Special Hobby J 21 A 1/72

Detta är vårt fotografiska forum där besökare kan dela bilder på deras pågående modellprojekt (pågående eller färdiga), för att kunna få feedback och konstruktiva kommentarer. För att lägga upp en bild, klicka på fliken Bilagor under inläggets testruta. Klicka på Lägg till filer för att ladda upp dina bilder, upp till tre bilder per inlägg. 800 × 600 pixlar är lagom storlek.
Björn B
Inlägg: 2914
Blev medlem: 13 jan 2012, 22:55
Namn: Björn Bäcklund
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av Björn B »

Intressant att Hellerhuven har bättre passform. Jag bygger två Heller nu och passformen på huven är usel.
daza
Inlägg: 85
Blev medlem: 25 apr 2019, 19:39
Namn: Daniel Zachrisson

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av daza »

Special Hobbys huv är framför allt klumpigare och har en sämre form på "bubblorna" längs bak. Båda huvarna är uppdelade i tre delar på samma sätt, så jag antar att det är något tillverkningstekniskt som tvingar fram det. Ett alternativ är förstås att dela upp ännu mer och göra en öppen huv, så behöver det inte passa ihop lika bra.

/Daniel
Björn B
Inlägg: 2914
Blev medlem: 13 jan 2012, 22:55
Namn: Björn Bäcklund
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av Björn B »

Kanske SH-huven passar bättre på Hellers byggsats och tvärtom.
bergwall
Inlägg: 583
Blev medlem: 09 mar 2012, 22:19
Namn: Robert Bergwall
Ort: Linköping/Hammarstrand

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av bergwall »

Hej,
Men frågan är om inte nosen är målad (röd) ändå? Betänk att det blågrå ska gå upp en bit på nosen också, dessutom ser nosen mörkare ut. Se den här bilden tex:
Bild
Källa:https://forum.warthunder.com/index.php? ... saab-j-21/
Det ser dock ut som den gröna/blågråa färggränsen är lägre placerad på ditt exempel än på det ovan.

Märknings-& målnings-ritningen representerar inte riktigt hur de flesta J 21:or såg ut och de varierade också (mellan flottiljerna) som bekant. Ritningen är full med revisionstrianglar men tyvärr specificeras inte vad ändringarna består i. Det är en rev-triangel vid nosen och det ser ut att vara ett mörkare streck mellan nosmålningen och resten så det är mycket möjligt (troligt?) att det vita strecket tillkom efter en tid.
Bild

F8 fick J 21:orna under en begränsad tid väldigt tidigt så det är kanske möjligt att det var innan ändringen slog igenom, en tanke bara. Vittnesmål från tekniker på F9 säger också att spinnern var mörkbrun vid leverans, vilket ibland kanske kan se ut som rött på svartvita bilder. Det känns ju logiskt att spinnern sotades en del i sin utsatta placering och därför valde man en tacksam kulör för att smutsen inte skulle synas så mycket, men det är rena spekulationer från mig. Jag har ett vagt minne av att spinnrarna kom från underleverantör (eller CVA?) och kom färdigmålade men det får någon gärna forska i. Det är inte så vanligt att både nos och spinner målades divisionsfärg, det finns helt klart sånna exempel från F15 21377 tex men det är en tidigare F9-kärra som hade nosmålning (men det finns fler vill jag minnas), så det är möjligt att man behöll målningen (om den redan var blå) eller att man valde att täcka den med ny färg istället för att måla den grön och blågrå? Också rena spekulationer.

Tråkigt nog är det sällsynt med färgbilder på J 21, det hade underlättat väldigt mycket.

Målnings-& märknings-ritningen för J 21R saknar också det vita bandet på nosen, något oklart värde av den informationen i just den här frågan.
daza
Inlägg: 85
Blev medlem: 25 apr 2019, 19:39
Namn: Daniel Zachrisson

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av daza »

Hej Robert! Tack för en intressant genomgång (och för alla bra dekaler också för den delen).

Har hittat en bra bild i SFF:s bildarkiv (bild nr 002-1140223). Man ser tydligt att nosen har en avvikande färg upp till kåpan, men kåpan i sig ser ut att vara grön hela vägen fram. En sak som jag tycker är intressant på ritningen är texten "Stålplåten kring mynning 20 mm akan målas ej" med pil till det skuggade området i nosen. Vet inte om "stålplåten" avser hela nosplåten eller om det är en mindre del? Min fundering är då om den nedre delen av nosen helt enkelt är omålad. Eftersom J21:orna var på F8 för provverksamhet verkar det logiskt att de inte skulle ha någon divisionsfärg.

/Daniel
bergwall
Inlägg: 583
Blev medlem: 09 mar 2012, 22:19
Namn: Robert Bergwall
Ort: Linköping/Hammarstrand

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av bergwall »

Hejj igen,
Ja det är lurigt med svartvita bilder. Jag ser att jag ritat mina instruktioner föreställandes 21004 (utan röd nos) utefter bilden på sidan 36-37 i Flyghistorisk revy Nr 29 fotograferad på Saab-fältet, jag valde brun spinner, eftersom den inte hade kommit ut på förband ännu men det är kanske osäkert. Saab tycks ha varit ganska sparsamma med att lägga ner mer jobb än vad de är ålagda att göra (kronmärken på ovansidan av vingar tex). 21002 finns på sidan 34 i samma referens men du har nog redan sett dessa bilder gissar jag, dessvärre är bilden på sidan 34 väldigt mörk.

Beundransvärt att du kunde utläsa informationen i ritningen, jag skulle kanske kunna ordna en bättre upplösning men det var vad som fanns på HDn nu. Jag förstår inte heller poängen med stålplåten eller exakt vad den har för funktion, täckplåt för kamera eller strålkastaren? Men då borde en i alu fungera lika bra tycker jag.
Frasse
Inlägg: 102
Blev medlem: 12 okt 2015, 20:57
Namn: Göran Fransson
Ort: Silverdalen

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av Frasse »

Hej! I boken Kronmärkt av Hellström-Fredin finns en bra bild på 21002 F8 röd Adam på sidan 164 där man tydligt ser att nosen är målad. Göran
Paint it black ! :twisted:
daza
Inlägg: 85
Blev medlem: 25 apr 2019, 19:39
Namn: Daniel Zachrisson

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av daza »

Robert, du kanske har sett denna redan men hittade en till bild på vad som verkar vara 21002: https://digitaltmuseum.se/021018773221/ ... 40-tal-vid. Märkt F8 - "A" och man skymtar hajens öga på nosen. Ger inget ytterligare i frågan röd nos eller ej, men man ser tydligt hur mörk spinnern är. En annan intressant sak som mar ser på bilderna av 21002 är att landställen inte är blågrå utan har någon mörkare färg.

Göran, ja det är samma bild som jag hänvisar till i SFF:s bildarkiv. Som du skriver ser man tydligt att det är en avvikande färg, men den ser inte ut att gå upp på kåpan över ksp/akan. Ser inte heller rött ut om man jämför med det sannolikt röda i hajkäften. Svårt med svartvita bilder som sagt.

Förutom att fundera på existentiella frågor om målning av J21-nosar så bygger jag lite också emellanåt :D. Tidigare i veckan kom det en Heller-huv på posten (tack igen Mats!) så först en jämförelse:

Bild

Heller överst. De är väldigt lika i måtten, men det som skiljer är bubbelrutorna i bakkant. Med Hellers huv är det betydligt lättare att få till bubblorna snyggt mot kroppen och samtidigt få till passningen bra mellan huvdelarna. Tycker däremot att Special Hobbys frontruta ser bättre ut.

Bild

På plats och med ramarna målade.

Bild

Nästa steg är bestämma om nosen ska bli röd eller ej och fortsätta måla. Beslutet avslöjas i nästa inlägg. Stay tuned...

/Daniel
magnusf
Site Admin
Inlägg: 3070
Blev medlem: 02 apr 2012, 20:16
Namn: Magnus Fridsell

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av magnusf »

Daniel! Snacka om cliffhanger - jag väntar spänt på färgbeslutet :) !

Hälsningar

Magnus
Snoddas
Inlägg: 122
Blev medlem: 18 sep 2020, 22:27
Namn: Henrik

Re: Special Hobby J 21 A 1/72

Inlägg av Snoddas »

Intressant bygge, vilket fabrikat på färgen använder du dig av? Gunze?
Mvh Henrik
Skriv svar