Glöm inte vitbalansen


Vitbalans, vad är det? Om du lär dig lite om vitbalans och hur den påverkar dina bilder kan du utnyttja det för att ta bättre bilder.

Om din kamera har möjlighet att ställa in vitbalansen kan du ganska enkelt ta bättre bilder.

När du fotograferar försöker kameran se till att alla färger återges så som de ser ut i verkligheten. Resultatet varierar. Beroende på belysningen ser färgerna olika ut. Lysrör ger ett ljus, glödlampor ett annat och solljus ett tredje. Det beror på att olika ljus har olika våglängd.

Med kamerans vitbalans kan du kompensera för varje ljus egenskaper. Syftet är att vitt ska se vitt ut. I och med att vitt innehåller alla färger blir alla färger rätt återgivna om du lyckas få vitt att bli vitt.

Många digitalkemaror har inställningsmöjligheter för vitbalans. Det brukar finnas ett läge för automatisk vitbalans. Där försöker kameran gissa vad det är för ljus och kompensera för det. Det brukar också finnas ett antal fasta kompensationslägen för solljus, glödlampa, lysrör, blixt och kanske ytterligare några. Vissa kameror har också ett läge där du kan ställa in vitbalansen på något som är vitt. Det brukar ge de bästa färgerna. Det är också krångligast eftersom du måste göra inställningarna innan du kan ta bilden.

Rekommenderade länkar om vitbalans!

Nevnarien – Vitbalans

Fotografiska föreningen i Göteborg – Vitbalans och färgtemperatur

Nikon – Använda förinställd vitbalans för studio fotografering ?

Joddler.se – Vitbalans ?

De sista två länkarna verka inte fungera längre ! ( i dec 2018)


Om Marko

Född i Lordi-Town i Finland 66, kom till Sverige 71. Jag blev Kissfrälst 1974 när jag fick första skivan. Har byggt modeller sen 70-talet... men slutade (som så många andra) 93 då jag blev pappa för första gången. Nu för tiden målar jag figurer med barnen, pillar på några modeller också, det är svårt att låta bli när man ser hur fina de är nu för tiden! Jag är ett stort F1- freak (det är en sport!). Musik, foto och film är några andra ämnen som roar mig.