Först och främst, modellen är *inte bra*, proportions- form- och detaljmässigt är det så mycket fel på den att om du någonsin planerar att ställa den brevid en Italeri eller ännu värre den nya Revell-versionen kommer den att smälta till en pöl av ren förnedring. Är dekalarket helt, lägg undan det och använd på en annan modell. Bygg sen planet med ryska eller kinesiska insignier, det blir ungefär lika verklighetsförankrat som att sätta svenska insignier på...
(När jag gjorde lumpen i flygvapnet 1998 frågade jag en av majorerna, som var stor modellbyggare, vad jag behövde göra för att bygga Revells dåvarande Gripar i 1/72 och 1/32: "Släng dom, dom är skräp, SAAB skickade ren desinformation till Revell när de frågade om ritningar eftersom planet var hemligstämplat". Han var inte glad över att han inte kunde ställa en Gripen som såg ut som en Gripen i anläggningens modellsamling).
1. Jag kan inte hjälpa dig med typsnittet, kolla om storleken åtminstone är rätt. Kan du inte se skillnad själv tror jag ingen annan klagar. Glöm inte att prototypgriparna hade både den stora siffran högst upp, plus "5x" längst ner på fenan, där x är samma som siffran där uppe. Endast 1:an hade minustecknet.
2. Se upp med vilken prototyp du bygger. De första fem var enfärgade, men var ränderna går är olika, och 3, 4 och 5 har svart nos, som de riktigt tidiga produktionsmaskinerna. 39-101, som ersatte 39-1 efter att den kraschat, var (och är fortfarande) målad en av de tidiga tvåfärgsvarianterna, med ljusgrått bara på undersidan hela vägen till pitot-röret, och i övrigt mellangrå noskon. Den saknade också blågula ränder, men den behöll resten av prototypmarkeringarna.
Lättast att måla av alla Gripar är 39-2, i sitt hög-alfa testschema. Utsidan är helt svart, utan siffror, men med blågula nationsinsignier, gul-kantad luftintagstriangel, ett antal gula varningsdekaler (standard), och inga walkway-stripes på ovansidan. Samtliga dekaler som krävs ingår i Italeri's JAS-39A i 1/72, men schemat är inte dokumenterat i instruktionerna. 39-2 målades om ett par vändor till efter det, först i svart och vitt för spinntester, och sedan i vad som då var produktionsfärgerna (mellangrå ovansida och noskon, ljusgrå undersida hela vägen fram till pitotröret, serienummer på fenan i orange, och en svart sjua på nosen för F7.) Planet har sen återställts till det svartvita schemat när det hamnade på museum.
3. Alla verkar ha flugit med någon form av vapen, om så bara övningsvapen, 1:an hade Sidewinders på vingspetsarna, 2:an har flugit med allt möjligt, 3:an flög till Farnborough 1992 med extratankar; 4:an var den som provade lufttankning; 5:an är den som är svårast att få riktiga foton på. (Ettan är också svår, men jag hittade åtminstone ett..) 101:an, som ersatte 1:an, användes som testplatform för Meteor, och fick speciella insignier på fenan för att visa detta.