Hobbyaffärer I Berlin

Här samlar vi kunskaper om olika saker som handlar om allt som inte är flyg, fordon eller båtar, gärna med svensk anknytning.
Ett ställe att samla kompetens från våra deltagare.
TuveB
Inlägg: 248
Blev medlem: 26 jan 2012, 19:29

Hobbyaffärer I Berlin

Inlägg av TuveB »

Hej!

Åker till Berlin om en vecka och undrar om det finns några bra hobbyaffärer i denna stad?

Brukar köpa tidningen Hobby Fan, den har tidigare haft ett bra register över hobbyaffärer men nu.........
Stellan
Inlägg: 5336
Blev medlem: 12 dec 2011, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Hobbyaffärer I Berlin

Inlägg av Stellan »

Klart det finns! Beror lite på var man ska röra sig, kan ju alltid kolla denna sida för tips https://www.scalemates.com/shops/

Rekommenderar Werken Spielen Schenken som är en trevånings leksaks och hobbybutik. Tågpryttlar, leksaker och modellhobby i bottenvåningen http://www.schlossstrasse.de/berlin/sho ... n_schenken Schlosstrasse 110. Enklast är U-bahn till just Schlosstrasse och tar du rätt uppgång kommer du upp just vid ingången till butiken som ligger under bron.

Marios modellbau ligger på Spandauer damm 49 ett stenkast från Schloss Charlottenburg. Inrökt butik med trånga gångar. Inte stor men välsorterad. http://www.marios-modellbaustudio.de/ S-bahn till Westend

Modellbau meile på Karl-Marx-Allee 138 http://www.modellbaumeile.com/fenster/startsei.php Nära U-bahn Frankfurter tor.

Rekommenderar att du listar vad du är ute efter och ett jämförpris annars kan man leta hur länge som helst i hyllorna om man bara går på känn.
Stellan Schroeder Englund
Joakim Hultman
Inlägg: 1720
Blev medlem: 27 jan 2012, 10:27
Ort: Stockholm

Re: Hobbyaffärer I Berlin

Inlägg av Joakim Hultman »

Inte jättemånga modeller, men sortimentet av referenslitteratur var desto bättre! På gångavstånd från den utbombade Kaiser Wilhelm-kyrkan.

http://www.zinnfigur.com/index.php?osCs ... dh9sece9v1
Ulf Lundberg
Inlägg: 2139
Blev medlem: 25 jan 2012, 20:57

Re: Hobbyaffärer I Berlin

Inlägg av Ulf Lundberg »

Werken Spielen Schenken på Schlossstraße 110b är den största.

http://www.werken-spielen-schenken.de/

Plastmodellavdelningen ligger en trappa ned från ingången i gatuplanet.
Sortimentet är traditionellt. Man kommer dit med U-bahn, hållplats Schlossstraße.
Jag vet inte hur personalens engelskakunskaper är.

Modellbaumeile på Karl-Marx-Alle 138 är näst störst. Också en traditionell hobbybutik.

http://www.modellbaumeile.com/fenster/anfahrt.php

Jag är polare med ägaren Lutz och kan intyga att han är en trevlig typ som knappt talar någon engelska alls. Övrig personals engelskakunskaper vet jag intet om. Om du går dit tillsammans med mig, får du sannolikt rabatt.
Du kommer lättast dit med U-Bahn till hållplats Frankfurter Tor. Passa på att ta en promenad längs Karl-Marx-Allee när du är där. Maffig stalinisisk skrytarkitektur. Läskigt på sin tid, men idag kan vi se det som historia.

Marios Modellbaustudio på Spandauer Damm 49 är tredjen störst. Här kan man hitta en del udda äldre byggsatser.

https://www.scalemates.com/shops/shop.php?id=20

Du kommer enklast dit genom att ta S-Bahn till Westend och sen gå Spandauer Damm österut.
Om du är kulturintresserad kombineras besöket gärna med ett besök i Scharlottenburger Schloss och en promenad i den vackra slottsparken. Den som gillar Picasso, passar självklart på att smita in på Berggruen Museum där ett tiotal av hans målningar hänger.

Berliner Zinnfiguren på Knesebeckstraße 88 specialiserar sig på figurer, men har också ett rejält sortiment med byggsatser. Dessutom har de ett omfattande sortiment böcker och även bra verktyg till salu.

http://www.zinnfigur.com/index.php?lang ... 37a0m0kuo7

Du kommer dit med S-Bahn till Savignyplatz eller U-Bahn till Ernst-Reuter-Platz.

Om du behöver plasticard eller annat råmaterial lönar det sig att besöka Modulor vid Moritzplatz.

http://www.modulor.de/en/store-berlin/

Här kan du köpa plasitcard i två kvadratmeter stora ark om du vill. Även mindre storlekar säljs. Plasttråd, metalltråd, rör osv.

Hör gärna av dig till mig innan du kommer till Berlin, så hinner vi kanske ses en stund och kan smita in på Modellbaumeile och surra lite med Lutz.
Er man i Berlin,
Uffe
Mats Averkvist
Inlägg: 911
Blev medlem: 26 jan 2012, 19:24
Ort: Strömsnäsbruk
Kontakt:

Re: Hobbyaffärer I Berlin

Inlägg av Mats Averkvist »

Det är i alla fall två jag kan rekommendera.

Mario's Modellbau studio, Spandauer Damm 49. Bra priser en hel del gammalt också.

T-banestation Schlosstrasse, under bron, i byggnaden med den röda fasaden. Ungefär samma utbud och prisnivå som hemma. Mycket Revell.
TuveB
Inlägg: 248
Blev medlem: 26 jan 2012, 19:29

Re: Hobbyaffärer I Berlin

Inlägg av TuveB »

Så är jag då i Berlin. Skulle in på den här tråden i går och hittade den inte, missade att flyttats till Kunskapsbanken. Så då tycker jag att då "fara runt i Berlin" - dagen är till ända, så kan jag delge mina intryck av dagen. Jag började med att sammanstråla med Uffe vid Frankfurter Tor. Vi gick till Modellbaumeile på Karl Marx Allé, mycket trevlig affär, trevlig ägare, inget jättesortiment men klart tillräckligt, köpte Dragons "Bovington-Tiger". Vi gick vidare till Deutsches Historisches Museum, via den plats vid Humbolduniversitetet där nassarna ordna ett av sin bokbål..... Vi tog snabbturen genom museet, men lade tonvikten vid tiden efter Dansk-Preussiska kriget och framåt, speciellt intressant var allt från Weimarrepubliken, snabbturen tog 2,5-3 timmar! Efter det gick vi till DDR-museet vid Friedrischstrasse Bahnhof, efter besöket där skildes Uffe och jag åt, Uffe åkte hem för att snickra eller något. Jag drog vidare till Spandauer Damm och Marios Modellbaustudio, mycket trångt med mycket modeller, en trevlig man stod bakom disken, hittade en Revell Kenworthbärgare till ett mycket bra pris. Efter det besöket mellanlandade jag på hotellet innan färden gick till Berliner Zinnfiguren, en rätt trång butik med massor av figurer, rätt mycket böcker och en hel del modeller, nog den av de tre butikerna som hade störst sortiment. Trevlig personal som talar engelska. Det finns en butik till som är två som besöktes under torsdagskvällen och det är Turberg på Litzenberger strasse. Den ena butiken är en modelljärnvägsaffär med mycket stort sortiment. Den andra butiken vid sidan om är inriktad på bilar i alla skalor, samt Herpa Wings, på ovanvåningen finns ett halvstort sortiment av plastmodeller, personalen är trevlig i båda butikerna och en i plast o bilbutiken talar svenska!

Det finns en butik jag besökt tidigare år, eller snarare fanns, då Uffe i dag fick veta av Lutz som har Modellbaumeile att Alex Lange på Bundesallé 93 har klappat ihop!

Ett jättestort tack till Uffe för en trevlig dag med massor av intryck att bearbeta, ni som har varit på de två museerna vet vad jag menar...

I morgon är det Schönefeld och ILA-2016 som väntar.

God Natt!
Stellan
Inlägg: 5336
Blev medlem: 12 dec 2011, 21:13
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Hobbyaffärer I Berlin

Inlägg av Stellan »

Grattis till trevlig och givande resa. Alex Lange chanserade ordentligt de senare åren så det är inte konstigt att det inte funkade längre. Cigarettröken var tidvis tjock i butiken...
Stellan Schroeder Englund
Skriv svar