SM i Modellbygge 15-16 september vid Art In Miniature
Postat: 02 jul 2012, 13:41
All information finns på hemsidan http://artgot.se ………när den nu kommer upp i sin rätta utformning. Det är något som hänt, eller kanske inte hänt, men förhoppningsvis är den snart uppe. Vår planering var en annan, men det är inte alltid plastguden är på humör.
Längre ner på inlägget finns den inbjudan vi kommer att skicka till alla byggare i vår adresslista, men ni övriga får ni hålla tillgodo med denna inbjudan. Tills hemsidan kommer.
Vi har två Temaklasser i år, det eftersom vi har två stora militära jubileer i år; se längst ner i inbjudan.
Lägg märke till de ändringar vi gjort för i år; Pansarklasserna har utökats i antal, Vignetteklassen och Fabriksbyggda modeller har tillkommit. Dessutom har följt 08-Opens klassindelning och tagit bort skillnaden mellan Standard och Avancerat; vi tittar endast på resultatet, inte vägen dit.
Väl mött
Jan Forsgren för arrangörerma
070-541 6594
ART IN MINIATURE 2012
SM i Modellbygge 15-16 september
Den tredje helgen i september kommer modelltävlingen i Göteborg att äga rum, numera kallad Art In Miniature. Men det är inte bara en tävling, i år SM i Modellbygge, utan också ett evenemang med försäljning av allt som en modellbyggare behöver och även utställningar utanför tävlan. Allt detta sker i Mölndals Folkets Hus några hållplatser från Korsvägen i Göteborg.
Adressen dit är: Kulturhuset Möllan AB, Göteborgsvägen 19, 431 30 Mölndal. I entrékassan finns parkeringsinformation.
Åker du kollektivt är det 2:ans eller 4:ans spårvagn från centrala Göteborg till station Mölndals Centrum, och gå tvåhundra meter tillbaka mot Möllan.
Ingången är på södra fasaden, mot Mölndals Centrum. Gå in i huset och rakt fram förbi biblioteket till höger och en trappa ner till de stora konferenssalarna.
Du som har många lådor med dig, och alla handlare, kan använda ingången på baksidan (den norra), och gå mot hissen rakt in och till vänster.
Allmänt
Alla byggare är inbjudna att delta i tävlingen, även du som inte är IPMS-medlem. I juniorklassen tävlar du som ännu inte fyllt 16 år och där finns endast en klass där alla modeller tävlar tillsammans. Juniorer får naturligtvis också tävla i vilken klass som helst, men alla övriga tävlar i senior-klasserna.
Plats: Folkets Hus, Göteborgsvägen 19, 431 30 Mölndal
Tid: Lördag 15/9 – söndag 16/9 2011
Program
Lördag 15/9
Incheckning av modeller: kl. 10.00 – 12.00
Öppet för publik: kl. 11.00 – 16.00
Domarmöte: kl. 13.00 – 14.00
Föredrag 1: kl. 14.00 – 14.45
Föredrag 2: kl. 14.45 – 15.30
Domarbedömning: kl. 16.00 – 18.00
Gemensam middag: kl. 18.00 – 20.00
Söndag 16/9
Öppet för publik och deltagare: kl. 10.00 – 16.00
Föredrag 3: kl. 13.00 – 13.45
Föredrag 4: kl. 13.45 – 14.30
Prisutdelning: kl. 15.00 – 16.00
Utställningen bryts: kl. 16.00
Lördag kväll: Middag med mat och dryck för utställare och handlare till rimligt pris och med intressanta diskussioner i serveringen vid vårt pentry, anmälan kan göras fram till 13.00 vid incheckningen på scenen.
Billigt boende hyggligt nära: http://www.goteborgsvandrarhem.se/comers/pages/ vid Korsvägen i Göteborg. Det finns hotell nära Möllan, t.ex. Scandic, men de är dyrare, däremot kan vi för billiga hotell rekommendera att du söker på http://www.booking.com/ så hittar du dem och kan boka online.
Brytning av utställningen
Ingen modell får tas bort från utställningsborden förrän prisutdelningen är avslutad, men de måste plockas bort snarast efter kl.16:00. För kvarglömda modeller ansvaras ej.
Inträde
Du som ställer ut modeller i tävlingen eller är medlem i IPMS Sverige kommer in gratis, för övrigt gäller:
Barn under 10 år: Gratis
Barn 11-16: 20 kr
Vuxna: 50 kr
Familj: 80 kr
Anmälan
För att kunna delta måste du först anmäla dig och dina modeller. Anmälan med ska vara gjord på hemsidan eller postad senast 10/9 om du inte vill betala extra, se Avgift.
På vår tävlingshemsida http://artgot.se kan du fylla i anmälan online eller ladda ner och skriva ut blanketter för anmälan och specifikationer.
Vid anmälan fyller du i en rad för varje modell. Anmälan är inte bindande; du kan lägga till modeller eller välja att inte ställa ut anmälda modeller, men vi vill hellre att du anmäler för många än för få, det ger oss mindre arbete under lördagen.
Beskrivningen av din modell på specifikationen är intressant både för publik och andra byggare. Skriv den helst i förväg i lugn och ro innan du kommer till tävlingen, och du får även byta ut den som genererades när du registrerade online, förutsatt att du inte ändrar modellens namn eller klass. Texta på en pappersblankett, eller ladda ner blanketterna från vår hemsida och fyll i elektroniskt.
Avgift
I juniorklassen kostar det inget att ställa upp. För seniorer gäller att medlemmar i IPMS Sverige (eller annan nations IPMS) betalar 70 kr medan övriga betalar 140 kr. Detta gäller för fritt antal modeller vid anmälan och betalning senast den 10/9, och betalas till bankgiro 697-0131. Vid efteranmälan fram till kl. 12.00 den 15/9 tillkommer 50 kr. Alla avgifter gäller för fritt antal modeller.
Priser
Vi har Förstapris, men inga andra- och tredjepris, vi har istället Särskilt hedersomnämnande och Hedersomnämnande vilka kan ges till flera eller inga modeller i klassen.
Särskilt hedersomnämnande ges till den eller de modeller som domarna anser vara nästan lika bra som klassegraren, medan Hedersomnämnande ges till övriga modeller som domarna anser bör premieras. Nytt för i år är att alla pristagare får medalj/plakett.
Specialpriser
Som vanligt har vi också ett antal andra specialpriser: Domarnas pris, Publikens stora pris, SFF:s vandringspris till bästa modell med svensk förebild och flera olika sponsorpriser.
Förbehåll
1. Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att utesluta sådana tävlingsbidrag som kan väcka anstöt
2. Modeller som tidigare premierats i Modell Göteborg får endast ställas ut som del i nytt diorama eller i en Temaklass. Detta gäller oavsett att tävlingen har bytt namn
3. Modellen måste vara byggd av den som anmält och ställer ut den, men detta gäller inte den nya klassen för fabriksbyggda modeller
4. I princip får vilket material som helst användas vid bygget av en modell
5. Alla modeller ställs ut på utställarens egen risk, tävlingsledningen ansvarar inte för eventuell uppkommen skada
En grundregel är att det mesta av modellen ska vara av plast eller resin, men vi accepterar andra material. Modellen får vara placerad på en basplatta där kringutrustning får finnas med, men det är endast i diorama- och Vignetteklasserna som dessa ingår i bedömningen.
I år har vi två Temaklasser, Svenska Pansartrupperna 70 år och Svenskt Militärflyg 100 år.
Nytt för i år är Fabriksbyggda modeller, och de ska inte vara byggda och behöver inte vara målade av utställaren, men måste på något sätt vara förbättrade av den som ställer ut dem. Ny är dessutom Vignetteklassen som kompletterar Dioramaklasserna.
Bedömning
Domarna bedömer fem olika kriterier enligt följande:
1. Helhetsintryck
2. Detaljering
3. Bygg- och monteringsskicklighet
4. Målning och finish
5. Idé och komposition
Poäng ges i en skala 1-10 och sammanlagd poängsumma avgör hur modellen belönas. Kriteriet 5 ska dubbleras vid sammanräkningen av totalpoäng.
Bedömning
• Bedömningskriterierna 1 – 4 bedöms i alla klasser utom Fabriksbyggda modeller, Diorama och Figurer
• I Fabriksbyggda modeller bedöms 1 och 4
• I Dioramaklassen bedöms alla kriterier, 1 – 5
• I Figurklasserna bedöms 1, 3, och 4
Vi publicerar inte domarprotokollen, men under söndagen fram till klockan 12 svarar huvuddomaren på frågor om bedömningen.
Klasser
I år har vi gjort en viktig ändring i klassindelningen, vi har tagit bort skillnaden mellan standardmodeller och avanceratmodeller, och låter dem ställa upp i samma klass. Samtidigt har vi tagit bort kriteriet Svårighetsgrad. Vi skiljer alltså inte längre på olika byggsätt.
Uppställningen nedan visar utgångsläget för klassindelningen, men vissa klasser kan komma att slås ihop med andra medan andra kan behöva delas för att få lagom stora klasser. Klockan 13.00 på lördag ska alla eventuella omflyttningar mellan klasser vara genomförda och byggare som omfattats av detta vara meddelade.
Vi definierar inte de olika kategorierna här, men skulle du som utställare behöva vägledning kan du kontakta Jan Forsgren: 070-541 6594, jan.forsgren at janfo.se
Kategori/Klass
Civila fordon:
CF1 Skalor från 1:30 och mindre
CF2 Skalor mellan 1:20 och 1:29
CF3 Skalor från 1:19 och större
CF4 Fordon över 2 ton, alla skalor
CF5 Motorcyklar, alla skalor
CF6 Tävlingsbilar, alla skalor
Diorama:
D1 Skalor från 1:35 och större, alla kategorier,
D2 Skalor från 1:36 och mindre, alla kategorier
Fartyg:
FTG1 Skalor från 1:500 och mindre
FTG2 Skalor från 1:499 och större
FTG3 Ubåtar alla skalor
Figurer:
Fig1 69 mm och mindre
Fig2 70 mm och större
Fig3 Film/Sci-Fi/Fantasy alla skalor
Flyg:
F1 Skalor från 1:101 och mindre
F2J Skalor mellan 1:51 och 1:100, jet- och raketdrift
F2P Skalor mellan 1:51 och 1:100, propellerdrift
F3J Skalor mellan 1:70 och 1:48, jet- och raketdrift
F3P Skalor mellan 1:70 och 1:48, propellerdrift
F4 Skalor från 1:47 och större
FH Helikoptrar alla skalor
Militära fordon:
MF1H Hardskin, skalor 1:51 och mindre
MF1S Softskin, skalor 1:51 och mindre
MF2H Hardskin, skalor mellan
MF2S Softskin, skalor mellan
MF3H Hardskin, skalor 1:35 och större
MF3S Softskin, skalor 1:35 och större
MF4 Artilleripjäser och robotpjäser utan dragfordon
Scratch/vacuum
S Alla typer av modeller, alla skalor
Vignette
V Alla skalor, alla kategorier
Fabriksbyggda
Z Alla typer av modeller, alla skalor
Övrigt:
Ö1 Modeller som inte platsar i någon annan klass, mindre modeller, alla skalor
Ö2 Modeller som inte platsar i någon annan klass, större modeller, alla skalor
Juniorklass:
J Alla typer av modeller, alla skalor
Temaklasser:
T1 Svenska Pansartrupperna 70 år, alla kategorier av modeller och alla skalor
T2 Svenskt Militärflyg 100 år, alla kategorier av modeller och alla skalor
Längre ner på inlägget finns den inbjudan vi kommer att skicka till alla byggare i vår adresslista, men ni övriga får ni hålla tillgodo med denna inbjudan. Tills hemsidan kommer.
Vi har två Temaklasser i år, det eftersom vi har två stora militära jubileer i år; se längst ner i inbjudan.
Lägg märke till de ändringar vi gjort för i år; Pansarklasserna har utökats i antal, Vignetteklassen och Fabriksbyggda modeller har tillkommit. Dessutom har följt 08-Opens klassindelning och tagit bort skillnaden mellan Standard och Avancerat; vi tittar endast på resultatet, inte vägen dit.
Väl mött
Jan Forsgren för arrangörerma
070-541 6594
ART IN MINIATURE 2012
SM i Modellbygge 15-16 september
Den tredje helgen i september kommer modelltävlingen i Göteborg att äga rum, numera kallad Art In Miniature. Men det är inte bara en tävling, i år SM i Modellbygge, utan också ett evenemang med försäljning av allt som en modellbyggare behöver och även utställningar utanför tävlan. Allt detta sker i Mölndals Folkets Hus några hållplatser från Korsvägen i Göteborg.
Adressen dit är: Kulturhuset Möllan AB, Göteborgsvägen 19, 431 30 Mölndal. I entrékassan finns parkeringsinformation.
Åker du kollektivt är det 2:ans eller 4:ans spårvagn från centrala Göteborg till station Mölndals Centrum, och gå tvåhundra meter tillbaka mot Möllan.
Ingången är på södra fasaden, mot Mölndals Centrum. Gå in i huset och rakt fram förbi biblioteket till höger och en trappa ner till de stora konferenssalarna.
Du som har många lådor med dig, och alla handlare, kan använda ingången på baksidan (den norra), och gå mot hissen rakt in och till vänster.
Allmänt
Alla byggare är inbjudna att delta i tävlingen, även du som inte är IPMS-medlem. I juniorklassen tävlar du som ännu inte fyllt 16 år och där finns endast en klass där alla modeller tävlar tillsammans. Juniorer får naturligtvis också tävla i vilken klass som helst, men alla övriga tävlar i senior-klasserna.
Plats: Folkets Hus, Göteborgsvägen 19, 431 30 Mölndal
Tid: Lördag 15/9 – söndag 16/9 2011
Program
Lördag 15/9
Incheckning av modeller: kl. 10.00 – 12.00
Öppet för publik: kl. 11.00 – 16.00
Domarmöte: kl. 13.00 – 14.00
Föredrag 1: kl. 14.00 – 14.45
Föredrag 2: kl. 14.45 – 15.30
Domarbedömning: kl. 16.00 – 18.00
Gemensam middag: kl. 18.00 – 20.00
Söndag 16/9
Öppet för publik och deltagare: kl. 10.00 – 16.00
Föredrag 3: kl. 13.00 – 13.45
Föredrag 4: kl. 13.45 – 14.30
Prisutdelning: kl. 15.00 – 16.00
Utställningen bryts: kl. 16.00
Lördag kväll: Middag med mat och dryck för utställare och handlare till rimligt pris och med intressanta diskussioner i serveringen vid vårt pentry, anmälan kan göras fram till 13.00 vid incheckningen på scenen.
Billigt boende hyggligt nära: http://www.goteborgsvandrarhem.se/comers/pages/ vid Korsvägen i Göteborg. Det finns hotell nära Möllan, t.ex. Scandic, men de är dyrare, däremot kan vi för billiga hotell rekommendera att du söker på http://www.booking.com/ så hittar du dem och kan boka online.
Brytning av utställningen
Ingen modell får tas bort från utställningsborden förrän prisutdelningen är avslutad, men de måste plockas bort snarast efter kl.16:00. För kvarglömda modeller ansvaras ej.
Inträde
Du som ställer ut modeller i tävlingen eller är medlem i IPMS Sverige kommer in gratis, för övrigt gäller:
Barn under 10 år: Gratis
Barn 11-16: 20 kr
Vuxna: 50 kr
Familj: 80 kr
Anmälan
För att kunna delta måste du först anmäla dig och dina modeller. Anmälan med ska vara gjord på hemsidan eller postad senast 10/9 om du inte vill betala extra, se Avgift.
På vår tävlingshemsida http://artgot.se kan du fylla i anmälan online eller ladda ner och skriva ut blanketter för anmälan och specifikationer.
Vid anmälan fyller du i en rad för varje modell. Anmälan är inte bindande; du kan lägga till modeller eller välja att inte ställa ut anmälda modeller, men vi vill hellre att du anmäler för många än för få, det ger oss mindre arbete under lördagen.
Beskrivningen av din modell på specifikationen är intressant både för publik och andra byggare. Skriv den helst i förväg i lugn och ro innan du kommer till tävlingen, och du får även byta ut den som genererades när du registrerade online, förutsatt att du inte ändrar modellens namn eller klass. Texta på en pappersblankett, eller ladda ner blanketterna från vår hemsida och fyll i elektroniskt.
Avgift
I juniorklassen kostar det inget att ställa upp. För seniorer gäller att medlemmar i IPMS Sverige (eller annan nations IPMS) betalar 70 kr medan övriga betalar 140 kr. Detta gäller för fritt antal modeller vid anmälan och betalning senast den 10/9, och betalas till bankgiro 697-0131. Vid efteranmälan fram till kl. 12.00 den 15/9 tillkommer 50 kr. Alla avgifter gäller för fritt antal modeller.
Priser
Vi har Förstapris, men inga andra- och tredjepris, vi har istället Särskilt hedersomnämnande och Hedersomnämnande vilka kan ges till flera eller inga modeller i klassen.
Särskilt hedersomnämnande ges till den eller de modeller som domarna anser vara nästan lika bra som klassegraren, medan Hedersomnämnande ges till övriga modeller som domarna anser bör premieras. Nytt för i år är att alla pristagare får medalj/plakett.
Specialpriser
Som vanligt har vi också ett antal andra specialpriser: Domarnas pris, Publikens stora pris, SFF:s vandringspris till bästa modell med svensk förebild och flera olika sponsorpriser.
Förbehåll
1. Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att utesluta sådana tävlingsbidrag som kan väcka anstöt
2. Modeller som tidigare premierats i Modell Göteborg får endast ställas ut som del i nytt diorama eller i en Temaklass. Detta gäller oavsett att tävlingen har bytt namn
3. Modellen måste vara byggd av den som anmält och ställer ut den, men detta gäller inte den nya klassen för fabriksbyggda modeller
4. I princip får vilket material som helst användas vid bygget av en modell
5. Alla modeller ställs ut på utställarens egen risk, tävlingsledningen ansvarar inte för eventuell uppkommen skada
En grundregel är att det mesta av modellen ska vara av plast eller resin, men vi accepterar andra material. Modellen får vara placerad på en basplatta där kringutrustning får finnas med, men det är endast i diorama- och Vignetteklasserna som dessa ingår i bedömningen.
I år har vi två Temaklasser, Svenska Pansartrupperna 70 år och Svenskt Militärflyg 100 år.
Nytt för i år är Fabriksbyggda modeller, och de ska inte vara byggda och behöver inte vara målade av utställaren, men måste på något sätt vara förbättrade av den som ställer ut dem. Ny är dessutom Vignetteklassen som kompletterar Dioramaklasserna.
Bedömning
Domarna bedömer fem olika kriterier enligt följande:
1. Helhetsintryck
2. Detaljering
3. Bygg- och monteringsskicklighet
4. Målning och finish
5. Idé och komposition
Poäng ges i en skala 1-10 och sammanlagd poängsumma avgör hur modellen belönas. Kriteriet 5 ska dubbleras vid sammanräkningen av totalpoäng.
Bedömning
• Bedömningskriterierna 1 – 4 bedöms i alla klasser utom Fabriksbyggda modeller, Diorama och Figurer
• I Fabriksbyggda modeller bedöms 1 och 4
• I Dioramaklassen bedöms alla kriterier, 1 – 5
• I Figurklasserna bedöms 1, 3, och 4
Vi publicerar inte domarprotokollen, men under söndagen fram till klockan 12 svarar huvuddomaren på frågor om bedömningen.
Klasser
I år har vi gjort en viktig ändring i klassindelningen, vi har tagit bort skillnaden mellan standardmodeller och avanceratmodeller, och låter dem ställa upp i samma klass. Samtidigt har vi tagit bort kriteriet Svårighetsgrad. Vi skiljer alltså inte längre på olika byggsätt.
Uppställningen nedan visar utgångsläget för klassindelningen, men vissa klasser kan komma att slås ihop med andra medan andra kan behöva delas för att få lagom stora klasser. Klockan 13.00 på lördag ska alla eventuella omflyttningar mellan klasser vara genomförda och byggare som omfattats av detta vara meddelade.
Vi definierar inte de olika kategorierna här, men skulle du som utställare behöva vägledning kan du kontakta Jan Forsgren: 070-541 6594, jan.forsgren at janfo.se
Kategori/Klass
Civila fordon:
CF1 Skalor från 1:30 och mindre
CF2 Skalor mellan 1:20 och 1:29
CF3 Skalor från 1:19 och större
CF4 Fordon över 2 ton, alla skalor
CF5 Motorcyklar, alla skalor
CF6 Tävlingsbilar, alla skalor
Diorama:
D1 Skalor från 1:35 och större, alla kategorier,
D2 Skalor från 1:36 och mindre, alla kategorier
Fartyg:
FTG1 Skalor från 1:500 och mindre
FTG2 Skalor från 1:499 och större
FTG3 Ubåtar alla skalor
Figurer:
Fig1 69 mm och mindre
Fig2 70 mm och större
Fig3 Film/Sci-Fi/Fantasy alla skalor
Flyg:
F1 Skalor från 1:101 och mindre
F2J Skalor mellan 1:51 och 1:100, jet- och raketdrift
F2P Skalor mellan 1:51 och 1:100, propellerdrift
F3J Skalor mellan 1:70 och 1:48, jet- och raketdrift
F3P Skalor mellan 1:70 och 1:48, propellerdrift
F4 Skalor från 1:47 och större
FH Helikoptrar alla skalor
Militära fordon:
MF1H Hardskin, skalor 1:51 och mindre
MF1S Softskin, skalor 1:51 och mindre
MF2H Hardskin, skalor mellan
MF2S Softskin, skalor mellan
MF3H Hardskin, skalor 1:35 och större
MF3S Softskin, skalor 1:35 och större
MF4 Artilleripjäser och robotpjäser utan dragfordon
Scratch/vacuum
S Alla typer av modeller, alla skalor
Vignette
V Alla skalor, alla kategorier
Fabriksbyggda
Z Alla typer av modeller, alla skalor
Övrigt:
Ö1 Modeller som inte platsar i någon annan klass, mindre modeller, alla skalor
Ö2 Modeller som inte platsar i någon annan klass, större modeller, alla skalor
Juniorklass:
J Alla typer av modeller, alla skalor
Temaklasser:
T1 Svenska Pansartrupperna 70 år, alla kategorier av modeller och alla skalor
T2 Svenskt Militärflyg 100 år, alla kategorier av modeller och alla skalor