Arbetet med KH's Gripen fortsätter. Del 2
Postat: 16 jun 2013, 12:53
Byggsatsen har ju stötts och blötts sedan de första CAD-bilderna började dyka upp. I torsdags dör så äntligen byggsatsen upp i "brevlådan", så jag fick chansen att titta själv. Självklart kunde jag inte hålla mig, utan började passa ihop delar, kolla detaljer etc. I lördags så hade jag och Janne S en liten byggträff då vi tog oss an byggsatsen tillsammans, och här nedan kommer våra intryck av modellen (Janne, du får givetvis gärna tillägga om jag missat nåt).
Byggsatsen
Byggsatsen kommer i en "vanlig" KH-låda, vilka är lite för mjuka för postens hantering, om ni frågar mig. Nio gjutstammar varav en transparent, ett fotoetsark, 2 dekalark och ett instruktionshäfte med fina färgprofiler på märkningsalternativen medföljer. Märkningsalternativen består av, som ni alla vet vid det här laget, en svensk 39A, Emma-Gripen, som inte går att bygga rätt ur lådan eftersom det är fel version, en Ungersk, en Tjeckisk (med fin-art) och en Sydafrikansk. Varför de inte slängde in en Thailändsk också kan man undra. Det hade funkat bra ihop med Rb15 och Iris-T.
Byggsatsen innehåller en vad jag tycker, alldeles för smal motor - den måste vara smal för att få plats i interiören. Smalheten är knappast nåt problem om man inte planerar att visa motorn utanför planet. Men då får man ju scratcha alla detaljer, eftersom den är i princip ett mönstrat rör. För att få till detaljer i efterbrännkammaren finns det en etsad plåt som ska rullas och användas som innervägg. Det funkar rätt bra. Skarven blev inte så stor som befarat. Brännkammaren avslutas med en kombinerad turbinände/flamhållare i plast. På frontsidan finns ledskenor och fläktfront. Det finns inga luftintagskanaler som löper till motorn, så det ser inte så roligt ut när man tittar in framifrån. Men hav förtröstan, Janne har lösningen (läs vidare).
Trevligt nog får man med två sorters pyloner. Dels de gamla, dels de nyare "NATO" pylonerna. De ser i mina ögon ganska bra ut. NATO-pylonerna känns llite mer detaljerade än de andra. På mitt exemplar var dock gjutningen lite kass på en av pylonerna, så att hålen för monteringspiggarna blivit genomgående. Att fylla dessa och slipa är väl en smal sak, men det visar att KH fortfarande brottas med kvalitetsproblem när det gäller deras gjutning.
När det gäller gjutkvaliteten så är den i och för sig rätt OK i övrigt. Små sjunkmärken på ett par ställen. Små, försänkta utstötarmärken på en del små, runda delar, som robotkropparna till Irisarna och landställen irriterar lite. Lite gjutskägg finns på många delar, vilket kan inverka på passformen om man inte är noggrann.
Beväpningsalternativen har ju diskuterats, och frånvaron av X-tank likaså. Men det går ju att plocka ihop ett fungerande beväpningsalternativ för varje brukarland om man vill, baserat på vad som finns i lådan, det gäller bara att veta vilka vapen som används var. Till exempel så används ju inte den medföljande typen av AMRAAMs på de svenska maskinerna, men väl av t.ex Tjeckerna. Vapentabellen i instruktionshäftet vet jag inte om den är så mycket att gå efter. Rb 15 är modellerad med kåpan över luftintaget på plats, vilket är helt korrekt för en flygande Rb 15. Italeri har ju missat den detaljen. Dessvärre finns det ingen skiljelinje mellan kåpa och luftintag, varför det ser konstigt ut. Roboten tål att jobbas lite vidare på om man vill använda den.
Dekalalternativen har ju berörts lite ovan. Dekalerna kommer uppdelade på två ark, och innehåller förutom nationalitetsbeteckningar och anropsnummer och liknande, även ett vad jag kan se, ganska så digert utbud av stenciler, på engelska, svenska och av de olika typer som förekommer på de olika nationaliteterna. Det finns även gott om stenciler till vapnen. Dock förekommer det en del språkliga missar på dem. Det mest irriterande, som jag hittat är dekalerna till Rb 15, som dels bara finns i uppsättning så det räcker till en robot, dels skriver ut "EB 15F". Dekalerna är från en dummy-robot som hängde på en Gripen på F7 på deras flygdag i höstas, antar att det beror på att de utgått från en bild jag skickat till dem, synd att de inte kunde skilja på E och F.
Flygkroppen är som bekant uppdelad i en främre halva och en bakre halva, vilket kan ge lite trista skarvar. Hur det funkar får vi se lite längre fram. Att kroppen är uppdelad så antyder ju att det kommer en David i framtiden. Det faktum att noshjulsluckan till David också finns med bland delarna är en starkre antydan. Att en rep för KH säger att den kommer i december är en ännu starkare indikation...
Nog snackat om vad som finns i lådan, let´s start..
Cockpit
Vi börjar med cockpit, för det är där instruktionerna börjar också. En raketstol som bär en del likheter med den MB 10L som Gripen har, finns med i lådan. Den består av fem plastdelar, fotoetsat bälte och två dekaler. En enkel modifikation för att få den lite mer komplett är ett utlösningshandtag av ståltråd, för det fick man inte med något. Jag tycker stolen är OK, och kan säkert bearbetas för att bli jättefin, men skulle jag bygga en superdetaljerad maskin skulle jag byta stolen mot en resindito.
Cockpit består av ett konventionellt "badkar", med gjutna detaljer på sidokonsolerna, en separat styrspak, separata sidroderpedaler (integrerade med golvdetaljer), en frontpanel och separata detaljer för avionikhyllan bakom stolen. Frontpanelen har två dekaler, en för de tre skärmarna och diverse lampor, samt en för Up-front-panelen under HUD'en. En HUD av transparent glas medföljer också.
Två separata cockpitväggar medföljer med. Den vänstra väggen har två små hål, för vad jag gissar, ett ej färdigmodellerat gasreglage (eller systemhandkontroll, som det heter på SAAB-språk). Vill man ha ett dylikt får man scratchbygga. Jag tror inte man ser speciellt mycket av det om man ska ha huven stängd, och Janne, som blev utsädd till cockpit-maestro, valde att inte bygga något.

Janne detaljerade avionikhyllan med lite kablage. Eftersom vi inte håller detta bygget på en så seriös superdetaljerar-nivå, utan mest utforskar byggsatsens möjligheter, är kablaget kanske inte 100% korrekt.

Med färg och dekaler på plats ser cockpit faktiskt väldigt fin ut. Att skärmarna inte ser ut till 100% som i verkligheten kan jag väl leva med tror jag. De ingjutna detaljerna på konsolerna är fina, men jag saknar detaljer på de vinklade sidokonsolerna fram. att de inte finns där beror ju på gjutningen, men det kunde ju inkluderats ett par paneler i fotoets eller liknande. Förvisso ingen stor grej.
Janne var positivt överraskad av dekalerna, som reagerade suveränt på microsol, och formade sig fint efter instrumentpanelen.

Vingar

Medan Janne byggde på Cockpit så startade jag upp vingproduktionen. Liksom förlagan är vingarna i byggsatsen av plastmaterial.. Vingarna består av en buk-del med vingarnas undersida, separata huvudställsschakt, separata vinglavetter och alla roderytor är lösa.
"Ur lådan" är det enklast att bygga alla roderytor neutrala, för det är så det är gjutet. Men jag har sett på bilder av parkerade gripar att ena klaffen gärna hänger ner, med motstående sidas skevroder pekandes uppåt! Jag gav mig därför på att modifiera rodren för att kunna visa dem i detta läget. Det ser ju lite knäppt ut eller hur?
Notera hur jag även klippt hörnen på på huvudställsschakten. Detta för att anpassa bygget för en annan Janne-modifikation.
Passformen mellan vingdelarna är, om man inte modifierar dem, väldigt bra. Det är bara vinglavetterna som är ett mindre frågetecken, men dessa är i skrivande stund ännu ej monterade, och det kan hända att det inte är något större problem att få till det bra.
Vinglavetterna består vardera av två delar. Om ni slarvar, som jag, får ni en liten glipa. Slipa lite och slipp glipan, är mitt tips. Jag tycker det ser ut som att framkanten på lavettroten har fel form, så jag gjorde ett mindre kirurgiskt ingrepp:

Flygkropp
Jämfört med t.ex KH's Jaguar har antalet öppnade luckor hållits till ett minimum, men så brukar ju inte Gripen visas med så många luckor öppna heller. Den lilla underhållsluckan (någon kan säkert ge mig ett korrekt namn och korrekt användningsområde) på vänster luftintag kan byggas öppen, och man får med en liten inredningsdel att sätta bakom. Jag valde att bygga den stängd, vilket inte innebar några svårigheter. Lite försiktigt slipande så blev det finfint.
Byggsatsen innehåller en utfälld IFR-prob, med tillhörande lucka och inredning. Den ville jag inte heller ha utfälld, så luckan monterades i stängt läge. Jag fick fila lite på den på bredden för att få den att passa bra. Men det var inga svårigheter.
Luftbromsarna däremot. Dessa går bara att montera öppna, om man vill följa KH's utsnitslade bana, men det ville jag inte här heller, så jag fick klippa av fästet mot flygkroppen och passa in luckan mot dess hål. Dessvärre passar luckan dåligt.

Ska ni stänga luftbromsen, glöm inte att tunna ut plasten vid den lilla kåpan som sträcker sig bak mot positionsljuset. På förebilden ser man ju en stor glipa mellan posljus och broms.
En ny mellandel mellan bromsens hydraulikcylinderkåpa och flygkroppens dito gjordes av varmdragengjutstam, i brist på styrenstav.
Vad var det då för magiskt som Janne hade gjort med luftintagen? Jo, ganska enkelt, en bit plasticard i varje luftintag som går bakåt, och sedan kläms ihop mellan landställschakten. Det är inte 100% korrekt, men det tar bort upplevelsen av att man kikar in i ett tomt skal.

Vi har inte börjat med landställen än, men jag byggde ihop hjulen, och de är lite knepigare än man kan tro. De kommer nämligen allihopa som halvor, även de små framhjulen. Detaljmässigt är de ok, alla har bromsdetaljer på insidan och rätt ok fälgdetaljer på utsidan. Jag har inte skärskådat dem och kollat om de ser helt rätt ut, men de lurar mig i att tro de är gripenhjul i alla fall. Vill man bygga en korrekt sydafrikansk Grip får man plocka bort hjulbromsarna från noshjulen..
Det knepiga med hjulen är att de måste passas ihop precis rätt, annars så är de inte centrerade gentemot varandra (vilken slarvig CAD-kille de har på KH!!!). Dessutom är piggarna något för långa, vilket gäller många andra ställen också. Torrpassa, torrpassa och torrpassa.. Detta gäller både de små såväl som de stora hjulen.
Slutligen lite bilder på en torrpassad modell


Ett varningens ord till.. fästtapparna för huvdelarna är rejält tjocka, huvarna rejält tunna, så se upp! det gick en flisa när jag plockade bort fronthuven. Använd såg!
Fortsättning följer!
Byggsatsen
Byggsatsen kommer i en "vanlig" KH-låda, vilka är lite för mjuka för postens hantering, om ni frågar mig. Nio gjutstammar varav en transparent, ett fotoetsark, 2 dekalark och ett instruktionshäfte med fina färgprofiler på märkningsalternativen medföljer. Märkningsalternativen består av, som ni alla vet vid det här laget, en svensk 39A, Emma-Gripen, som inte går att bygga rätt ur lådan eftersom det är fel version, en Ungersk, en Tjeckisk (med fin-art) och en Sydafrikansk. Varför de inte slängde in en Thailändsk också kan man undra. Det hade funkat bra ihop med Rb15 och Iris-T.
Byggsatsen innehåller en vad jag tycker, alldeles för smal motor - den måste vara smal för att få plats i interiören. Smalheten är knappast nåt problem om man inte planerar att visa motorn utanför planet. Men då får man ju scratcha alla detaljer, eftersom den är i princip ett mönstrat rör. För att få till detaljer i efterbrännkammaren finns det en etsad plåt som ska rullas och användas som innervägg. Det funkar rätt bra. Skarven blev inte så stor som befarat. Brännkammaren avslutas med en kombinerad turbinände/flamhållare i plast. På frontsidan finns ledskenor och fläktfront. Det finns inga luftintagskanaler som löper till motorn, så det ser inte så roligt ut när man tittar in framifrån. Men hav förtröstan, Janne har lösningen (läs vidare).
Trevligt nog får man med två sorters pyloner. Dels de gamla, dels de nyare "NATO" pylonerna. De ser i mina ögon ganska bra ut. NATO-pylonerna känns llite mer detaljerade än de andra. På mitt exemplar var dock gjutningen lite kass på en av pylonerna, så att hålen för monteringspiggarna blivit genomgående. Att fylla dessa och slipa är väl en smal sak, men det visar att KH fortfarande brottas med kvalitetsproblem när det gäller deras gjutning.
När det gäller gjutkvaliteten så är den i och för sig rätt OK i övrigt. Små sjunkmärken på ett par ställen. Små, försänkta utstötarmärken på en del små, runda delar, som robotkropparna till Irisarna och landställen irriterar lite. Lite gjutskägg finns på många delar, vilket kan inverka på passformen om man inte är noggrann.
Beväpningsalternativen har ju diskuterats, och frånvaron av X-tank likaså. Men det går ju att plocka ihop ett fungerande beväpningsalternativ för varje brukarland om man vill, baserat på vad som finns i lådan, det gäller bara att veta vilka vapen som används var. Till exempel så används ju inte den medföljande typen av AMRAAMs på de svenska maskinerna, men väl av t.ex Tjeckerna. Vapentabellen i instruktionshäftet vet jag inte om den är så mycket att gå efter. Rb 15 är modellerad med kåpan över luftintaget på plats, vilket är helt korrekt för en flygande Rb 15. Italeri har ju missat den detaljen. Dessvärre finns det ingen skiljelinje mellan kåpa och luftintag, varför det ser konstigt ut. Roboten tål att jobbas lite vidare på om man vill använda den.
Dekalalternativen har ju berörts lite ovan. Dekalerna kommer uppdelade på två ark, och innehåller förutom nationalitetsbeteckningar och anropsnummer och liknande, även ett vad jag kan se, ganska så digert utbud av stenciler, på engelska, svenska och av de olika typer som förekommer på de olika nationaliteterna. Det finns även gott om stenciler till vapnen. Dock förekommer det en del språkliga missar på dem. Det mest irriterande, som jag hittat är dekalerna till Rb 15, som dels bara finns i uppsättning så det räcker till en robot, dels skriver ut "EB 15F". Dekalerna är från en dummy-robot som hängde på en Gripen på F7 på deras flygdag i höstas, antar att det beror på att de utgått från en bild jag skickat till dem, synd att de inte kunde skilja på E och F.
Flygkroppen är som bekant uppdelad i en främre halva och en bakre halva, vilket kan ge lite trista skarvar. Hur det funkar får vi se lite längre fram. Att kroppen är uppdelad så antyder ju att det kommer en David i framtiden. Det faktum att noshjulsluckan till David också finns med bland delarna är en starkre antydan. Att en rep för KH säger att den kommer i december är en ännu starkare indikation...

Nog snackat om vad som finns i lådan, let´s start..
Cockpit
Vi börjar med cockpit, för det är där instruktionerna börjar också. En raketstol som bär en del likheter med den MB 10L som Gripen har, finns med i lådan. Den består av fem plastdelar, fotoetsat bälte och två dekaler. En enkel modifikation för att få den lite mer komplett är ett utlösningshandtag av ståltråd, för det fick man inte med något. Jag tycker stolen är OK, och kan säkert bearbetas för att bli jättefin, men skulle jag bygga en superdetaljerad maskin skulle jag byta stolen mot en resindito.
Cockpit består av ett konventionellt "badkar", med gjutna detaljer på sidokonsolerna, en separat styrspak, separata sidroderpedaler (integrerade med golvdetaljer), en frontpanel och separata detaljer för avionikhyllan bakom stolen. Frontpanelen har två dekaler, en för de tre skärmarna och diverse lampor, samt en för Up-front-panelen under HUD'en. En HUD av transparent glas medföljer också.
Två separata cockpitväggar medföljer med. Den vänstra väggen har två små hål, för vad jag gissar, ett ej färdigmodellerat gasreglage (eller systemhandkontroll, som det heter på SAAB-språk). Vill man ha ett dylikt får man scratchbygga. Jag tror inte man ser speciellt mycket av det om man ska ha huven stängd, och Janne, som blev utsädd till cockpit-maestro, valde att inte bygga något.

Janne detaljerade avionikhyllan med lite kablage. Eftersom vi inte håller detta bygget på en så seriös superdetaljerar-nivå, utan mest utforskar byggsatsens möjligheter, är kablaget kanske inte 100% korrekt.

Med färg och dekaler på plats ser cockpit faktiskt väldigt fin ut. Att skärmarna inte ser ut till 100% som i verkligheten kan jag väl leva med tror jag. De ingjutna detaljerna på konsolerna är fina, men jag saknar detaljer på de vinklade sidokonsolerna fram. att de inte finns där beror ju på gjutningen, men det kunde ju inkluderats ett par paneler i fotoets eller liknande. Förvisso ingen stor grej.
Janne var positivt överraskad av dekalerna, som reagerade suveränt på microsol, och formade sig fint efter instrumentpanelen.

Vingar

Medan Janne byggde på Cockpit så startade jag upp vingproduktionen. Liksom förlagan är vingarna i byggsatsen av plastmaterial.. Vingarna består av en buk-del med vingarnas undersida, separata huvudställsschakt, separata vinglavetter och alla roderytor är lösa.
"Ur lådan" är det enklast att bygga alla roderytor neutrala, för det är så det är gjutet. Men jag har sett på bilder av parkerade gripar att ena klaffen gärna hänger ner, med motstående sidas skevroder pekandes uppåt! Jag gav mig därför på att modifiera rodren för att kunna visa dem i detta läget. Det ser ju lite knäppt ut eller hur?
Notera hur jag även klippt hörnen på på huvudställsschakten. Detta för att anpassa bygget för en annan Janne-modifikation.
Passformen mellan vingdelarna är, om man inte modifierar dem, väldigt bra. Det är bara vinglavetterna som är ett mindre frågetecken, men dessa är i skrivande stund ännu ej monterade, och det kan hända att det inte är något större problem att få till det bra.
Vinglavetterna består vardera av två delar. Om ni slarvar, som jag, får ni en liten glipa. Slipa lite och slipp glipan, är mitt tips. Jag tycker det ser ut som att framkanten på lavettroten har fel form, så jag gjorde ett mindre kirurgiskt ingrepp:

Flygkropp
Jämfört med t.ex KH's Jaguar har antalet öppnade luckor hållits till ett minimum, men så brukar ju inte Gripen visas med så många luckor öppna heller. Den lilla underhållsluckan (någon kan säkert ge mig ett korrekt namn och korrekt användningsområde) på vänster luftintag kan byggas öppen, och man får med en liten inredningsdel att sätta bakom. Jag valde att bygga den stängd, vilket inte innebar några svårigheter. Lite försiktigt slipande så blev det finfint.
Byggsatsen innehåller en utfälld IFR-prob, med tillhörande lucka och inredning. Den ville jag inte heller ha utfälld, så luckan monterades i stängt läge. Jag fick fila lite på den på bredden för att få den att passa bra. Men det var inga svårigheter.
Luftbromsarna däremot. Dessa går bara att montera öppna, om man vill följa KH's utsnitslade bana, men det ville jag inte här heller, så jag fick klippa av fästet mot flygkroppen och passa in luckan mot dess hål. Dessvärre passar luckan dåligt.

Ska ni stänga luftbromsen, glöm inte att tunna ut plasten vid den lilla kåpan som sträcker sig bak mot positionsljuset. På förebilden ser man ju en stor glipa mellan posljus och broms.
En ny mellandel mellan bromsens hydraulikcylinderkåpa och flygkroppens dito gjordes av varmdragengjutstam, i brist på styrenstav.
Vad var det då för magiskt som Janne hade gjort med luftintagen? Jo, ganska enkelt, en bit plasticard i varje luftintag som går bakåt, och sedan kläms ihop mellan landställschakten. Det är inte 100% korrekt, men det tar bort upplevelsen av att man kikar in i ett tomt skal.

Vi har inte börjat med landställen än, men jag byggde ihop hjulen, och de är lite knepigare än man kan tro. De kommer nämligen allihopa som halvor, även de små framhjulen. Detaljmässigt är de ok, alla har bromsdetaljer på insidan och rätt ok fälgdetaljer på utsidan. Jag har inte skärskådat dem och kollat om de ser helt rätt ut, men de lurar mig i att tro de är gripenhjul i alla fall. Vill man bygga en korrekt sydafrikansk Grip får man plocka bort hjulbromsarna från noshjulen..
Det knepiga med hjulen är att de måste passas ihop precis rätt, annars så är de inte centrerade gentemot varandra (vilken slarvig CAD-kille de har på KH!!!). Dessutom är piggarna något för långa, vilket gäller många andra ställen också. Torrpassa, torrpassa och torrpassa.. Detta gäller både de små såväl som de stora hjulen.
Slutligen lite bilder på en torrpassad modell


Ett varningens ord till.. fästtapparna för huvdelarna är rejält tjocka, huvarna rejält tunna, så se upp! det gick en flisa när jag plockade bort fronthuven. Använd såg!
Fortsättning följer!