1/72 Breguet 693 från Azur

Detta är vårt fotografiska forum där besökare kan dela bilder på deras pågående modellprojekt (pågående eller färdiga), för att kunna få feedback och konstruktiva kommentarer. För att lägga upp en bild, klicka på fliken Bilagor under inläggets testruta. Klicka på Lägg till filer för att ladda upp dina bilder, upp till tre bilder per inlägg. 800 × 600 pixlar är lagom storlek.
magnusf
Site Admin
Inlägg: 3119
Blev medlem: 02 apr 2012, 20:16
Namn: Magnus Fridsell

1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av magnusf »

Sticker emellan med lite fransk tvåmotor medan färgen torkar på min 209a! Breguet 693 har jag haft ögonen på i många år, jag började till och med på Hellers minst sagt ålderstigna modell för drygt tio år sedan men det blev lite väl jobbigt och eländigt. Något år efter att jag kastat in handduken på den så dök det upp en Azur-modell av 693:an som inhandlades. Och lagerlagdes... Nu, tio år senare, kändes det som det var läge att bygga :) !

Bild
Stilig boxart, det här går undan!

Bild
Short run men rätt bra sådan, enda resinbitarna är motorerna och kulsprutan för ryggskytten.

Bild
Cockpit klar och en del av inredningen inlimmad.

Bild
Lite mer inredning och en liten otäck bomb med fotoetsade fenor. Finns sex stycken sådana som måste sågas för fenorna och monteras, kommer säkert inte ens att synas när det är klart... Modellen är fin men rätt tjock i plasten, jag har tunnat rejält runt fönsteröppningarna vilket förstör detaljeringen på insidan men inte heller detta kommer att synas på färdig modell.

Hälsningar

Magnus
Stellan
Inlägg: 5380
Blev medlem: 12 dec 2011, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: 1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av Stellan »

Stiligt! Ser ut som en korsning mellan en Beech 18 och en Citroën DS. Ovanligt med ett tvåmotorigt flygetyg från Fraggelbergets produktionslinje.
Stellan Schroeder Englund
magnusf
Site Admin
Inlägg: 3119
Blev medlem: 02 apr 2012, 20:16
Namn: Magnus Fridsell

Re: 1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av magnusf »

Stellan! Funderar på att göra 2021 till ett rent tvåmotorår! Jag brukar sällan kliva ur min lilla enmotoriga komfortzon men jag har samlat på mig en del tvåmotormodeller som förtjänar att byggas och jag inser nu att SÅ jobbigt är det inte med en motor till :) !

Och ja, designen på den här maskinen är klart läcker och den ser även rätt modern ut för att vara en 30-talare. Det finns inte så mycket mittemellan i flygdesign hos fransmännen, antingen blev det erbarmligt fult eller så blev det riktigt snyggt!

Hälsningar

Magnus
Urban Gardini
Inlägg: 1005
Blev medlem: 25 jan 2012, 20:17
Namn: Urban Gardini
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: 1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av Urban Gardini »

Intressant att se hur pass detaljerad den är. Det här ska bli kul att följa.

FFF
Modellbyggare gör det med modeller.

What is the color when black is burned? - Neil Young
Gabriel
Inlägg: 608
Blev medlem: 16 maj 2015, 13:33
Namn: Gabriel Pålsson
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: 1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av Gabriel »

Spännande! Nu börjar det bli farligt. Jag har också en tvåmotorig kärra från Azur liggandes, en Potez 630 närmare bestämt. Det har börjat pirrar i fingertopparna igen för att påbörja ännu ett bygge och jag känner att detta kan bli en kandidat när du nu ger inspiration genom ett annat fransk tvåmotorig flygetyg!

/Gabriel
Anders.Edblad
Inlägg: 870
Blev medlem: 19 feb 2012, 19:19

Re: 1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av Anders.Edblad »

Snyggt flygplan påminner om det Japanska KI-46.
Fint detaljerad inredning, ska bli kul att se den byggd.

Anders E
daza
Inlägg: 95
Blev medlem: 25 apr 2019, 19:39
Namn: Daniel Zachrisson

Re: 1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av daza »

Häftig! Känner att jag har vissa kunskapsluckor när det gäller fransk förkrigsflygindustri, så kände inte ens till typen. Nu har jag lärt mig att den här höll på att bli en svensk S 10, men att ordern kancellerades p.g.a. kriget som så mycket annat.

/Daniel
magnusf
Site Admin
Inlägg: 3119
Blev medlem: 02 apr 2012, 20:16
Namn: Magnus Fridsell

Re: 1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av magnusf »

Vänner! Ska försöka få fart på den här så länge den härskar ensam på byggbordet (räknar med att Airfix Spit Vc kommer att göra den sällskap snart...). Som jag skrev innan så är den lite grov sedd i ljuset av vad man gör i short-run idag men inte något som är omöjligt att få till ändå, dessutom så är den ett jättelyft mot Hellers gamla 60-talsmodell!

Gabriel! En Potez vill vi se, fransmännen gjorde ett gäng snygga tvåmotormaskiner!

Daniel! Det fanns en hel bunt maskiner i olika länder i Västeuropa som inte är så kända (men snygga och intressanta), tror mest det beror på att de var ganska nya 1939 och sedan svaldes deras hemländer av Tyskland 1940. Breguet 693 användes en del av både tyskar, italienare samt av Vichy-regimen men ganska snart plundrades de på sina motorer som hamnade i Luftwaffes Henschel 129! Heller har gjort många av de franska maskinerna men de har aldrig varit speciellt tillgängliga i Sverige och idag finns mycket i modernare tappning just från Azur (som efter vad jag förstår designas i Frankrike men tillverkas av Special Hobby). Ett annat häftigt åk som jag också har för mig vi tittade på i Sverige är holländska Fokker G.1, det är en byggsats på gång i 1/72, jag har en från MPM liggande men den är lite väl yxig så jag väntar nog ut den nya. En sista fördel med de här maskinerna är att man får göra något som inte bara är annorlunda rent designmässigt utan de är inte målade i det gamla vanliga Luftwaffe/RAF-kamot, fransmännen målade snyggt och holländarna också!

Bild
Så, lite primer på det här och kroppshalvorna så borde det gå att få rull på målningen snart! Lär behöva lite efterputsning också men på det hela taget passar det OK!

Hälsningar

Magnus
Henrik R
Inlägg: 2961
Blev medlem: 25 jan 2012, 20:19
Ort: Rockholm

Re: 1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av Henrik R »

Jaja, men vilken blir det? Boxarten eller nån Magnus-ess-i-skjortärmen-kamouflage , man väntar med spänning liksom.
magnusf
Site Admin
Inlägg: 3119
Blev medlem: 02 apr 2012, 20:16
Namn: Magnus Fridsell

Re: 1/72 Breguet 693 från Azur

Inlägg av magnusf »

Henrik! Lutar nog mot boxarten faktiskt, det finns fyra målningsalternativ med men samtliga är från slaget om Frankrike och väldigt lika varandra. Boxarten har dock ett märke med en geting med en ksp på bakkroppen så den känns som bästa valet bara därför :) !

Bild
En short-run klassiker! Notera hur den ytterst fint gjutna motorn är EXAKT lika stor som motorkåpans ytterdiameter! Så för att få dit den måste man tunna ner kåpan OCH klippa bort kåporna för ventilvipporna från motorn... Det är tråkigt och tidsödande att skrapa plast (jag hade en Dremel en gång men vete fasen var den tagit vägen så det fick bli skalpellen...) och det skär i hjärtat att förstöra den fina motorn! Inte för att det kommer att synas men det känns fel...

Bild
Och det här såg attans kladdigt ut, ska hitta på någon annan metod till nästa bygge när det är så här grund detaljering. Nåja, lär inte heller det vara något problem efter monteringen, tror inte det här syns heller!

God fortsättning!

Hälsningar

Magnus
Skriv svar