För den som vill bygga något vettigt finns praktiken bara två alternativ: Hasegawas i 1/72 och i 1/48. Men för den som inte är så inläst på olika kartonger kommer här en förteckning över dem, plus alla de andra fabrikat som finns eller har funnits på marknaden. Enjoy!
1/72:
Hasegawa
Hasegawa har givit ut en J 35F och en J. Observera att de främre balkarna på J saknas i F-boxen. De huvudsakliga utgåvorna ser ut så här:


Samt österrikaren som dock inte är helt korrekt eftersom det är en J och inte en Ö i lådan. Dekalerna är däremot mycket fina.

Sedan finns en hel del specialutgåvor, röd F 18-11, grå F 10-31, finska avskedsdraken, den rödvita österrikaren "Ostarichi" 2 kits-in-a-box-utgåvor av svenskar och österrikare i specialmålning.
Exempel:


Två modeller i en box (blå och gul specialmålning):

Även här två i en, fast finska:

Och till sist två österrikare i en box. Båda är dock J 35F/J och inte D:

Häromåret dök även en RF-35 upp. Den innehåller ny nos och nya ving- och fenspetsar i resin. Dock saknas korrekt bakkropp (och cockpit).

Så har vi den här specialaren. Kanske mest för den japanska manga-marknaden.


Och ännu en märklig utgåva:

Revell
Revell gav för några år sedan ut en rebox på Hasegawa. Billigare, men med något sämre dekaler. Fler småtexter dock.

Även med finska dekaler:

Denna ska ej förväxlas med Revells gamla Drake med rötterna i femtiotalet. Den föreställer en tidig A, men är långtifrån korrekt, inte ens skalan stämmer helt. Bör undvikas i alla fall utom då bygget styrs av ren nostalgi. Finns i ett par olika utgåvor. Först en lite unik boxart med det första provkamouflaget i grön/blått. Boxarten är alltså inte felmålad, mönstret såg ut så här.

Med Saab-logga och allt!

På åttiotalet försågs den med en extra sprue med diverse vapen och en dansk spaningsnos. Lite som att hänga fina gardiner på utedass.

Heller
Vill man av någon anledning inte bygga Hasegawa, kan man försöka få tag på Heller som är det näst bästa alternativet - dock långt efter. Intressant är dock att den innehåller delar för en dansk tvåsitsare och en dansk tidig fotospanare. För att bygga en svensk tvåsitsare krävs en annan stjärtkon, luftintag och fentopp (finns från Maestro). Med lite lätt trimning passar huven finfint på Hasegawa.
Originalboxart:

Senare utgåva:

En finsk utgåva finns också:

Numera produceras den i Argentina under varumärket Modelex.

Airfix
Klassikernas klassiker vad gäller Draken. Tiden har dock sprungit ifrån denna tidiga sjuttiotalare, så idag är det endast nostalgivärdet kvar. En poäng är att de tidiga utgåvorna innehöll en rak A/B/D-huv, som snart ersattes av en F-huv. Formerna är hyfsade, bortsett från en lite märklig nos. Men inget en normal byggare bör lägga alltför mycket tid på.

Senare utgåva, utan den underbara boxarten:

Aeroplast
En kopia, dock inte avgjutning, av tidiga Revell. Nitarna är ersatta av panellinjer, men resultatet är ändå i stort sett lika illa.

Finns även som österrikare. Ännu värre egentligen... Boxarten stämmer inte för fem öre, då detta är en A.

1/48
Hasegawa
The one and only. Originalboxingen är denna:

Dessutom finns i runt tio olika utgåvor i fyra huvudvarianter, 35F/J, S 35E/RF-35, 35Ö och 35S:
-J 35F/J-utgåvorna



-S 35E- och RF-35-utgåvorna

Plus en återutgåva av S 35E, dock utan de danska delarna:

Den senaste utgåvan är en J 35D i metallblankt utförande:

RF-35:an finns även i en egen utgåva, utan de svenska delarna:

-35Ö-utgåvorna.


-35S-utgåvorna:


Naturligtvis finns även en manga- (anime?)utgåva av 48:an:

Eduards rebox av Hasegawa med massor av resin- och etsgodis men med lite trista, redan utgivna, dekalalternativ:

Lindberg
En sen femtiotalare som på senare år gavs ut som 1/48, men som mer är runt 1/51. Hög kultfaktor på den fungerande raketkastaren, men i övrigt enbart en nostalgitripp. Betingade dock högt värde på andrahandsmarknaden fram tills Hasegawa dök upp. Underbar boxart i urpsrungsutgåva. Sannolikt F 9:e enda flygande Drake.

Tristare återutgåva:

Adams
Rebox av Lindberg. Kan även har varit originalet, är lite osäker där. Båda dök upp i slutet av femtiotalet.

Arne Andersson
Mytisk vacumformad utgåva från tidigt åttiotal. Få har köpt den, ännu färre byggt den. Betingade fantasipriser på ebay när det begav sig.
1/100
Tamiya
Trots runt 40 år på nacken en helt acceptabel modell som t o m har smäckra, försänkta panellinjer! Lite småmissar här och där, dessutom saknas sporrhjulet (bara bulan finns där). Men med lite kärlek kan den förvandlas till en riktigt fin sak.

Ben Hobby
Den enda jag är lite osäker på. Men jag tror att det är en rebox av Tamya.

VEB Plasticart
Unik på ett sätt, det är tillsammans med Arne Anderssons 35:a den enda Drake där kroppshalvorna delas vertikalt à la Viggen och hela vingarna är separata delar. I övrigt är det bara ett visst kuriosavärde som motiverar ett eventuellt inköp. Finns i lite olika utgåvor, en med denna lille östtysk.


1/144
Pit-Road
En makalös liten modell med fantastisk detaljering för sin skala. Finns i svenska och österrikiska utgåvor. Den som gillar smått har mycket att hämta här. Två modeller i lådan.

Och:

Även ett par utgåvor med färdigmålade delar. Här en av dem, men det finns fler:

Platz
Enklare än Pit-Roads. Innehåller dock även danska dekaler och fentopp.

Miniwings
Resinmodell, lite grov men hyfsat korrekt. Finns som J 35A och SK 35C. Den som bara vill bygga en Draken, rekommenderas Pit-Road, men för tvåsitsaren är Miniwings unik.


That's it, tror jag. Fyll gärna på eller korrigera om det behövs.