Resingjutning och figurmålning med Janne Nilsson


Text och bild: Hans Fehrnström

 

Med lite kort förvarning så kallade IPMS Stockholm till två seminarier med Janne Nilsson. Janne erbjöd sig att hålla seminarier med både resingjutning och figurmålning helt utan kostnad för alla intresserade. Vi var sex st som tog chansen att förkovra oss och få experttips.

Trots den korta startsträckan så hade Janne förberett flera demonstrationer med både gjutning och målning. För att vi skulle kunna se resultatet av resingjutningen så kastade vi om i det annonserade programmet och började med resingjutning.

Efter en genomgång av alla steg, materialval och tips med PowerPoints så gick vi ut i köket och fick se den praktiska hanteringen. Resingjutning kan verka omständligt men när man fått en teoretisk och praktisk genomgång med Janne så inser man att det kan göras mycket enkelt hemma hos alla.

 

Det behövs inte mycket utrustning för att gjuta utan det rör sig mest om lite engångsartiklar för att blanda. Gjutformen i silikon görs med fördel  i en form som man bygger upp med legobitar och tätar med tejp.

 

Det förbrukningsmaterial man behöver är lera, vaselin, silikon och resin. Kan t ex köpas i flera butiker i Stockholm men Janne rekommenderar att titta på nätet. Inköpsställen du kan hitta större sortering är t ex:

Sverige; https://www.kinn.com/

UK; https://sylmasta.com/product-category/casting-mould-making/

 

Det är de ”små” tipsen som gör att en nybörjare får det att fungera mycket snabbare. T ex att blanda bas och härdare i en pappmugg för då kan man vika en pip och forma en tunnare stråle som i sin tur gör att eventuella luftbubblor försvinner.

 

När det gäller utrustning går det att klara sig på något så enkelt som en klocka för att hålla koll på tiden man har på sig när man blandar bas och härdare. Nästa steg kan vara att t ex ha en våg för att kunna mäta exakt vikt i. st. f. bara ta volym i plastmuggarna.
Sen ä r det givetvis så att vill man stega upp ytterligare i utrustning så är det vakuumpump och vakuumkammare som står på önskelistan för en resingjutare. Det finns färdiga system att köpa till nästan överkomliga priser för en hobbyist. Finns vakuumpump runt 2000 kr. Se: http://www.carbix.se/product.html/degasing?category_id=45

 

Alltid lika spännande att öppna gjutformen för att se resultatet. Janne tog upp en hel del tips om hur man ska utforma ingöt och avluftning för lyckas få bra fyllning och slippa luftbubblor.

 

Efter lunch var det så dags att dyka ner i figurmålningens hemligheter. Janne tog precis som med gjutningen upp teori  och praktik på ett mycket pedagogiskt sätt. Vi kunde inte missa att det är spetsen på penseln som avgör hur den funkar.

 

Bra penslar är A och O i figurmålning och kvalitet lönar sig. Det gäller bara att sköta penseln rätt. Janne rekommenderar ett set med penslarna nr 2, 1, 0 och 000. Rekommenderade fabrikat är :
– Winsor & Newton Series 7 från Ken Bromley Art Supplies
– Series 22 eller Series 33 Kolinsky från Rosemary & Co

 

Repetition är säger man är inlärningens moder, men när det gäller figurmålning måste man nog lägga till egen övning och praktik. Som vanligt drog det ut på tiden med många frågor, men till slut kunde ett nöjt gäng tacka Janne för två mycket bra seminarier. Det blev också lite vanligt byggmöte med fokus på just figurer för oss alla.

Ett stort TACK till Janne för denna  insats.