Sida 1 av 2
Vad betyder "new tool"?
Postat: 15 mar 2018, 21:04
av nander
Hej,
Vilket fantastiskt forum, bra och relevant svar på momangen!
Ser när jag kollat på kommande kit och reviews att modeller får beteckning "new tool", vad betyder detta?
Tackar vänligast
/Fredrik
Re: Vad betyder "new tool"?
Postat: 15 mar 2018, 21:15
av Plasticbattle
New tooling (molding) that the kit is made from. Not the old tool ... or in other words and updated version of the model.
Re: Vad betyder "new tool"?
Postat: 15 mar 2018, 21:34
av Andre B.
Precis vad Fred skriver. En ny modell gjuten i nya formar...
Re: Vad betyder "new tool"?
Postat: 15 mar 2018, 21:37
av Ulf Lundberg
Tillverkare försöker ofta använda gjutformarna (=verktygen) till en byggsats så länge som möjligt. Det är god ekonomi eftersom de är dyra att framställa. Verktygen slits naturligtvis och precisionen i de gjutna delarna sjunker med åren. Dessutom säljer de verktygen till varandra hit och dit så en hel del av de "nya" byggsatser som kommer ut, är ofta gamla byggsatser i ny kartong.
Ett annat sätt att fortsätta tjäna pengar på gamla verktyg är att ge ut en "premium edition" eller "gold edition", genom att ge ut en gammal byggsats men lägga i lite fotoets och resindelar i lådan. Det löser ofta vissa problem med den gamla byggsatsen men sällan alla.
"New tool" innebär att tillverkaren faktiskt har gjort sig mödan att tillverka nya och bättre verktyg till byggsatsen; att det alltså faktiskt är en ny och därmed oftast bättre byggsats det handlar om.
Uffe
Re: Vad betyder "new tool"?
Postat: 15 mar 2018, 22:06
av Stefan S
New tool har ju blivit ett försäljningsargument så därför är det vanlig nuförtiden att just detta faktum framhävs av tillverkarna.
Stefan
Re: Nytt mögel
Postat: 15 mar 2018, 22:37
av olindau
Tittade på en fransk modellsite där man angav att det var en modell med "Nouveau moule".
Min franska är ju lite knackig men Google translate kan ju hjälpa till.
Resultat av fransk till svensk översättning blev "Nytt mögel". ???
Det visade sig att Google translate alltid går via engelska när man översätter mellan två icke-engelska språk.
Moule , blev mould på engelska som kan betyda form eller mögel, där man valde det senare.
Så när jag ser new tool eller new mould så blir det alltid nytt mögel.
Re: Vad betyder "new tool"?
Postat: 15 mar 2018, 22:52
av nander
Att det hade med mögel att göra trodde jag inte
Tack ska ni ha, då var det som jag trodde.
Det jag trodde det kunde syfta på var nya designverktyg då jag förstått att man nu börjat anvönda 3D scanning för att skapa modeller.
/F
Re: Vad betyder "new tool"?
Postat: 16 mar 2018, 00:14
av Plasticbattle
nander skrev:
Det jag trodde det kunde syfta på var nya designverktyg då jag förstått att man nu börjat anvönda 3D scanning för att skapa modeller.
Could well be. But maybe not so common place .. yet. Almost all new tooling is designed from CAD, etc but its not too far away that 3D scanning will eventually take its place. Airfix had a presentation a few years ago at the IPMS Open and they use this technology quite a bit.
Historically a new tooling often meant wear and tear, but not always. Some companies have really milked old tools for 40 years plus adding some bits and pieces to modernise or just adding jerry cans/barrels and a few figures.
The Chinese companies are slightly better at updating tooling after feedback and better information relating to details.
Dragon milked this as well for years, by adding one small sprue with different details or combining with parts of other kits.
It would be the older companies that use this term.
Others are releasing new kits all the time ... and all these would be new tooling but that reference is not used.
Re: Vad betyder "new tool"?
Postat: 16 mar 2018, 16:53
av F Porsche
Tamiya har många 1/35 Panthers och de äldsta är verkligen gamla och borde snarare vara märkta ”old tool”.
Re: Vad betyder "new tool"?
Postat: 17 mar 2018, 22:16
av SebastianP
Det finns en annan betydelse av "New Tool", som oftast kommer upp när man diskuterar Hasegawa's modeller (kanske även andra tillverkare, men Hasegawa är de jag är mest bekant med).
Hasegawa kom under 70- och tidigt 80-tal ut med en serie av flygplansmodeller som var för sin tid mycket fina, med verklighetstrogen form, god passform, bra detaljer utvändigt, och så vidare. De hade låg detaljnivå invändigt (kassa stolar, dekalcockpit), men det hade de flesta andra också, och många var inte i närheten av lika lätta att bygga. (Många av dessa står sig rätt väl i jämförelse med andra tillverkares modeller av samma subjekt, flera av dem överträffades inte av andra tillverkare förrän 2000-talet).
I princip samtliga dessa modeller har ingått i Hasegawas permanenta sortiment sedan dess, med de senaste nya askarna designade under tidigt 2000-tal.
Under sent 1980-tal krigade Hasegawa med Fujimi om titeln som den mest ansedda tillverkaren i Japan, och började ta fram ett antal mycket mer avancerade modeller i 1/72 som hade en detaljnivå som modellbyggare associerade mer med skala 1/48, eller ännu större. Bland annat togs en serie modeller av F-4 Phantom, F-14 Tomcat, F-15 Eagle, och F-111 Aardvark fram, där gjutramarna var designade på ett sådant vis att man genom att byta ut endast en eller ett par gjutramar kunde bygga vilken existerande version av flygplanen som helst, och samtliga versioner fick sin egen låda.
Eftersom F-4 Phantom, F-14 Tomcat och F-15 Eagle allihop hade existerande modeller, kallades de nya för "New Tool" av modellbyggar-communityn, för att skilja från 70-talsversionerna. Normalt sett hade folk slutat kalla dem för "new tool" när den äldre utgåvan utgått... men Hasegawa slutade inte sälja sina gamla Phantom, Tomcat eller Eagle-modeller bara för att de hade en ny version. De gamla behölls i tillverkning för att säljas som lågprismodeller.
På grund av den *enorma* skillnaden mellan "old tool" och "new tool" versionerna håller communityn väldigt noga reda på vilken version som säljs i vilka förpackningar, för att undvika att spendera pengar på en version de inte vill ha (den äldre, oftast) och sedan inte kan sälja vidare (för att ingen annan vill ha den i heller), och eftersom Hasegawa helt berättigat inte kommit med någon helt ny modell av något av dessa flygplan sedan dess refereras den mer detaljerade versionen som "new tool", trots att de är snart 30 år gamla. (Uppdateringar har gjorts i form av extra gjutramar med nya bitar för de senaste versionerna, men det är fortfarande samma grundmodell i botten som 1988...)
(Det är en väldigt spridd uppfattning bland modellbyggare att Hasegawa's "New Tool" F-4, F-14, F-15, och deras F-111, är de absolut finaste modellerna av sina subjekt i sin skala, trots åldern, om man lyckas sätta ihop dem korrekt vilket inte är det enklaste på grund av hur många bitar de har. Jag har mycket svårt att inte hålla med.)