Hej
Ja som sagt det har diskuterats mycket i detta ämne. Idag skulle jag vilja säga : less chipping och mer variation i färgerna och då menar jag inte den trendiga colour modulation tekniken - som kan se trevlig - ut ibland.
Stridsvagnar blir dammiga , skitiga och åter skitiga..lera, damm, regn, sol, snö....you name it..repiga, splitter skadade...stridsvagnsbesättningar som kliver omkring med metall sulor....etc
MEN hur ska man applicera det på en 1/35 model utan att det ser "för mycket" och grisigt ut ? på en fullskale stridsvagn el. liknande ser det bra och naturligt ut, men i den skalan vi jobbar i , 1/35 är det svårt att få det naturliga "djupet" som även en oerhört grisig stridsvagn har i 1/1.
Allt handlar om en balans och behärskar man den " koden" kan det se mkt bra ut ( jag är inte där )
Vissa tar till "konstgjorda" effekter såsom , modulation eller lägger en ljusare färg mellan den avskavda färgen och basen - vi har alla våra ambitioner och sätt...inget är fel !!
Själv skulle jag vilja göra en Panther från Ungern i början av mars 45 offensiven... de splitter nya vagnarna sjönk tidvis ned i gyttjan över banden ...sen upp , ut på fälten så gyttjan sprutade..sen blev det kallt, frost...snö...och sen sol, regn och snö igen...smutsiga besättnings män som hoppar upp och ner , kanar och rutschar över ytor, grenadjärer som sitter upp med skitiga kläder...snö..och åter regn..Art. beskjutning, splitter..skrap emot husruiner för maximalt skydd - och sedan dammiga vårvägar....de blev så skitiga och dammiga att man inte kunde urskilja färgerna och hur det än regnade förblev de smutsiga och "grisiga".
Har lyckan att ha bilder från Österrike på trupper och "trötta " stridsvagnar som kommer från Ungern....färger ?? GLÖM det..det syns inte. Men HUR kopierar man detta på en 1/35 model utan att det ser "grisigt , trist , ointressant och platt" ut ??
Att vagnar inte varade mer än ett par veckor på fronten är delvis korrekt, men sen fanns det långkörare som fyllde 1 år. Att vagnar blev slitna råder inget tvivel om..avskavd färg likaså där det givetvis är logiskt att avskavd färg finns..kanter o.s.v. Chippning var inte något som "bara hände" utan det fanns ofta en orsak till detta...
Min slutsats är : vi kan inte göra en 100% REALISTISK vagn...isåfall skulle vi måla en 1/35 vagn , gräva ned den i jorden..spola av..gräva ned igen...sen rulla den i sand....och blåsa av skiten...hur dj...intressant skulle deta bli i 1/35 ?
Det handlar om att hitta en balans i en 1/35 model.Vissa närmar sig och kan detta ( inte jag ) delvis.
Jag själv använder mycket " light & shadow" d.v.s :
Om ni tittar på många sydeuropeer så lägger de ofta en dammhög runt bultar och nitar...helt korrekt..MEN om ni tittar på en 1/1 vagn från ett visst avstånd...finns dammet där MEN också en skugga. Där brukar jag lägga mörkt runt bultar och sedan applicera damm försiktigt, därefter toppa bultarna med en något ljusare ton...i mitt tycke helt ok......
Detta bara ett exempel, ett annat som jag funderar över är tekniken att måla gummihjul. Alltför ofta ser vi att man målar gummisvart och sen öser på damm pastel , låter torka , sedan tar man fingret och drar bort pastelpulvret..och vips man har allt damm nede i själva spåren/ mönstret..men...men om vi tittar på hjul som åker ute så är det ju väldigt ofta likaså tvärsemot..d.v.s ljus yta och mörka spår/ mönster. Titta på alla sydeuropeer - de gör så d.v.s damm i mönstret.. nästan alltid skulle jag vilja säga.
.
Varm plats vad jag skriver idag..ja jag väntar i kön på Canal digital och har nummer 18 i kön...så jag tänkte jag skriver lite här under tiden

oj..nu har jag nummer 14 i kön.....

Mirko