Dübendorf


Hamnar man i Zürich, vilket kan hända den bäste, finns ingen anledning att inte besöka Flieger-Flab-Museum vid Dübendorf. För att ta sig dit gäller det att hålla tungan rätt i munnen, man vill inte hamna på storflygplatsen i Kloten, dit spårvagnen går, utan man ska istället ta ett tåg från Zürich Hauptbahnhof (de går ofta) till just Dübendorf. (Ovanstående låter antyda att jag klantade till det, å andra sidan tycker jag ju om att åka spårvagn.)

Från järnvägsstationen är det ungefär 700 m till museet. Det är visserligen skyltat, men något sparsamt, å andra sidan är det egentligen bara att följa stora vägen, vid den uppspetade F-5:an i Patrouille Suisses färger är man framme.

Museet är uppdelat i två hallar, den ena täcker det schweiziska militärflyget fram till 1950, den andra tiden därefter. Kronologin går motsols runt hallarna, men så kan det vara. Jag hade som specifikt mål att fotografera den (replika av) Doppeldecker Häfeli DH-1 som finns på museet, så här kommer en walkaround:

Just när jag höll på och fotograferade som bäst blev det ett väldigt brummande utanför och en Ju 52/3m från Ju-Air taxade in utanför fönstret. Något senare passerade en illgul Bücker Jungmeister förbi.

Jag passade också på att ta detaljbilder av den D-3801 som fanns i samma hall, så här kommer en walkaround till:

 

Man har ansträngt sig att vara pedagogiska och därför var flera plan avklädda så att man skulle se hur de ser ut inuti:

Fokker C.V

Att tilta upp planet så här är riktigt fiffigt, så går det lätt att se både under och översida på vingarna.

Eidgenössisches Flugzeugwerk N-20 Aiguillon, Schweiz första jetflygplan, som dock aldrig kom i luften.

Flug- und Fahrzeugwerke Altenrhein P-16, som skulle ersätta Aiguillon, men efter att två prototyper kraschat lade man ner planerna på schweiziskt jetflyg och köpte in Hawker Hunter istället.

Under tiden flög man de Havilland Vampire

…och de Havilland Venom

Så här ser en Vampire ut under sitt lager med High Speed Silver. Trä och plåt i olika delar.

Det här är kulturimperialism det, när planet blir uppkallat efter Disneys Robin Hood istället för Wilhelm Tell.

Schweiz har flugit BAe Hawk, men sålt sitt bestånd till finska flygvapnet.

Som framgår av namnet Flieger-Flab har både flygvapnet och luftvärnet representation på museet och hall 2 har ett annex helt dedicerat åt luftvärnsdelen, vilka kanoner jag sparade till en annan gång, men en del gamla stridsledningsdatorer talade till mig.

Schweizarna spanar från varenda bergstopp.

Displayer och styrutrustning.

Den 80-talsfrillan!

Även Schweiz har använt Bloodhound.

En flygsimulator – för bröderna Wrights Flyer I! Det gäller att vicka rätt med höfterna för att hålla planet i luften.

På hyllan runt hall 2 finns en utställning om militär telekommunikation, vilken jag ägnade alldeles för lite uppmärksamhet åt.

Man passerar genom museibutiken på vägen ut och jag konstaterade att det fanns ett gott urval byggsatser av schweiziska förebilder, dock relativt lite i bokväg. Jag blev lite småsugen på en flygaroverall, men kom fram till att den inte skulle få plats i packningen.

Det finns en restaurang på museet, men den går inte att nå från själva utställningsdelen, så vill man äta där får man ta det innan eller efter att man tittat på utställningen.