Jag har en 1,7x förlängare på mitt Nikon 70-200 f/2,8, som jag tycker funkar hyfsat. Jag har också ett Sigma 50-500 jag fick köpa loss från en polare för en billig peng. Det använder jag när ljuset tillåter, då största bländare blir f/6,5 eller nåt åt det hållet på 500mm. Dock bör man blända ner det något eftersom det inte är jätteskarpast i världen. Hade jag haft råd hade jag önskat mig själv ett Nikon 200-400 f/4, eller varför inte ett 400 f/2,8.
När det gäller brännvidder vet jag inte om jag håller med Per, antar att det beror på vilka flygdagar man är på. Men säkerhetsavstånden har blivit väldigt stora på de större flygdagarna att jag tycker man behöver kikare bara för att se något.
Jag kikade igenom bilder jag tog på RIAT förra året och kollade vilken brännvidd jag använt, och det varierade mellan ca 250mm med enstaka bild under 200mm, till 500mm som ju är mitt maximala.
Längre brännvidder ger ju också möjligheten att ta lite roliga närbilder, som gör att man i alla fall i efterhand kan komma nära objektet:

WAH 64 Apache, f:500mm, ISO 200, f/16 1/200 sek, Ej beskuren.
Hur Per bär sig åt för att ta stabila bilder med brännvidd 300mm med en slutartid på 1/30 sek får han gärna tala om. Tumregeln är ju att man ej bör gå under 1/brännvidden i tid, alltså 1/300 sek för 300mm. Det går givetvis att gå lägre om man är stadig på handen, och ännu lägre om man har bildstabilisering i objektivet. Ovanstående är skjutet med objektiv utan stabilisering, på en stillastående (nästan) helikopter, och i originalet kan man se lite skak- eller rörelseoskärpa.
När det gäller autofokus så brukar ju den försämras vid sämre ljusförhållanden. Om bländaröppningen blir för liten på grund av att man har satt en förlängare på ett redan innan ljussvagt tele så kan det bli problem också har jag hört. Har aldrig testat själv dock. Vad jag HAR testat är att fota flyguppvisning med mitt första telezoom, ett Nikon 70-300 f/4,5-5,6. Det objektivet har ingen inbyggd fokusmotor, utan är beroende av att det finns en liten motor i kameran (objektivet är förra generationens modell, och finns inte längre i Nikons utbud, det nu motsvarande objektivet har inbyggd motor och stabilisering). Kopplat till min D70 upplevde jag att det var för långsamt. Man hamnade gärna i en loop när man missade flygplanet med fokuspunkten så började kameran jaga fokus genom att gå mellan ändlägena, och då tappade man ju helt målet, varpå man hade mycket svårt att jaga igen och hitta tillbaka till objektet. Var objektet då ett stridsflygplan på väg att göra en snabb förbiflygning så missade man helt tillfället. Alltså så blev det till att köra manuell fokus istället, vilket gick rätt bra det med. Moderna objektiv har ju så gott som alla inbyggda fokusmotorer i objektiven, (Canonägare undrar nog vad jag snackar om nu, eftersom EOS-systemet haft fokusmotorerna i optiken sedan dag 1 någon gång på 80-talet). Men även de senare objektiven varierar ju i hastighet.
När det gäller AF kan det också vara värt att påpeka att kamerorna idag har ju femtioelva settings för hur autofokusen ska jobba. Som jag ser det, så har man tre alternativ, antingen lär man sig hur de fungerar, och använder dem på bästa sätt, och får bara skarpa bilder, eller så använder man en av de många fokuspunkter kameran har, gärna mittenpunkten, och kör på den, eller så hittar man nåt autoläge som kameran föreslår så hoppas man på det bästa.. ja, fjärde alternativet är givetvis helt manuellt, men då är vi utanför ämnet "AUTO fokus". Själv brukar jag köra med "continous" dvs, kameran fokuserar om helt tiden som jag håller nere fokusknappen (slutarens halvläge på de flesta kameror, separat fokusknapp på en del), och har AF-områdesval inställt på ett läge där AF främst använder vald fokuspunkt (mitten) men även försöker lista ut om objektet jag är intresserad av hamnar utanför, varpå den använder annan lämplig fokuspunkt. Åtminstone tror jag det är så det funkar

Värt att notera är att när man fokuserar så jobbar även objektivets stabilisering, och både AF och stabilisering drar batterikraft, så även riktigt batterisnåla kameror, som D70an jag nästan aldrig behövde ladda, drar slut på ett batteri på ett par timmar. Att man tar hundratals kort en flygdag hjälper förstås också till.
Lycka till med din fotosommar Magnus, själv hoppas jag kunna återkomma med lite bilder på polsk Mig-29, MV-22 Osprey och annat smått och gott om ett par månader.
/E