiyas MkVIII i 1:32 o Airfix nya 1:24 Typhoon på hyllan. Så snart Eduard släpper sina grejer till Typhoonen tänkte jag börja med den. Nästan så man bävar lite, men jag tror den kommer bli riktigt trevlig att bygga!

Re: Nu har jag vädrat! Feedback?

Postat: 11 nov 2014, 14:06
av Björn Fransson
Jag tycker att du har gjort ett riktigt fint jobb, din vädring skulle de flesta av oss vara helnöjda med. Jag har själv byggt den här och gjorde inte mycket annorlunda än du, trots rätt ingående studier av originalet.

Om man ska gå in på överkursen och vara extra petig kan man möjligen hitta några småsaker:

- Vingarnas undersidor är lite övervädrade. Främst gäller det de tydligt markerade smutsränderna bakom de runda luckorna som är lite i kraftigaste laget. Även vädringen vid kanoner och utkastarhål är en aning överdriven. Framför allt gäller det den långa kanonen, där du börjat nedsmutsningen först vid vingen.

- Möjligen har du tagit i lite för mycket när du markerat smutsen vid avgasröret. Men det är nog en fråga om tycke och smak. Vissa Spitfire var rejält nedsmutsade här och någon mer omfattande rengöring förekom knappast vid den här tiden (1943).

- Omvänt hade du kunnat ta i mer i chippningen på vingarnas inre ovansidor. Det finns en del bilder på EB-B som visar att färgen var rätt avskavd både i framkant och bakkant och även en del på mitten.

Samtidigt har du fångat nedsmutsningen på flygkroppens undersida riktigt bra, de här maskinerna var riktiga lortgrisar och vissa läckte ordentligt med olja. Även chippningen är fin, min kommentar ovan handlar mer om vad du kunde gjort. Det säger sig självt att det här varierade över tiden, att det blev mer och mer. Den sitter också på rätt ställen, ett vanligt fel är att man chippar på ställen som inte var särskilt utsatta.

Så helheten är riktigt fin, det här bygget ska du vara stolt över.

Om du vill se bilder på min, finns det här. http://bjornsmodeller.blogspot.se/2014/ ... 8.html?m=1

Inte för att min skulle vara bättre, mer för att se en annan tolkning av samma objekt och vädringsutmaningar.

Re: Nu har jag vädrat! Feedback?

Postat: 11 nov 2014, 20:02
av Daniel_A
Jag tycker också du har lyckats riktigt bra med både bygget och vädringen och visst är det en trevlig modell att bygga! Det här med vädring är ju också högst subjektivt och en smaksak och var och en avgör hur nitisk man ska vara med korrektheten. Läser man på och tittar på bilder så uppskattar man givetvis att se en modell där saker stämmer, men jag kan också dregla över oerhört snygga byggen som uppenbart inte är "rätt" historiskt. Man bygger i första hand för sitt eget öga, eller hur.

Jag har nyligen byggt samma och då tittade jag en hel del på bilder för att se hur de brukar slitas/skitas ner. Precis som Björn nämner så förekommer rejält med oljespill under själva kroppen ofta på bilder och likaså slitage vid vingroten så att metallen kommer fram. Kan man få det att se ut som färgen nötts bort hellre än att den flagnat så blir det bättre.
På vänster sida brukar det vara mer hela vägen och till höger mindre men närmre motorn där bara mekanikerna står och trampar kan det vara mer.

Sot från kanoner och kulsprutor tror jag man ska vara försiktigare med. Enligt vad jag läste på en sajt där källan ska ha varit en mekaniker från kriget så blev det krutröksrester, men de torkades lätt bort och det var också ett måste för att få de självhäftande röda skyddslapparna att fästa. Alltså kan man göra lättare sotning om lapparna är genomskjutna (efter uppdrag) eller så är det renare, framförallt på den röda ytan (innan uppdrag). Rent logiskt borde det dock vara smutsigare i panelskarvar och liknande bakom vapnen.

Undertill blir det samma, men sotrester vid utkasten var enligt källan blandade med andra föroreningar typ vapenolja och mycket svårare att få bort. På bilder kan det vara rejäla smutsränder från kanonernas utkastöppningar.

Oljerinn från alla små runda luckor är jag mer osäker på, men om det ska rinna så kan man göra det mer varierande. Här tycker jag att det funkar bäst att sätta en prick med ren oljefärg och borsta försiktigt bakåt så det inte blir så stort rinn. Tamiyas vädringssatser tycker jag är lite klumpiga att använda till sånt.

Lite mer intressant jag snubblade över är uppgifter om att de brittiska spitarna förmodligen var mer slitna och skabbiga i början av kriget. Då var det strid på kniven och uppdragen avlöste varandra i snabb takt. Senare när de allierade fick luftherravälde på hemmafronten hade man mer tid med underhåll. Man var även noga med att måla efter reparationer och då kommer vi till en annan parameter av vädring. Tråkigt nog så är det sällan man ser en byggare som simulerar bättringsmålning (inklusive jag själv) :oops: . En sliten och smutsig kärra borde också vara bättrad och om det syns tydligt på bilder så borde det synas på modellen också. Jag ska nog försöka bli bättre på det, men man är ju lite rädd att det ska se ut som man målat dåligt eller dolt misstag (som man ju faktiskt kan passa på att göra också).

Det blev mycket babbel från mig, men så gillar jag ju vädring också.

Vill du även kika på min så finns den här: http://avkopplingilitenskala.blogspot.s ... eri_4.html

/Daniel

Re: Nu har jag vädrat! Feedback?

Postat: 11 nov 2014, 21:15
av Falken
Tack för alla tips, precis vad jag önskade!
Vilka kärror ni bygger, hatten av! Jag har allt sett dem tidigare, man har lite att träna på :roll: Tur är väl det, då kan jag motivera många timmar ute i min man- (boy...? :mrgreen: ) cave!

Kan väl konstatera att det är svårt att behärska sig och sluta vädra i tid. Små subtila vädringar räcker långt. Måste helt klart träna mer på chippningen, den gör otroligt mycket för helhetsintrycket.
Har en Typhoon i 1/72 på g, tänkte den skulle komplettera den stora så småningom. Typhoonerna verkar ju ha tagit mycket stryk vid all lågflygning, bra objekt för chippning alltså!